Μια βασιλική γιορτή που ζέχνει θάνατο

Κοινοποίηση:
ΓΙΟΡΤΗ

Η Ιστορία σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι πρωταγωνιστές διερωτώνται αν υπάρχει σωτηρία: Η Κύπρος ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ Β’ το έτος 2022, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Βρετανικές Βάσεις και συμμετέχουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, καλλιτέχνες, πολιτιστικός όμιλος. Το αρχαίο Κούριο αναμένει να ποδοπατηθεί από τη μπάντα των Βρετανικών Βάσεων, σε μια συναυλία που θα γιορτάσει τα 70 χρόνια μοναρχίας μιας βασίλισσας που πάτησε το κουμπί για εννέα απαγχονισμούς στην Κύπρο που επαναστατούσε για την αυτοδιάθεσή της. Η Ιστορία σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι πρωταγωνιστές της διερωτώνται αν υπάρχει σωτηρία

Στις 2 Ιουνίου, λοιπόν, όπως γνωστοποίησε στους ιθαγενείς πριν καμιά εικοσαριά μέρες η διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, φιλανθρωπική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο Κούριο και «με αυτό το ιστορικό γεγονός θα εορταστεί το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η υπηρεσία της στο έθνος μας, για πάνω από 70 χρόνια, και η στενή στήριξη της στις Ένοπλες Δυνάμεις». Ταυτόχρονα, θα εορταστεί και «η φιλία και η συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος της Κοινοπολιτείας». Το τονίζουν, για να μην ξεχνάμε πως η χώρα μας συμμετέχει σε θεσμό που διοικεί η Βασίλισσα, ούσα «μητριά» των αποικιών της.

Σημειώνει δε (η διοίκηση των βάσεων) πως «με φόντο το πανέμορφο σκηνικό του Κουρίου, όλα τα κέρδη που θα συγκεντρωθούν από την εκδήλωση, θα διατεθούν σε δύο κυπριακά φιλανθρωπικά ιδρύματα για αντιμετώπιση του καρκίνου των παιδιών (‘’Μικροί Ήρωες’’ και ‘’Ένα Όνειρο, Μια Ευχή’’), καθώς και σ’ ένα βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που στηρίζει οικογένειες στρατιωτικών, το SSAFA (σ.σ. ίδρυμα που στηρίζει και βετεράνους της Κύπρου και ας μην αναφέρουμε περισσότερα). Στη συναυλία προς τιμήν της βασίλισσας, που βασανίζει ακόμα τις πρώην αποικίες του στέμματος, θα συμμετάσχει και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση» και οι Κύπριες σοπράνο Αλίκη Χρυσοχού και Μαρία Παπαϊωάννου, ενώ… στρατιωτικό άρωμα (η φράση δεν ξέρουμε αν είναι του ΚΥΠΕ ή των Βάσεων) θα δώσει η μπάντα των Βάσεων «Royal Signals» και η χορωδία «Military Wives».

Το «μεσοπολεμικό» αυτό συναπάντημα θα περιλαμβάνει επίσης και τελετή ανάμματος φλόγας για να σηματοδοτήσει τα 70 χρόνια υπηρεσίας της Βασίλισσας. Εξάλλου, σε δήλωσή του ο διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, υποστράτηγος Rob Thomson, αναφέρει πως η θεαματική συναυλία «αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη στενή μας φιλία και συνεργασία με την Κύπρο και τους Κύπριους» και σαν μαφιόζος της δεκαετίας του ’60, υπενθυμίζει τη στήριξη της φαμίλιας του στις κυπριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τις ώρες, λοιπόν, που οι πρώην αποικίες του βρετανικού στέμματος, σε Ασία, Αφρική και Καραϊβική, ασφυκτιούν και ψάχνουν τρόπο να αποδράσουν από τα απομινάρια της αποικιοκρατίας, η Κύπρος γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας. Παραχωρώντας το αρχαίο Κούριο για συναυλία των Βάσεων και συμμετέχοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους εορτασμούς για τα 70χρονα μιας γιαγιάς που στο βιογραφικό της κουβαλά αμέτρητα εγκλήματα. Με πρόσχημα τον φιλανθρωπικό σκοπό δε, αντιλαμβανόμαστε ότι στο κοινό δεν θα βρίσκονται μόνο Βρετανοί και η μοναρχία θα χειροκροτηθεί σε τούτα εδώ τα χώματα που ακόμα αισθάνονται τις μπότες των σκυλιών της Ελισάβετ. Των σκυλιών που έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, τον Μάτση, των σκυλιών που οδήγησαν στην αγχόνη 9 αντάρτες, των σκυλιών που εκτέλεσαν τον 7χρονο Δημητράκη σε διαδήλωση στη Λάρνακα. Των σκυλιών που έσερναν στο σκλαβοπάζαρο τους Κενυάτες μέχρι το 1950, των σκυλιών που ασελγούν επί του ιρλανδικού σώματος, των σκυλιών που αφαιμάζουν ακόμα τις «υπερπόντιες κτήσεις» τους. Η γιορτή ζέχνει θάνατο και πρέπει να ματαιωθεί άμεσα. Διότι η ιστορία εκδικείται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Οί φόνοι δέν παραγράφονται άθλια κωλόγρια καί νά βλέπεις κάθε βράδυ στά όνειρά σου τά κρεμασμένα παλληκάρια.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.