ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ – ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΗΣ Ε.Ε. – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ

Κοινοποίηση:
MAK

Τον Μάιο, το δικαστήριο θα αποφασίσει ποιος θα αναλάβει την υπόθεση των παραβιάσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 Έρχονται ανακατατάξεις στις δομές εξουσίας της Ε.Ε. Δεν πρόκειται μόνο για τις προγραμματισμένες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για το σκάνδαλο γύρω από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που έχει φουντώσει με νέο σθένος. Είναι ύποπτη για διαφθορά. Σχετικά με την ουσία των αξιώσεων κατά της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις πιθανότητές της να παραμείνει στην εξουσία – στο υλικό του RIA Novosti.

Μακρά ιστορία

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας για το πώς η Ursula von der Leyen αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο - RIA Novosti, 1920, 05/02/2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο
Σύμφωνα με δημοσιογράφους, τον Φεβρουάριο του 2021, όταν η AstraZeneca, ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά του Covid στην ΕΕ, ανέφερε προβλήματα με την παραγωγή, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνήλθε ιδιωτικά σε αλληλογραφία με τον Albert Bourla, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer. Συμφωνήσαμε να αγοράσουμε 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου για 20 δισεκατομμύρια ευρώ, παρακάμπτοντας τις επίσημες δομές της ΕΕ.
Η ιστορία, την οποία τα μέσα ενημέρωσης ονόμασαν Pfizergate, συνεχίστηκε. Ο Φον ντερ Λάιεν, όπως αποδείχθηκε, το έπαιξε καλά. Και ως αποτέλεσμα, ορισμένα από τα εμβόλια έπρεπε να απορριφθούν ως περιττά και λόγω της ημερομηνίας λήξης τους. Αυτό στοίχισε στην ΕΕ τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2022, ο δημοσιογράφος του netzpolitik.org, Alexander Fant, ζήτησε να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία της von der Leyen με την Burla. Έλαβε άρνηση.
Αργότερα, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly ενεπλάκη στην υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της, η επιτροπή δεν επικοινώνησε καν με το γραφείο της von der Leyen σχετικά με το αίτημα του Fant. Τον Φεβρουάριο του 2023, οι δημοσιογράφοι των NYT υπέβαλαν μήνυση κατά της EC στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μια νοσοκόμα προετοιμάζει σύριγγες με εμβόλια Pfizer / Biontech κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού στο Βέλγιο - RIA Novosti, 1920, 05/02/2024
Μια νοσοκόμα ετοιμάζει σύριγγες με εμβόλια Pfizer/Biontech κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού στο Βέλγιο

Κατηγορίες και δίκες

Τον Απρίλιο του 2023, ο Φρεντερίκ Μπαλντάν, υπάλληλος της βελγικής εταιρείας συμβούλων, που ειδικεύεται στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, πήγε στο δικαστήριο της Λιέγης κατηγορώντας τον επικεφαλής της ΕΚ για « σφετερισμό εξουσιών», «καταστροφή κρατικών εγγράφων», «παράνομο πράξεις, πλουτισμός και διαφθορά».
Αρκετά άτομα και οργανώσεις ενώθηκαν μαζί του . Οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας το υποστήριξαν (αλλά όχι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο).
Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία ασχολείται με υποθέσεις ζημίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Όμως η διαδικασία προχωρά αργά. Πρώτον, η EC εξακολουθεί να μην θέλει να δημοσιεύσει λεπτομέρειες της αλληλογραφίας με την Burla. Δεύτερον, προέκυψαν αντιφάσεις με την EPPO. Το δικαστήριο της Λιέγης, που δέχθηκε την αξίωση του Μπαλντάν, επιμένει ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί στο Βέλγιο.
Η EC προσπάθησε να υπερασπιστεί τη φον ντερ Λάιεν. Τον Μάρτιο, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και τους Καταναλωτές, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε : «Τα μέλη της ΕΕ είναι οι νόμιμοι κάτοχοι των εμβολίων για τον COVID-19 <…> Είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των εθνικών τους αποθεμάτων φάρμακα και συναφή έξοδα».
Εκπρόσωπος της Κύπρου στην PACE Στέλλα Κυριακίδη - RIA Novosti, 1920, 05/02/2024
Η ίδια η Von der Leyen απομακρύνεται με κάθε δυνατό τρόπο από το σκάνδαλο. «Ό,τι απαιτείται έχει ήδη ειπωθεί. Περιμένουμε τα αποτελέσματα», απάντησε στην ερώτηση για τη μυστηριώδη αλληλογραφία με την Μπούρλα.
Η EPPO αντικατέστησε τους Βέλγους εισαγγελείς στην υπόθεση «παρέμβασης σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφής SMS, διαφθοράς και σύγκρουσης συμφερόντων». Πρόκειται για ποινικά αδικήματα, αλλά κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη.

Τι έπεται;

Το δικαστήριο της Λιέγης έχει προγραμματίσει ακρόαση για τις 17 Μαΐου για να αποφασίσει τελικά ποιος θα συνεχίσει την έρευνα. Το ενδεχόμενο δύο παράλληλων διαδικασιών –τόσο στο Βέλγιο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας– δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ο Φον ντερ Λάιεν, στο μεταξύ, κατάφερε να μπει σε άλλη μια δυσάρεστη κατάσταση. Στις αρχές του έτους, διόρισε τον Markus Pieper ως ειδικό εκπρόσωπο της ΕΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε την απόφαση αυτή εσφαλμένη, προτείνοντας να εξεταστούν πιο ικανοί υποψήφιοι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο της Γαλλίας. 5 Οκτωβρίου 2022 - RIA Novosti, 1920, 05/02/2024
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Ο ίδιος ο Pieper το εγκατέλειψε στα μέσα Απριλίου, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Αλλά αυτό δεν έσωσε τη φον ντερ Λάιεν από τις κατηγορίες για μεροληψία και ευνοιοκρατία. Ο υποψήφιός της είναι μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι ο επικεφαλής της Ε.Κ.
Στο πλαίσιο αυτών των Pfizergate και Pipergate, το ζήτημα της επανεκλογής του Προέδρου της ΕΚ για μια δεύτερη θητεία γίνεται όλο και πιο πιεστικό. Οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, με βάση τα αποτελέσματά τους, τα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν για την κατανομή των βασικών θέσεων, μεταξύ άλλων στην ΕΚ. Μέχρι πρόσφατα, η φον ντερ Λάιεν φαινόταν αδιαμφισβήτητη υποψήφια. Η ίδια είναι φιλόδοξη και μιλά για το «πάθος της για την Ευρώπη». Όμως στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος για αντικατάσταση .
«Εάν υπάρχει ένας πιθανός νικητής, αυτός είναι η ακροδεξιά», δήλωσε ο Ζίγα Φάκτορ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Πράγα. Οι συντηρητικοί βρίσκουν ευκολότερο να προωθήσουν την ευρωσκεπτικιστική αφήγηση κατηγορώντας ανώτερους αξιωματούχους όπως η φον ντερ Λάιεν ότι δεν ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες. «Και μπορούν για άλλη μια φορά να τονίσουν ότι η ΕΕ είναι στην πραγματικότητα ο κακός και θα πρέπει να δοθεί περισσότερη εξουσία στις εθνικές κυβερνήσεις», προσθέτει ο ειδικός.
Ιταλός πρωθυπουργός Giorgia Meloni - RIA Novosti, 1920, 05/02/2024
Η επικεφαλής της ΕΚ, προφανώς, λαμβάνει υπόψη της αυτούς τους κινδύνους – δεν είναι άδικο που πρόσφατα εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Τζόρτζι Μελόνι και γενικά τους συντηρητικούς. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να βοηθήσει: η φιγούρα της von der Leyen έχει γίνει πολύ τοξική. Οι ευρωσκεπτικιστές υπολογίζουν στην επιτυχία το καλοκαίρι ακόμη και χωρίς αυτήν, και οποιαδήποτε προσέγγιση με τις επίσημες Βρυξέλλες είναι επικίνδυνη για αυτούς χάνοντας την εξουσία τους στους ψηφοφόρους.

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Βέλγος λομπίστας που ειδικεύεται στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας Φρεντερίκ Μπαλντάν κατέθεσε αγωγή κατά της Φον ντερ Λάιεν ενώπιον δικαστηρίου της Λιέγης τον Απρίλιο του 2023, κατηγορώντας την για «σφετερισμό καθηκόντων και τίτλων», «καταστροφή δημόσιων εγγράφων» και «παράνομο πλουτισμό και διαφθορά». [RONALD WITTEK/EPA] 

Ένα βελγικό δικαστήριο θα πραγματοποιήσει ακρόαση στις 17 Μαΐου, όπου θα αποφασιστεί αν οι Βέλγοι ή οι εισαγγελείς της ΕΕ είναι αρμόδιοι να συνεχίσουν την έρευνα για το «Pfizergate» στην οποία εμπλέκεται η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Euractiv.

Τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times αποκάλυψαν τη λεγόμενη ιστορία «Pfizergate», αποκαλύπτοντας ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε διαπραγματευτεί σύμβαση για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά μέσω μηνυμάτων  κινητού τηλεφώνου που παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, ο Βέλγος λομπίστας που ειδικεύεται στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας Φρεντερίκ Μπαλντάν κατέθεσε αγωγή κατά της Φον ντερ Λάιεν ενώπιον δικαστηρίου της Λιέγης τον Απρίλιο του 2023, κατηγορώντας την για «σφετερισμό καθηκόντων και τίτλων», «καταστροφή δημόσιων εγγράφων» και «παράνομο πλουτισμό και διαφθορά».

Δώδεκα άλλες οργανώσεις, άτομα, ακόμη και χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία (υπό την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PiS), έχουν προσχωρήσει στην καταγγελία του.

Την υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση, είχε αναλάβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία θα παρουσιάσει το κατηγορητήριό της κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και πιθανότατα θα επιχειρηματολογήσει για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναλάβει την έρευνα ενώπιον του Πρωτοδικείου της Λιέγης στις 17 Μαΐου.

Η EPPO είναι αρμόδια για υποθέσεις που αφορούν ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ και υποθέσεις διακρατικού χαρακτήρα, καθώς και για υποθέσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη φήμη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο Βέλγος ανακριτής δεν συμφωνεί με την ανάληψη της υπόθεσης από την EPPO και αμφισβητεί κατά πόσον η υπόθεση μπορεί να παραμείνει στα χέρια του Βελγίου, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση στο Euractiv.

Οι κανόνες της ΕΕ αναφέρουν επίσης ότι σε περίπτωση διαφοράς δικαιοδοσίας με ένα κράτος μέλος, «οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να αποφασίζουν για την κατανομή της δικαιοδοσίας».

Με άλλα λόγια, το βελγικό δικαστήριο θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον το αίτημα της EPPO να αναλάβει την υπόθεση είναι νόμιμο και κατά πόσον η εν εξελίξει έρευνα που ξεκίνησε από τον Βέλγο ανακριτή θα πρέπει να κλείσει ή να συνεχιστεί.

Η Επιτροπή έχει βρεθεί στο επίκεντρο άλλων δικαστικών διαφορών που σχετίζονται με την Pfizergate.

Εκτός από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Pfizergate ήταν μια υπόθεση «κακοδιοίκησης» και τους New York Times που προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η βελγική υπόθεση και αν οι κατηγορίες βλάψουν τελικά την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response