Νέα έρευνα: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του αγγίγματος- Μειώνει τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος

Κοινοποίηση:
aggigma

Η αίσθηση του αγγίγματος φαίνεται να επιφέρει οφέλη για το σώμα και το μυαλό

Είτε πρόκειται για μια αγκαλιά από έναν φίλο είτε για ένα χάδι, η αίσθηση του αγγίγματος φαίνεται να επιφέρει οφέλη για το σώμα και το μυαλό, λένε οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αίσθηση της αφής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται στα μωρά και είναι ζωτικής σημασίας για να μας επιτρέπει να βιώνουμε το περιβάλλον γύρω μας καθώς και να επικοινωνούμε. Πράγματι, η απώλεια του αγγίγματος από τους άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 έπληξε πολλούς.

Ωστόσο, ενώ αναρίθμητες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το άγγιγμα είναι ευεργετικό για την υγεία μας, λίγες έχουν επιχειρήσει να συγκεντρώσουν το τεράστιο πεδίο της έρευνας.

Πώς βοηθάει κάθε απλό άγγιγμα
Τώρα οι ειδικοί έκαναν ακριβώς αυτό, αποκαλύπτοντας ένα απλό μήνυμα: το άγγιγμα βοηθάει.

Η Δρ Helena Hartmann, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν, δήλωσε: «Περισσότερα συναινετικά γεγονότα αφής κατά τη διάρκεια της ημέρας μας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή ενδεχομένως στην απομόνωση των ψυχικών και σωματικών ενοχλήσεων».

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, περιλάμβανε 212 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και περιελάμβανε επιπλέον στατιστική ανάλυση 85 μελετών που αφορούσαν ενήλικες και 52 που αφορούσαν νεογέννητα.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν εξίσου ευεργετικό για την ψυχική υγεία όσο και για τη σωματική υγεία -ένα εύρημα που ίσχυε για τους ενήλικες και τα νεογέννητα- αν και το άγγιγμα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένους τομείς από ό,τι σε άλλους. «Η εργασία μας καταδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις αφής είναι καταλληλότερες για τη μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους σε ενήλικες και παιδιά, καθώς και για την αύξηση του βάρους στα νεογέννητα», γράφουν οι ερευνητές.

Θετικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία
Ο θετικός αντίκτυπος στην ψυχική υγεία ήταν μεγαλύτερος για το ανθρώπινο άγγιγμα από ό,τι για το άγγιγμα από αντικείμενα όπως πχ μια κουβέρτα, είπε η ομάδα, επειδή αφορούσε την επαφή δέρμα με δέρμα.

Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι το άγγιγμα ήταν ευεργετικό τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς ανθρώπους, αν και ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των τελευταίων όσον αφορά τα οφέλη για την ψυχική υγεία.

Το είδος του αγγίγματος και η διάρκειά του δεν ήταν σημαντικά, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα σχετιζόταν με μεγαλύτερα οφέλη στους ενήλικες.

Επιπλέον, το άγγιγμα του κεφαλιού σχετιζόταν με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό,τι το άγγιγμα άλλων σημείων του σώματος.

Η ομάδα προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ψευδώς θετικά, ενώ δεν ήταν σαφές αν θα ίσχυαν σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η Δρ Mariana von Mohr, από το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι αν τα μελλοντικά ρομπότ θα μπορούν να αναπαράγουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την υφή και τη ζεστασιά του ανθρώπινου δέρματος, ίσως μπορέσουν να προσφέρουν συγκρίσιμα οφέλη για την ψυχική υγεία με το ανθρώπινο άγγιγμα.

Ελληνικά καθηγήτρια σχολιάζει την έρευνα
Η καθηγήτρια Κατερίνα Φωτοπούλου, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η έρευνα δίνει μια εικόνα για τα οφέλη των παρεμβάσεων αφής στην υγεία. Η ίδια προειδοποίησε ότι η εργασία δεν μπορεί να προσφέρει πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα, όπως οι συγκεκριμένοι τύποι αφής που μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

Η Δρ Susannah Walker, από το Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores, συμφώνησε, σημειώνοντας ότι πολλές από τις μελέτες που εξετάστηκαν ήταν μικρές και περιελάμβαναν ποικίλους τύπους αφής και διαφορετικές μετρήσεις των αποτελεσμάτων τους. «Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το γιατί λειτουργούν», δήλωσε η ίδια.

Η κ. Φωτοπούλου πρόσθεσε ότι η έρευνα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέες εργασίες στον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το άγγιγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες θεραπείες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: