Ξεκινάει η Κουρδική εθνοκάθαρση – Χ.Ακάρ: Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων με ΗΠΑ θα είναι έτοιμο την άλλη εβδομάδα

Κοινοποίηση:
8733cb2b0182e1a423d47207d82ad36f_xl

Οι εξελίξεις στην Συρία προχωρούν ραγδαία και όπως φαίνεται από την επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μεγαλύτερη εθνοκάρθαση κατόπιν πολτικής συμφωνίας που έχει γίνει ποτέ.

«Το κέντρο κοινών επιχειρήσεων προβλέπεται να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Χ.Ακάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Καταλήξαμε στους γενικούς όρους μιας συμφωνίας για το συντονισμό και τον έλεγχο του εναέριου χώρου καθώς και για πολλά θέματα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας από την νοτιοανατολική πόλη Σανλιούρφα, καθώς επισκέφτηκε σήμερα τα σύνορα με τη συνοδεία της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για να επιθεωρήσει τα στρατεύματα που προορίζονται να λάβουν μέρος σε αυτό το κέντρο επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι «H συμφωνία για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης θα εφαρμοστεί σταδιακά» επιβεβαιώνοντας έτσι επισήμως ότι οι ΗΠΑ είναι σύμφωνες με τις μετατοπιίσεις κουρδικών πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις επιλογές για το Κοινό Κέντρο Συντονισμού με τους Τούρκους στρατιωτικούς ομολόγους μας. Ο μηχανισμός ασφαλείας θα εφαρμοστεί σταδιακά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να αρχίσουν να εφαρμόζουν γρήγορα τις δραστηριότητες καθώς συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία».

Πάντως στις ΗΠΑ δεν «κατάπιαν» όλοι την ταπεινωτική συμφωνία: Ο απόστρατος στρατηγός Joseph Votel, πρώην αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, αντέδρασε δημοσίως στην κυριαρχία της Άγκυρας σε μια τέτοια ζώνη, η οποία θα εκτοπίσει το 90% των κουρδικών πληθυσμών!

Σε άρθρο του ο Βότελ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τη Τουρκία θα «δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

«Οι ασφαλείς ζώνες είναι γενικά καθιερωμένες για να προστατεύουν τους ανθρώπους στις ζώνες των συγκρούσεων και είναι συνήθως σχεδιασμένες να είναι ουδέτερες, αποστρατιωτικοποιημένες και επικεντρωμένες σε ανθρωπιστικούς σκοπούς» ανέφερε ο Votel.

«Η επιβολή ασφαλούς ζώνης (σ.σ.: 40 χλμ.) ανατολικά Ευφράτη θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα – πιθανόν να εκτοπίσει πάνω από το 90% του κουρδικού πληθυσμού, να επιδεινώσει αυτό που είναι ήδη μια εξαιρετικά προκλητική ανθρωπιστική κατάσταση και να δημιουργήσει περιβάλλον για αυξημένες συγκρούσεις»

Η πρώην συριακής κυριαρχίας περιοχή, ξεκινά από την ανατολική όχθη του Ευφράτη και φτάνει μέχρι τα συροϊρακινά σύνορα σε βάθος 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Είναι έκτασης χιλιάδων χιλιομέτρων και ελέγχεται από κοινού από τη Τουρκία και τις ΗΠΑ αν και οι δεύτεροι έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχουν περισσότερο από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες σε μία έκταση που υπάρχουν 150.000 Τούρκοι στρατιώτες έτοιμοι να εισβάλλουν.

Μια αμερικανική αντιπροσωπεία είχε φτάσει στην Σανλιούρφα τη Δευτέρα για την έναρξη των εργασιών σύστασης αυτού του κέντρου για το συντονισμό της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Αυτή η ζώνη αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα και των εδαφών που ελέγχονται από τη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

«Το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα (με την Ουάσινγκτον) έχει τηρηθεί μέχρι στιγμής. Αναμένουμε να συνεχιστεί έτσι», δήλωσε ο Ακάρ.

Η σύναψη αυτής της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα απέτρεψε την εξαπόλυση μιας τουρκικής επίθεσης κατά του YPG, που είχε απειλήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τουρκικός Στρατός έχει ήδη διεξάγει δύο στρατιωτικές εκστρατείας κατά των θέσεων του YPG το 2016 και 2018 στη βόρεια Συρία .

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αυτή η προπαρασκευαστική συμφωνία Άγκυρας – Ουάσινγκτον για τη ζώνη στη βόρεια Συρία είναι μόνο η αρχή και πολλά ζητήματα χρειάζονται να διασαφηνιστούν.