Νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι -Στο κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit

Κοινοποίηση:
mei-2

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά· η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ’ αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Μπρέξιτ. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή (…) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: