Οικονομικό σοκ: «Βόμβα» χρέους απειλεί την Ευρώπη – Έρχεται πείνα και λιτότητα

Κοινοποίηση:
ΕΥΡΩ

Στη δίνη ενός οικονομικού κυκλώνα αναμένεται να βρεθεί η Ευρώπη καθώς με τη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών που φέρνει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες θα καταγραφεί άνοδος του β ο οποίος πραγματοποιείται για την κάλυψη αυξημένων των δημοσιονομικών δαπανών.
Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν το 2023 εφόσον οι κυβερνήσεις συνεχίσουν τις ανεξέλεγκτες δημοσιονομικές δαπάνες και εκδίδουν χρέος το οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αγοράσουν, σύμφωνα με τον Peter Toogood, επικεφαλής επενδύσεων της Embark Group, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιτείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ισολογισμών τους, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022.
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν κάνει στροφή το τελευταίο έτος από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης προς την ποσοτική σύσφιγξη.
Αύξησαν τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό και με τη μεγαλύτερη κλίμακα σε διάρκεια τουλάχιστον δύο δεκαετιών το 2022, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής άνοιξαν μάχη κατά του πληθωρισμού.
Οι κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 νομίσματα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στον πλανήτη προχώρησαν σε επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 2.700 μονάδων βάσης σε 54 συνεδριάσεις στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Όλες οι κεντρικές τράπεζες με εξαίρεση αυτή της Ιαπωνίας αύξησαν τα επιτόκια φέτος, παρότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής στο Τόκιο αιφνιδίασαν τις αγορές το Δεκέμβριο με την απόφασή τους να διευρύνουν το πλαίσιο διακύμανσης των ομολογιακών αποδόσεων, σε μία κίνηση που προοιωνίζεται πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Πρωταγωνιστής η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve)που αύξησε τα επιτόκιά της κατά 225 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
«Όσον αφορά στις ΗΠΑ, πρόκειται για ένα από τα πιο επιθετικά έτη όσον αφορά τη νομισματική πολιτική κατ΄ατη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει ο David Horner, επικεφαλής στο τμήμα αναδυόμενων της Bank of America Global Research.
Επισημαίνει δε ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι τόσο αυστηρή, θα πρέπει να περιμένεις κάτι περισσότερο από μία απλή ύφεση.
Σε μηνιαία βάση, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επτά στις 10 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια το Δεκέμβριο.
Οι Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, κεντρική τράπεζα Αυστραλίας, Νορβηγίας, Καναδά και Ελβετίας αύξησαν τα επιτόκιά τους σωρρευτικά κατά 300 μονάδες βάσης.
Κορύφωση είχαμε το Σεπτέμβριο, με αύξηση των επιτοκίων κατά 550 μονάδες βάσης.
Επίσης, πέντε στις 18 κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 260 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο, λιγότερες σε σχέση με τις 400 μονάδες βάσης του Νοεμβρίου και τις 800 σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και τον Ιούνιο.
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων έχουν αυξήσει τα επιτόκια 93 φορές κατά 7.425 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις αυξήσεις των 2.745 μονάδων βάσης του 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Δημοσιονομικές δαπάνες

Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης των αγορών μετοχών και ομολόγων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αποδίδεται στις ελπίδες για στροφή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις τους.
Οι αγορές επιδόθηκαν σε σύντομο ράλι καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε κορύφωση σε πολλές οικονομίες.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για τους λάθος λόγους… Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος αποτελεί προειδοποίηση για τι μέλλει γενέσθαι εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να δαπανούν», ανέφερε ο Toogood.
Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4% προς στιγμή, καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Fed.
Την ίδια στιγμή, οι ομολογιακές αποδόσεις των βρετανικών 10ετών παρουσίασαν τόσο μεγάλη αύξηση που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να προστατεύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και να αποτρέψει την κατάρρευση συνταξιοδοτικών ταμείων της Βρετανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Aπό την καταραμένη ώρα και στιγμή που απεμπολήσαμε το εθνικό μας νόμισμα και την οικονομική και πολιτική μας αυτεξουσιότητα γιά να εισέλθει η χώρα μας στην τρισκατάρατη Ε.Ε. , μόνο λιτότητα και πείνα και ληστεία των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, βιώνουμε, διαρκώς επιδεινούμενα. Η κατάρα του Θεού να πέσει πάνω στα κεφάλια των ανοήτων πολιτικών ανδρών που μας έφεραν σ΄αυτό το χάλι, το απερίγραπτο!

  2. το χρήμα, αν όχι όλου του κόσμου, οπωσδήποτε της εε ανήκει στην Black rok.
    έτσι είναι πανευκολακι η διάλυση της κ. μπρος ολοταχώς στην great reset.αυτο θέλει η ρυπαρη φάρα που κατοικοεδρεύει και στο ηπα.

  3. …ΛΟΓΩ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ..ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ..ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ,ΑΓΓΛΟ-ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ!!! ΕΕΕ???

  4. Η καταρρευση των οικονομιων της ΕΕ ειναι γεγονος εξ αιτιας των κυρωσεων εις βαρος της Ρωσιας.Ενω η Ρωσια εχει τεραστια αποθεματα σταριου και μπορει να τα διαθεσει στην Ευρωπη οι Ευρωπαιοι αρνουντε να τα αγορασουν λογω…….κυρωσεων.

Comments are closed.