ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας για το μνημόνιο που έχουν υπογράψει

Κοινοποίηση:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Φινλανδία θα φιλοξενήσει εντός του Αυγούστου μια συνάντηση με αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και την Τουρκία, που θα είναι αφιερωμένη στο μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν μεταξύ τους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.
«Εκπρόσωποι της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν στη Φινλανδία τον Αύγουστο» είπε, ο Πέκα Χααβίστο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προαναγγείλει αυτή τη συνάντηση, αναφέροντας ότι θα γίνει στις 26 Αυγούστου αλλά χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Η Φινλανδία και η Σουηδία αποκήρυξαν την παραδοσιακή πολιτική της ουδετερότητας ανακοινώνοντας ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήδη, περισσότερα από τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει την ενταξιακή διαδικασία. Μόνο η Τουρκία αντιτάχθηκε, απαιτώντας ανταλλάγματα από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

Ο Χααβίστο είπε ότι στη συνάντηση θα συνεχιστούν οι συζητήσεις γύρω από το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες τον Ιούνιο στη Μαδρίτη. Με την υπογραφή αυτού του κειμένου η Άγκυρα ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Με το μνημόνιο η Σουηδία και η Φινλανδία επιβεβαιώνουν ότι θεωρούν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τρομοκρατική οργάνωση και δεσμεύονται να μην στηρίζουν διάφορες άλλες κουρδικές οργανώσεις, όπως τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.
Δέχτηκαν επίσης να εξετάσουν τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση Κούρδων μαχητών και υπόπτων που κατηγορούνται από την Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Τουρκία σε Σουηδία: Παραδώστε μας «τρομοκράτες» αλλιώς ξεχάστε το ΝΑΤΟ
Η Σουηδία οφείλει να εκδώσει «τρομοκράτες», αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας μετά την απογοητευτική, όπως τη χαρακτηρίζει η Άγκυρα, πρώτη έκδοση στην Τουρκία ενός Τούρκου που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

«Αν πιστεύουν πως θα μπορέσουν να κάνουν την Τουρκία να πιστέψει ότι τήρησαν τις υποσχέσεις τους εκδίδοντας εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, απατώνται», δήλωσε ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Milliyet».

Από τα μέσα Μαΐου η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εμποδίζει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ατλαντικής συμμαχίας με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προστατεύουν κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Στα τέλη Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχαν πάντως υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας που άνοιγε την πρόσβαση των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Ατλαντική συμμαχία.

Την επομένη η Τουρκία είχε διατυπώσει προς τις δύο χώρες αιτήματα για την έκδοση 33 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.

«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση αναφορικά με την έκδοση των μελών του FETO [ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016], του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
«Επιστολές στις οποίες επαναλαμβάνονται τα αιτήματά μας εστάλησαν στο υπουργείο Εξωτερικών μας και από εκεί στις ενδιαφερόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Το όνομα του Οκάν Καλέ -πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο υπήκοο, το αίτημα για την έκδοση του οποίου έγινε δεκτό από τη Σουηδία- περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 33 ονομάτων που δημοσιεύθηκε στο τέλος Ιουνίου από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Καλέ είχε καταδικαστεί για απάτη.

Μια συνεδρίαση ανάμεσα στην Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου. Η συνάντηση θα γίνει στη Σουηδία, σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Γύρω στα 20 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν ήδη επικυρώσει το αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν καταλαβαν μαλλον με ποιον εχουν να κανουν οι φιλλανδοι και σουηδοί.
    Δεν προκειται να υπογραψει τπτ ο μογγολος αν δεν παρει αυτα που ζητησε και άλλα τοσα.
    Να δούμε ποτε επιτελους θα καταλαβει ο κοσμος με τι κατακαθια συναναστρεφεται

Comments are closed.