ΟΗΕ: Ιδρύει Διερευνητικό Δικαστήριο για τα “εγκλήματα πολέμου” της Ρωσίας – Αυτός θα είναι ο αρχι-εισαγγελέας

Κοινοποίηση:
erik-mose

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τζο Μπάιντεν άρχισε να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «εγκλήματα πολέμου» για να περιγράψει τις ενέργειες του Πούτιν και του ρωσικού στρατού, μια κατηγορία που επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκεπτόμενος Ουκρανούς πρόσφυγες και Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία. Φυσικά, αυτό έχει επίσης απηχήσει και σε ορισμένους ευρωπαίους συμμάχους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει δημιουργήσει τη δική του νομική έρευνα.

Την Τετάρτη, τα Ηνωμένα Έθνη ίδρυσαν ένα επίσημο διερευνητικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, διορίζοντας τρεις εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ξεκινήσουν έρευνα για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέσω ισχυρισμών για «αδιάκριτο» βομβαρδισμό αμάχων και άλλες επιθετικές ενέργειες με στόχο απλούς πολίτες.

Αυτό που ονομάστηκε «ανεξάρτητο» πάνελ θα διευθύνεται από τον Νορβηγό Έρικ Μόουζ και θα έχει ως αποστολή να εξετάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «στο πλαίσιο της επίθεσης κατά της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία», σύμφωνα με δήλωση .

Αναμένεται να εκδώσει έκθεση για τα αρχικά ευρήματα τον Σεπτέμβριο. Το Reuters αναφέρει τον επικεφαλής ανακριτή Μόουζ ως «πρώην δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρώην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα, ο οποίος υπηρέτησε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας».

Ήταν στις 16 Μαρτίου που ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε για πρώτη φορά: «Νομίζω ότι είναι εγκληματίας πολέμου».

Έκτοτε, ο Μπάιντεν ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη ρητορική τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «χασάπης», «δολοφόνος δικτάτορας» και «αγροίκος» – στους οποίους η Ρωσία απάντησε προειδοποιώντας ότι βρίσκεται στο χείλος της διακοπής όλων των επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Το Κρεμλίνο φαίνεται απρόθυμο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο αιματωβαμμένος γέρος μέ ένα πόδι στή γούβα θέλει νά ανακηρύξει τόν πρόεδρο Πούτιν εγκληματία πολέμου καί νά πάει στό διεφθαρμένο διεθνές δικαστήριο τής Χάγης πού έφαγε τόν μεγάλο πατριώτη Μιλόσεβιτς.Οί νεοταξίτες ναζί δέν ξέρουν ότι μπροστά τους έχουν τόν “τσάρο”
    Βλαδίμηρο Πούτιν
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.