Νιτρώδη και νιτρικά άλατα από τη διατροφή: Ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τι αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την μακροχρόνια υψηλή πρόσληψη νιτρωδών και νιτρικών αλάτων.

Η μακροχρόνια υψηλή πρόσληψη σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα μέσω της υπέρμετρης κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος έχει συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυριότερα με εμφάνιση καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

νιτρικά άλατα

Τα νιτρώδη άλατα (νιτρώδες κάλιο – E249 και νιτρώδες νάτριο – E250) και τα νιτρικά άλατα (νιτρικό νάτριο – E251 και νιτρικό κάλιο – E252) είναι νόμιμα και ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα στην παραγωγή επεξεργασμένου κρέατος, το οποίο ορίζεται ως το κρέας που έχει αρωματιστεί ή διατηρηθεί με αλάτισμα, ωρίμανση, ζύμωση, κάπνισμα ή άλλες τεχνικές. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται, για παράδειγμα, το ζαμπόν, το μπέικον, το σαλάμι, η καπνιστή ή βραστή γαλοπούλα, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης κ.ά.

 Η έρευνα που αναλύει ο ΕΦΕΤ σχετικά με τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της αποστολής του για τη συνεχή ενημέρωση του καταναλωτή σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων, κάνει γνωστή στους καταναλωτές μια πρόσφατη έρευνα αξιολόγησης επικινδυνότητας της πρόσληψης νιτρικών και νιτρωδών αλάτων από την κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research and Public Health.

 

νιτρικά άλατα

Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα κατανάλωσης 2.152 συμμετεχόντων στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ) με τα ισχύοντα νομοθετημένα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MPLs) για τη χρήση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων σε προϊόντα κρέατος. Η εκτίμηση της διάμεσης πρόσληψης νιτρωδών και νιτρικών αλάτων από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, υπολογιζόμενη ως ισοδύναμο νιτρωδών, αποκάλυψε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών (6,6%) υπερβαίνει την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (Acceptable Daily Intake, ADI) που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τα νιτρώδη άλατα.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα 0-9 ετών, όπου εκτιμήθηκε ότι το 15,3% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη υπερέβη την ADI και άρα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι η ADI είναι η εκτιμώμενη ποσότητα μιας ουσίας στην τροφή ή το πόσιμο νερό που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου χωρίς να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία του. Εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) της ουσίας ανά χιλιόγραμμο (kg) βάρους σώματος (bw) και για τα νιτρώδη άλατα είναι 0,07 mg/kg bw/day.

νιτρικά άλατα

Τέλος, κύριες πηγές πρόσληψης νιτρωδών και νιτρικών αλάτων από επεξεργασμένο κρέας για τον ελληνικό πληθυσμό είναι τα προϊόντα από χοιρινό κρέας και κρέας γαλοπούλας, που καταναλώνονται ως μέρος σύνθετων πιάτων (συχνότερα σε τοστ, σάντουιτς και πίτσα).

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω ευρήματα αφορούν υπέρμετρη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων.

νιτρικά άλατα

Γι’ αυτό, ως καταναλωτές είναι καλό να καταναλώνουμε με μέτρο αυτά τα προϊόντα προγραμματίζοντας κατάλληλα την προμήθεια των τροφίμων μας βάσει των διατροφικών αναγκών μας, ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων πριν την αγορά, τόσο για τη φροντίδα της δικής μας υγείας αλλά και των αγαπημένων μας προσώπων, ιδιαίτερα των παιδιών.

Όλα τα πρόσθετα τροφίμων έχουν ελεγχθεί και επανελέγχονται τακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ασφαλή, όταν καταναλώνονται μέσα στα αποδεκτά όρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Εγκρίθηκαν και τα σκουληκάκια ως βρώσιμα στα νιτρώδη θα κολλήσουν;

    1. ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ

  2. Εδώ πλέον έχουν αντικαταστήσει το ηλιέλαιο με ελαιοκάμβρη (rapeseed) στα πατατάκια, που είναι καρκινογόνο και η μόνη άλλη χρήση μέχρι τώρα ήταν η κατασκευή βιοντίζελ!!!!!!

    Το φοινικέλαιο, άλλο ένα καρκινογόνο και καταστροφικό χημικό για την καρδιά, το βρήσκουμε από ζυμαρικά και φύλλο για πίτες, μέχρι σοκολάτες, σαλάμια, ξηρούς καρπούς κλπ.

    Μαλτόζη, πλέον χρησιμοποιείται στις μπύρες (Henninger, Fix και πολλές άλλες) εδώ και 10 μήνες για να μειώσει το κόστος (κοιτάχτε καλά τα συστατικά) και προέρχεται από ενώσεις της γλυκόζης. (καθαρά χημικό προϊόν).

    Δεξτρόζη, άλλο ένα χημικό που προέρχεται από επεξεργασμένο σιρόπι καλαμποκιού καταστροφικό για το πάγκρεας και βρίσκεται σε όλα τα αλλαντικά και έτοιμά κρέατα. Αυτό το πράγμα το δίνουν ΜΟΝΟ στους υπογλημικούς. Σε έναν υγιή άνθρωπο τον οδηγεί κατευθείαν στο διαβήτη.

  3. ΚΑΠΝΙΣΤΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ

  4. Εδώ είναι νόμιμα η ασπαρτάμη καί τά κυκλαμικά άλατα που προκαλούν καρκίνο καί κολλήσαμε στά νιτρώδη;;

Comments are closed.