Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου

Κοινοποίηση:
biden

Δηλώσεις επί δηλώσεων από τους ηγέτες ΗΠΑ και Ισραήλ

Σε βαθύ χάσμα εξελίσσεται η σχέση μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, την στιγμή που περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες πλέουν προς τη Γάζα για να κατασκευάσουν ένα τεράστιο, πλωτό λιμάνι και για να προμηθεύσουν την εμπόλεμη ζώνη με τρόφιμα.

Ένας νυν και δύο πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν στο BBC ότι πιστεύουν ότι η αμερικανική προσέγγιση ισοδυναμεί με απόλυτη αντίφαση: Να εξοπλίζουν το Ισραήλ και ταυτόχρονα να το παροτρύνουν ανεπιτυχώς να επιτρέψει πολύ περισσότερη βοήθεια μέσω των στρατιωτικών του γραμμών για να φτάσει στα αμάχους θύματα του πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας, ωστόσο η ήδη προβληματική σχέση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ατονήσει σε μια σύγκρουση που εμφανίζεται όλο και περισσότερο δημόσια. Στον πυρήνα της βρίσκεται ο αυξανόμενος αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, όπου ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο κ. Μπάιντεν όλο και πιο έντονα ζητάει από το Ισραήλ να αφήσει πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στο έδαφος, χωρίς «καμία δικαιολογία». Χρησιμοποίησε την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης για να υποστηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά και για να πει στην ηγεσία του ότι οι προμήθειες που σώζουν ζωές στους Παλαιστίνιους δεν μπορούν να αποτελέσουν «διαπραγματευτικό χαρτί». Χαρακτήρισε δε την αντίδραση του Ισραήλ στη Γάζα «υπερβολική», σύμφωνα με το BBC.

Τι απαντάει ο Νετανιάχου
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει από την πλευρά του ότι η βοήθεια επιτρέπεται, επιρρίπτοντας την ευθύνη αντίθετα στη Χαμάς για την «κλοπή» της και στον ΟΗΕ για τις αποτυχίες στη διανομή της. Ο ΟΗΕ με τη σειρά του κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση κατά της αστυνομίας που ασφάλιζε τις αυτοκινητοπομπές. Ο κ. Νετανιάχου αντεπιτέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις επικρίσεις του και για την προειδοποίηση ότι «πλήττει» περισσότερο παρά «βοηθά» το Ισραήλ, λέγοντας στον κ. Μπάιντεν ότι κάνει λάθος και στα δύο.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στους αντιπροσώπους της Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων στην Ουάσινγκτον ότι «εκτιμά βαθύτατα την υποστήριξη που λάβαμε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνηση και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί».

«Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής», συνεχίζει ο Νετανιάχου, «το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, ό,τι κι αν γίνει».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.