Μητσοτάκης από Αιγές: «Οφείλουμε να προστατεύουμε την κληρονομιά μας»

Κοινοποίηση:
Eγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β', στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2023. 
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το ανάκτορο, το οποίο από σήμερα αποδίδεται στο κοινό, έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύχρονης αναστήλωσης στην οποία προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε ομιλία του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, αμέσως μετά την ξενάγηση, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και έδωσε συγχαρητήρια στην αρχαιολόγο και ανασκαφέα, Αγγελική Κοταρίδη και την ομάδα της, για το έργο τους, ενώ δέχτηκε ως δώρο βιβλία αρχαιολογίας από τους υπεύθυνους του μουσείου.

6074974

«Στοίχημα μας να αποδώσουμε στις Αιγές ένα σημείο συνάντησης με τις αρχαίες καταβολές, σφραγίδα της ελληνικότητας. Παρά τη φθορά του χρόνου είναι ισοπεδωτική η επίδραση των Ρωμαίων που προσπάθησαν να σβήσουν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Αυτή η αποκατάσταση του και ιδρύματος δεν είναι μόνο μια πράξη. Υποκλίνομαι με σεβασμό στην πολυπλοκότητα του έργου το οποίο υλοποιήσατε. Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις πέτρες απλωμένες και να πρέπει να συνθέσεις αυτό το ακατανόητο σύμβολο. Αυτό πετύχατε και σας είμαστε ευγνώμων και αξίζει σε εσάς και στους συναδέλφους σας, ένα χειροκρότημα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το ακροατήριο να χειροκροτεί θερμά την αρχαιολογική ομάδα.

6074980

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το παρελθόν, αποτελεί στοιχείο προβληματισμού για το παρών που θα προσελκύσει και αρχαιολογικό τουρισμό στην περιοχή. «Τα μνημεία δεν είναι απλά ακίνητα μνημεία του παρελθόντος. Το πάρκο πρέπει να γίνει καταλύτης οικοδομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για τη Μακεδονία. Μια εμπειρία για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που θα μοιράζονται το ιδιαίτερο χρώμα της περιοχής, μέχρι τα πεζοπορικά μονοπάτια. Τόσος πολιτισμός συγκεντρωμένος σε μια γεωγραφική ενότητα, με τρόπο που το ένδοξο παρελθόν εντάσσεται στο δημιουργικό σήμερα».

6075159

Μιλώντας με δέος για το ανάκτορο, σημείωσε πως «είναι πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό έργο, διώροφο με πολλά μωσαϊκά τοιχογραφίες που αντλούν την ισχύ και αίγλη του Φιλίππου. Το σημαντικότερο, ήταν ένα έργο θρησκευτικής, στρατιωτικής δικαστικής, εξουσίας που ενισχύει την μετάβαση από τις πόλεις-κράτη της κλασικής Ελλάδος σε ένα πρόπλασμα ενιαίας εξωστρεφούς κεντρικής εξουσίας που κάλυπτε πολύ μεγαλύτερη γεωγραφική ενότητα. Με τον τρόπο της αποτελεί τον πρώτο σταθμό ευρωπαϊκής εξέλιξης στον ευρωπαϊκό χώρο και μάλιστα με μέγεθος πολύ πέρα της κλίμακας των αρχαίων χρόνων. Μια καινοτομία που παραπέμπει στην έννοια της μεταρρυθμιστικής ηγεμονίας, καθώς ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος υπήρχαν μεταρρυθμιστές της κοινωνίας τους».

6075144

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «ως θεματοφύλακες αυτής της πολύτιμης πολιτειακής κληρονομιάς οφείλουμε να την προστατεύουμε και να ανοίγουμε τους ορίζοντες με κάθε νέα ψηφίδα».

6075137

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Την κληρονομιά …μας…των Ελλήνων δηλαδή, όχι την δίκη σας, κ. Πρωθυπουργέ, την χαρίζεται από δω και από κει. Χαρίσατε την Μακεδονία, ετοιμάζεστε να χαρίσετε το Αιγαίο, τα νησιά μας και πολύ πιθανό και την Θράκη. Για ποια κληρονομιά μιλάτε; Τι έχει απομείνει; Τι αφήσατε όρθιο;
    Ντροπή σας.

Comments are closed.