Νιγιαζόφ: Ο δικτάτορας του Τουρκμενιστάν που έδωσε το όνομα της μητέρας του στο ψωμί

Κοινοποίηση:
nigiazof

Ο Σαπαρμουράτ Ατάγιεβιτς Νιγιαζόφ ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Τουρκμενιστάν όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από την Σοβιετική Ένωση μετά τη διάλυσή της.

Ο Νιγιαζόφ ήταν ιδιαίτερη περίπτωση. Επέβαλλε την προσωπολατρία στη χώρα από το 1990 που ανέλαβε τη θέση του αρχηγού της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Τουρκμενιστάν. Τρία χρόνια αργότερα αυτοπροσδιορίστηκε ως Turkmenbasi δηλαδή «Πατέρας των Τουρκομάνων». Το 1999 ανακηρύχθηκε ισόβιος πρόεδρος του Τουρκμενιστάν και θα ήταν ακόμα σε αυτή τη θέση αν δεν πέθαινε το 2006, σε ηλικία 66 ετών από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ήταν ένας στυγνός δικτάτορας που επέβαλλε το καθεστώς του και μέχρι σήμερα λατρεύεται ως «Θεός» στη χώρα. Άλλωστε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ δεσπόζει το χρυσό του άγαλμα!

Ο Νιγιαζόφ ήταν αυταρχικός και θέλησε να αλλάξει τα πάντα στη χώρα του! Μην πάει το μυαλό σας σε λογική ακολουθία της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της επιθυμίας του να φτιάξει ένα σύγχρονο δημοκρατικό Κράτος.

Σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, το σήμα ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ το χρυσό προφίλ του. Το πρόσωπό του ήταν αποτυπωμένο σε όλα τα χαρτονομίσματα και κέρματα αλλά και στις περισσότερες προσόψεις κτιρίων της Ασγκαμπάτ όπως και σε κάθε πλάκα ρολογιού!

Έδωσε το όνομά του αλλά και τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του σε μήνες του χρόνου, σε σχολεία, αεροδρόμια, νοσοκομεία αλλά και σε ένα μετεωρίτη!

Άλλαξε το αλφάβητο και το έκανε λατινικό αντί για κυριλλικό. Φυσικά είχε και δικό του λεξιλόγιο.

Απαγόρευσε το μακιγιάζ στους παρουσιαστές της τηλεόρασης ώστε να ξεχωρίζει το φύλο τους.

Επέβαλλε στους Τουρκμένους να μασάνε κόκκαλα για να σκληρύνουν τα δόντια τους αλλά τους απαγόρευσε να έχουν χρυσά δόντια!

Απαγόρευσε (αφού πρώτα έδιωξε) όλα τα σκυλιά από την πρωτεύουσα.

Μην έχετε απορίες για το ποιος απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα του Τουρκμενιστάν
Απαγόρευσε το μπαλέτο και την όπερα κι επέτρεψε μόνο ζωντανή και όχι ηχογραφημένη μουσική στους γάμους.

Επέβαλλε επίσης τα κοντά μαλλιά στους άντρες απαγορεύοντας τα μακριά.

Είχε φροντίσει πάντως να φτιάξει το «μύθο» του. Ανέφερε ότι ο πατέρας του πέθανε πολεμώντας τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πέθανε στη φυλακή ως λιποτάκτης,

Η μητέρα του και τα αδέρφια του χάθηκαν στο μεγάλο σεισμό του 1948. Ο ίδιος ανέπτυξε το μύθο ότι γλίτωσε διότι αν και καταπλακωμένος από τα συντρίμμια έσκαψε λαγούμι και βγήκε άθικτος!

Από τα 8 του χρόνια, που έμεινε ορφανός, μεγάλωσε σε Σοβιετικό ορφανοτροφείο. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο κι ανέπτυξε δράση στο Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου έγινε Γραμματέας το 1985.

Μόλις έπεσε η ΕΣΣΔ κάλεσε τον κόσμο του Τουρκμενιστάν σε εκλογές που ήταν τόσο δημοκρατικές ώστε συγκέντρωσε το 99,9% των ψήφων ενώ οι αντίπαλοί του το 0,01%.

Εκμεταλλεύτηκε τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου ώστε να έχει πάρα πολλά έσοδα αλλά η ζωή των κατοίκων δεν άλλαξε. Ο ίδιος ασχολήθηκε με τον προσωπικό πλουτισμό αλλά και τα μεγαλοπρεπή έργα, θέμα επίδειξης και τίποτε άλλο.

Η Ασγκαμπάτ έχει σπίτια χτισμένα από λευκό μάρμαρο ενώ ξεχωρίζουν μεγάλα κτίρια, εντυπωσιακά ως εικόνα.

Ταυτόχρονα ο Τουρκμενιστάν απομονώθηκε ως χώρα και μαζί με τη Βόρεια Κορέα θεωρούνται οι πλέον «απομονωμένες χώρες» στον κόσμο.

Και μη νομίζετε ότι έμεινε μόνο σε αυτά ο «αιώνιος ηγέτης» του Τουρκμενιστάν.
Έγραψε το δικό του βιβλίο, το «Ράναμα» το οποίο αντικατέστησε τη φυσική και την άλγεβρα στα σχολεία. Θεωρείται ισότιμο του Κορανίου και οι μαθητές πρέπει να το ξέρουν απ’ έξω. Μέχρι και οι οδηγοί ταξί για να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δίνουν εξετάσεις επάνω στο «Ράναμα» όπου «περιλαμβάνεται όλη η σοφία του κόσμου»!

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: Έφτιαξε ένα τεράστιο άγαλμα με το «Ράναμα» το οποίο κάθε βράδυ ανοίγει και ακούγονται ηχογραφημένες οι διδαχές του Νιγιαζόφ!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο Κιμ μπροστά του είναι νηπιαγωγείο δηλαδη.

Comments are closed.