“ΟΜΗΡΟΙ” ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ! Χωρίς μισθούς και συντάξεις οι Ουκρανοί – Στα όρια της εξαθλίωσης 12 εκατ. πολίτες, το Κίεβο αγοράζει μόνο όπλα

Κοινοποίηση:
0709d897a333164668484a7f443d5a2b_XL-750x375

Το Κίεβο πλέον δεν μπορεί να πληρώσει για τα βασικά τους πολίτες, ενώ ήδη έχει προειδοποιήσει για καθυστερήσεις μισθών και συντάξεων για εκατομμύρια ανθρώπους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Για σχεδόν δύο χρόνια του πολέμου, η Ουκρανία διοχέτευσε τα δισεκατομμύρια που έλαβε σε ξένη βοήθεια κυρίως στην άμυνα, αλλά επίσης βασίζεται στην εξωτερική βοήθεια για να πληρώσει τους ουκρανούς κρατικούς υπαλλήλους και τις κοινωνικές πληρωμές.
Χρειάζεται τη συνεχή ροή βοήθειας απλώς για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και τη χώρα να λειτουργεί κάτω από τις ρωσικές βόμβες.
Εν τω μεταξύ, δεν ήταν μυστικό ότι η διαφθορά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη, την οποία ο Zelensky έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να αντιμετωπίσει.
Άλλωστε, το πακέτο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Biden για την Ουκρανία για το 2024 έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, ενώ το προτεινόμενο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια εμποδίστηκε από την Ουγγαρία.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko δήλωσε ότι «η υποστήριξη των εταίρων είναι εξαιρετικά κρίσιμη, τη χρειαζόμαστε επειγόντως».

Χωρίς μισθούς και συντάξεις

Η Svyrydenko προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ουκρανίας πρόκειται να αναγκαστεί σε κατάσταση «επιβίωσης» χωρίς την κρίσιμη βοήθεια, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει στο Κίεβο να σταματήσει τους μισθούς για 500.000 δημοσίους υπαλλήλους και 1,4 εκατομμύρια δασκάλους.
Επίσης, θα τεθούν σε αναμονή τα επιδόματα για περίπου 10 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Οι FT γράφουν ότι για να αποφευχθεί αυτό το τρομερό σενάριο, καθώς πλησιάζει ένας ψυχρός χειμώνας, “η ουκρανική κυβέρνηση αγωνίζεται να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει για δημόσιες υπηρεσίες και παροχές αφού η υποσχόμενη χρηματοδότηση από τους στενότερους συμμάχους της απέτυχε.
Χρειάζεται 37 δισ. δολάρια σε εξωτερική υποστήριξη το επόμενο έτος».
Ένα σχέδιο της ΕΕ για την παράκαμψη της Ουγγαρίας και την προώθηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, με την προϋπόθεση ότι όλα πάνε ομαλά με το σχέδιο, το οποίο αναφέραμε προηγουμένως.

Τα σχέδια του Zelensky

Το Κίεβο προσπαθεί να εξοικονομήσει μετρητά και να επαναπροσδιορίσει τις δαπάνες από τον Σεπτέμβριο, όταν η δυτική υποστήριξη άρχισε να μειώνεται.
Αύξησε τον έκτακτο φόρο για τις τράπεζες στο 50% και μετέφερε έσοδα από έναν συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος 1,5% από την τοπική κυβέρνηση στην κεντρική κυβέρνηση.
Όμως ήδη αντιμετωπίζει έλλειμμα.
Περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκταμιεύσεις από διεθνείς χορηγούς και δανειστές τον Δεκέμβριο «δεν επαρκούν» για την κάλυψη των αναγκών δαπανών.
Η Svyrydenko είπε ότι η Ουκρανία θα δώσει προτεραιότητα στην άμυνα και την εξυπηρέτηση του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος υποχρηματοδότησης ορισμένων κοινωνικών τομέων».
Άλλοι παράγοντες ήταν επίσης επιζήμιοι για την οικονομία της Ουκρανίας, ιδιαίτερα οι επιδεινωμένοι δεσμοί με την Πολωνία, καθώς πρόσφατα πολωνικά φορτηγά να αποκλείουν συνοριακές διελεύσεις λόγω, όπως λένε, αθέμιτου ανταγωνισμού από Ουκρανούς οδηγούς.
Υπάρχει επίσης η συνεχιζόμενη διαμάχη για τα ουκρανικά σιτηρά και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές της Ουκρανίας από γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης επίσης της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές που λένε ότι η ουκρανική κυβέρνηση γράφει τώρα σε δωρητές που αναζητούν επείγοντα κονδύλια για τον προϋπολογισμό της για το 2024.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.