Μέχρι και την γρίπη έχουν εξαφανίσει τα τελευταία δυο χρόνια για να περάσουν το αφήγημα του κορονοϊού

Κοινοποίηση:
γριπη

Δεν επιβεβαιώνονται οι φόβοι για “κοκτέιλ” κορονοϊού – γρίπης τον εφετινό χειμώνα, καθώς η εποχική γρίπη εξακολουθεί να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλή κυκλοφορία στη χώρα μας ενώ φτάνουμε ήδη προς το τέλος του Φεβρουαρίου.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ αναφορικά με τη γρίπη δεν περιελάμβανε κανένα νέο κρούσμα γρίπης. Ειδικότερα, την έβδομη εβδομάδα επιτήρησης για το 2022, ελέγχθηκαν στα δύο εργαστήρια αναφοράς γρίπης (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ), για ιούς γρίπης συνολικά 15 κλινικά δείγματα. Κανένα δεν ήταν θετικό στους ιούς της γρίπης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή της επιτήρησης της εποχικής γρίπης, έχουν ελεγχθεί συνολικά 323 κλινικά δείγματα, τα 72 από νοσοκομεία. Εχουν εντοπιστεί συνολικά τέσσερα θετικά σε γρίπη τύπου Α, όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2), μετά τη σχετική υποταυτοποίηση.  Δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, όπως επίσης και κανένας θάνατος για την ώρα.

Για να γίνει αισθητή η διαφορά στην κυκλοφορία της γρίπης, την αντίστοιχη εβδομάδα της περιόδου 2019-2020, είχαν καταγραφεί 213 σοβαρά κρούσματα γρίπης και 60 θάνατοι. Η περίοδος επιτήρησης της γρίπης ολοκληρώνεται τον Μάιο, ωστόσο συνήθως οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι αυτοί της “κορύφωσης”.

Συνολικά την περίοδο γρίπης 2019-2020 καταγράφηκαν 254 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Παράλληλα, καταγράφηκαν συνολικά 116 θάνατοι.

Πέρυσι, η γρίπη ήταν πραγματικά εξαφανισμένη. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2021 δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα, το δε φαινόμενο της εντυπωσιακής μείωσης των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης την περίοδο 2020-2021 παρατηρήθηκε διεθνώς. Ο λόγος ήταν τα περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown, η απόσταση και η χρήση της μάσκας και των άλλων μέτρων υγιεινής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οπως φαίνεται, η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα που λαμβάνει ο κάθε πολίτης για τον κορονοϊό επιδρούν θετικά στη μη μετάδοση της εποχικής γρίπης για ακόμη μια χρονιά. Από το φθινόπωρο είχουν εκφραστεί φόβοι για “δυναμική” επαναφορά της γρίπης εφέτος στην Ευρώπη και συγκυκλοφορία γρίπης – κορονοϊού με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας. Επιπλέον, έντονοι φόβοι είχαν εκφραστεί για “Flurona” , δηλαδή ταυτόχρονη νόσηση με covid-19 και γρίπη. Προς το παρόν η χώρα μας μοιάζει να .. γλιτώνει από τέτοια σοβαρά περιστατικά.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης έναντι της εποχικής γρίπης. Εκτιμάται ότι εφέτος έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες, έναντι περισσότερων των τεσσάρων εκατομμυρίων πέρυσι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: