Ναρκωτικά, εμπόριο όπλων, πληρωμένοι εκτελεστές: Στη σκοτεινή πλευρά του Internet μπαίνεις μόνο με δική σου ευθύνη

Κοινοποίηση:
dar-web2

Η ορατή πλευρά ενός παγόβουνου αποτελεί κάτα μέσο όρο μόνο το 10% του συνολικού όγκου του. Το υπόλοιπο 90% βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στον κυβερνοχώρο.

 
Το 10% είναι to visible web, αυτό που βλέπουμε οι κοινοί χρήστες. Το 90%, το επονομαζόμενο deep web, είναι απρόσιτο από τις καθημερινές μηχανές αναζήτησης (google, bing κλπ.). Σε αυτό υπάγονται όλες εκείνες οι ιστοσελίδες που δεν θα μπορέσεις να επισκεφτείς από συμβατικούς και συνηθισμένους browsers.

Υποκατηγορία του deep web είναι το dark web – ακριβώς αυτό που υποδηλώνει η φράση, η σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου. Αναπτύχθηκε το 2002 από χάκερ και αναφέρεται σε μια σειρά από ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων είναι μεν ορατό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις διευθύνσεις ΙΡ των σέρβερ που τις υποστηρίζουν.

Η πλειονότητα των σελίδων του dark web είναι κωδικοποιημένες. Aποκωδικοποιούνται με το λογισμικό Tor – επίσης δημιουύργημα χάκερ – τον αντίστοιχο browser δηλαδή του dark web, σαν τον Firefox ή τον Chrome. Έτσι είναι προσβάσιμες από κάθε χρήστη που έχει κατεβάσει το Tor, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις εκείνον που τις φιλοξενεί και τις διαχειρίζεται.

Με λίγα λόγια το Dark Web εξασφαλίζει σχεδόν πλήρη ανωνυμία και προσελκύει όσους για διαφόρους λόγους θέλουν να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας και του ελέγχου. Με προφανές αποτέλεσμα να βρουν σε αυτό κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες.

Η περιήγηση εκεί είναι σαν ξενάγη στα άδυτα του υποκόσμου του ψηφιακού σύμπαντος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο «κανονικό» (visible) web εκτυλίσσεται μόνο το 1% των περιπτώσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το υπόλοιπο 99% έχει έδρα το Dark Web (!) και μια ευρεία γκάμα παράνομων και αρρωστημένων δραστηριοτήτων. Από εμπόριο όπλων και σκληρών ναρκωτικών, έως πορνογραφία και παιδεραστία. Από πραγματικό δουλεμπόριο ανθρώπων έως ενοικίαση εκτελεστών συμβολαίων θανάτου!

Ένας online κόσμος οροθοτούμενος από τη πιο νοσηρή φαντασία, γεμάτος από πάσης φύσεως εγκληματικά στοιχεία. Εκεί μέσα η αγγελία του «επαγγελματία χάκερ», που αυτοδιατίθεται για να «καταστρέψω μια εταιρία ή τη ζωή κάποιου αντί ελάχιστης αμοιβής 200 ευρώ» μοιάζει με… πταίσμα.

Για να συνειδητοποιήσει κάποιος το εύρος των πραγμάτων – υπηρεσιών που μπορεί κανείς να αγοράσει στο Deep Web (πλαστές ταυτότητες, κλεμμένα gadgets, κακόβουλο λογισμικό, όπλα, ναρκωτικά και φυσικά «λευκή σάρκα»), αρκεί να φανταστεί την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου και το τι μπορεί να αγοράσει online αυτή τη στιγμή από το σπίτι του, με την πιστωτική κάρτα του. Είναι αυτό, πολλαπλασιασμένο περίπου επί 500…
Κάπως έτσι η μεγαλύτερη διαδικτυακή Μαύρη Αγορά που βρισκόταν στο Deep Web, το διαβόητο Silk Road χαρακτηρίστηκε ως το Amazon ή το eBay των ναρκωτικών. Πρωτοεμφανίστηκε το 2011 και μέχρι τον Απρίλιο του 2013 η ιστοσελίδα είχε 10.000 προϊόντα προς πώληση. Το 70% εξ’ αυτών ήταν ναρκωτικά, από κάνναβη, έως LSD και ηρωϊνή.

Στις μεγάλες… δόξες του ο Δρόμος του Μεταξιού, η ιστορία του οποίου συνεπήρε την κοινή γνώμη, έφτασε να εμπορεύεται 340 διαφορετικές ποικιλίες ναρκωτικών.

Στην περίπτωση αυτή οι διωκτικές αρχές έκαναν πολύ καλή δουλειά. Μέσω προηγμένων τεχνολογικών μέσων, εντοπίστηκε ο δημιουργός της σελίδας, ο Αμερικανός φοιτητής Ρος Ούλμπριχτ. Τον Οκτώβριο του 2013 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Παράλληλα η σελίδα τέθηκε ασφαλώς εκτός λειτουργίας, αλλά καιρό αργότερα το site επανήλθε στο Σκοτεινό Ιστό με διαχειριστές κατά πάσα πιθανότητα κάποιους εκ των συνεργατών του Ούλμπριχτ.

Οι συναλλαγές στη σκοτεινή γωνιά του Internet γίνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με bitcoins. Απασχόλεισε έντονα για πρώτη φορά την επικαιρότητα το 2015, όταν χάκερς έκλεψαν τα στοιχεία των μελών του γνωστού site απιστιών «Ashley Madison». Οι επιτήδειοι, έριξαν 10GB στοιχείων στο Dark Web και απείλησαν ότι θα τα δημοσιεύσουν (όπως κι έγινε), αν δεν ικανοποιηθούν οικονομικά και δεν κλείσει άμεσα το site (όπως και δεν έγινε).

«Υπάρχουν βουνά από ρωσικές ιστοσελίδες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», έγραψε κάποιος στο γνωστό site ανταλλαγής απόψεων Reddit, απαντώντας στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο άρρωστο και τρομακτικό πράγμα που έχετε δει εκεί».

Σε αρκετά από τα listings υπάρχουν οι ενδείξεις CP (Child Pornography) ή PD (pedophile), σύνδεσμοι που περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους έχουν μπει στο μάτι της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

«Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που έχω βρει είναι ιστότοποι που ουσιαστικά σας βοηθούν να αλλάξετε εντελώς την ταυτότητά σας. Για παράδειγμα, για 6000 έως 10000 δολάρια μπορείτε να βγάλετε μια αμερικανική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης και όλα τα σχετικά έγγραφα, ώστε να μπορείτε να μετακομίσετε στην Αμερική με το όνομα που επιθυμείτε», έγραψε κάποιος άλλος, ενώ οι αναφορές για αγορά όπλου ή ναρκωτικού κάθε γούστου, έφτασαν να είναι… κοινότοπες.

Αλλά αυτό που περιέγραψε κάποιος ως πιο άρρωστο πράγμα που βρήκε στο Σκοτεινό Ιστό είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα χωρούσε στο μυαλό του πιο ευφάνταστου σεναριογράφου ταινίας θρίλερ.

Σε έναν από τους συνδέσμους, μια ομάδα ανθρώπων ισχυρίζεται ότι διαθέτει αρκετές αποθήκες γεμάτες από ανθρώπους, σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές συνθήκες (από άστεγους που είχαν απαχθεί στη Νέα Υόρκη μέχρι σκλάβους που αγοράστηκαν σε χώρες του τρίτου κόσμου). Αντί αμοιβής ασφαλώς, προσφέρουν αυτές τις ζωές για χρήση σε οποιοδήποτε απάνθρωπο ιατρικό πείραμα, παραθέτοντας και κάποια έγγραφα σχετικά με «δουλειές» που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η περιήγηση στο dark web δεν είναι παράνομη και δεν σχετίζεται απαραίτητα με εγκληματική δράση, καθώς πέραν όλων των προαναφερόμενων υπάρχουν και «αθώες» σελίδες, όπως για παράδειγμα αυτές στις οποίες ακτιβιστές επικοινωνούν και ανταλλάσουν ιδέες.

Όποιος όμως αποφασίσει να περιηγηθεί εκεί, θα πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων ότι η «κατάδυση» στα σκοτεινά και αχαρτογράφητα νερά του κυβερνοχώρου θα αποδεσμεύσει ακόμα και την πιο καλά κρυμμένη -σε κάποια γωνιά του εγκεφάλου- τρομολαγνεία του…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: