Με… προσοχή το κλικ: Αυτό θα ήταν σήμερα το ελληνικό χρέος με δραχμές

Κοινοποίηση:
drachma

Το ελληνικό χρέος δεν είναι το πιο ευκαταφρόνητο στον κόσμο κι αυτό έχει διαπιστωθεί… με αρκετό πόνο την τελευταία δεκαετία, μέσα από τις καταστάσεις, που έχουμε περάσει, ειδικά αν το αναγάγουμε σε δραχμές.

Μέσα στα χρόνια, και δη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, που μας έστειλε το 2010 στο μνημόνιο, ξεκίνησε μια κουβέντα για το αν ήταν σωστή η απόφαση να αφήσουμε το εθνικό μας νόμισμα και αν θα έπρεπε να επιστρέψουμε. Για πολλούς λόγους, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό κι ένας εξ αυτών είναι το εθνικό χρέος.

Αν υπολογίσουμε, δηλαδή, το εθνικό μας χρέος σε δραχμές, το νούμερο είναι ιλιγγιώδες. Συγκεκριμένα, με μια πρόχειρη αναζήτηση και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, το χρέος φτάνει στα 372 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα ισοτιμία με τις δραχμές, αυτό θα βρισκόταν στα 126.758.776.850.570,38 δραχμές, αν τώρα επιστρέφαμε σε εθνικό νόμισμα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανές υποτιμήσεις και νέους δανεισμούς, για να αντέξει η οικονομία.

Σκεφτείτε, δηλαδή, πού θα έφτανε τελικά το εθνικό χρέος, αν ήδη βρισκόμαστε σε αριθμό με… τρις εκατομμύρια, αν και μπορείτε να πουλήσετε αρκετά καλά τις δραχμές που σας έχουν μείνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: