Νταβίντ Ντούσμαν: Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος επιζών απελευθερωτής του Άουσβιτς

Κοινοποίηση:
ntousman

Ο βετεράνος, Νταβίντ Ντούσμαν και τελευταίος επιζών στρατιώτης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς ως μέλος του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών. Ο Ντούσμαν πέθανε το Σάββατο στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου ζούσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του, ο Ντούσμαν είχε αναφέρει πως δεν αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως απελευθερωτή του Άουσβιτς, καθώς δεν ήταν με το Πρώτο Ουκρανικό Μέτωπο του Σοβιετικού Στρατού, το οποίο εισήλθε στο στρατόπεδο στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Αντ ‘αυτού, υπηρέτησε στο Πρώτο Λευκορωσικό Μέτωπο, και ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας πέντε τεθωρακισμένων που διατάχτηκαν να κάνουν παράκαμψη και να βοηθήσουν τους κρατουμένους στο Άουσβιτς, οι οποίοι θεωρούνταν πως διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξόντωσης εν μέσω της προέλασης του σοβιετικού στρατού.

«Πέντε τανκς συμπεριλαμβανομένου του δικού μου στάλθηκαν προς το νότο. Όταν φτάσαμε, είδαμε αυτόν τον φράχτη και αυτούς τους ατυχούς ανθρώπους. Ρίξαμε τον φράχτη με τα τανκς» έχει πει ο Ντούσμαν σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Μόλις έριξε τον φράχτη, είδε ανθρώπους αποστεωμένους με ριγέ στολές φυλακής να τον κοιτάζουν.
«Οι κρατούμενοι στέκονταν και μας κοίταζαν […] Ήταν τρομερό. Όλο το φαγητό που είχαμε, τους το δώσαμε» θυμόταν.
Περίπου 7.000 άτομα ήταν ακόμα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς όταν έφτασαν οι Σοβιετικοί. Συνολικά, ωστόσο, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Εβραίοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντούσμαν ήταν ένας πολλά υποσχόμενος αθλητής ξιφασκίας όταν προσχώρησε στον στρατό αμέσως μετά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση από τη ναζιστική Γερμανία στις 22 Ιουνίου 1941.

Ο Ντούσμαν τραυματίστηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας αγωνιστεί σε πολλές μεγάλες μάχες. Συμμετείχε στην περικύκλωση των γερμανικών δυνάμεων στο Στάλινγκραντ, και έλαβε μέρος στη Μάχη του Κουρσκ τον Ιούλιο του 1943, μεταξύ άλλων.
Μετά τον πόλεμο, ο Ντουσμάν ασχολήθηκε και πάλι με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την αγάπη του, την ξιφασκία. Το 1951, έγινε πρωταθλητής ξιφασκίας της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια υπηρέτησε ως προπονητής της ομάδας ξιφασκίας γυναικών της ΕΣΣΔ για 36 χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στις εξιστορήσεις του παρέλειψε να μας πει πόσα κοριτσόπουλα Γερμανίδες βίασε παρέα με τους συμπολεμιστές του
    Όχι Τίποτα άλλο ρε παιδιά μη μας βγαίνουνε και οι εγκληματίες πολέμου ήρωες και ηθικοί γιατί μου γυρίζουν τα άντερα.

Comments are closed.