Μάσκες εγκέφαλος: Μπορεί να μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε πρόσωπα αλλά…

Κοινοποίηση:
Mask-768x609

Με τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να φορούν μάσκες τακτικά αυτές τις ημέρες, “είναι σαν το μεγαλύτερο πείραμα αντίληψης στο πρόσωπο που έγινε ποτέ”, είπε ο Erez Freud, Γνωστικός Νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στο Τορόντο. Ο Freud και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν πρόσφατα μελέτη η οποία ανακάλυψε ότι η ανθρώπινη ικανότητα αναγνώρισης προσώπου μειώνεται κατά περίπου 15% εάν το άτομο έχει μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του.

Οι ερευνητές είχαν περίπου 500 άτομα να κάνουν το τεστ μνήμης για το πρόσωπο, ένα κοινό μέτρο για τον καθορισμό των ικανοτήτων αντίληψης στο πρόσωπο. Οι συμμετέχοντες είδαν διαδικτυακά σετ άγνωστων προσώπων, τα οποία αργότερα έπρεπε να τα εντοπίσουν από μια ομάδα άλλων προσώπων υπό διάφορες δύσκολες οπτικές συνθήκες. Για τους μισούς συμμετέχοντες, τα πρόσωπα που προστέθηκαν ψηφιακά είχαν μάσκες.  Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι στο 13%  προπαγνησία των συμμετεχόντων.  Οι πάσχοντες της προπαγνησίας χαρακτηρίζονται ως «τυφλοί στο πρόσωπο». Ο εγκέφαλός τους δεν επεξεργάζεται ούτε διακρίνει τα πρόσωπα των ανθρώπων με τα οποία αλληλεπιδρούν ή βλέπουν στα μέσα ενημέρωσης.

Η χρήση μάσκας πιθανόν έχει προκαλέσει στον κόσμο κάποιες δυσάρεστες στιγμές, όπως το να αναρωτιέται γιατί αυτός ο ξένος απέναντι τους χαιρετάει… Αλλά για κάποιους, μπορεί να είναι κοινωνικά αποκαρδιωτικό. Η κοινή μελέτη μεταξύ δύο πανεπιστημίων με τίτλο Beauty and the Mask, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα μιας διατομής ατόμων με και χωρίς μάσκες. Ανακάλυψαν ότι το 70% περίπου των “μέτριων”, σύμφωνα με πληροφορίες, ανθρώπων ήταν πιο ελκυστικοί όταν φορούσαν μάσκα χειρουργικού τύπου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο Freud και οι συνάδελφοί του, τα τελευταία χρόνια παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην Χώρα μας ολοκλήρωσαν και δημοσίευσαν πρόσφατα την μελέτη τους, η οποία ανακάλυψε ότι η ανθρώπινη ικανότητα αναγνώρισης προσώπου μειώνεται κατά περίπου 15% εάν το άτομο έχει μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του, ορμώμενοι βέβαια από τους φιλοξενούμενους της κυρα Τασίας χθες και του Μηταράκη σήμερα, (για όσους δεν κατάλαβαν πρόκειται για τους πρώην κατοίκους των ανεπτυγμένων ισλαμικών χωρών του τύπου Αφγανοπακιστάν) που παντρεύονται 11/χρονές, γιατί οι μεγαλύτερες μανταμίτσες των χωρών τους, φορούν μπούργα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα τους, οπότε ο εγκέφαλος τους δεν τις γνωρίζει.
    β. τεζαρης
    ϶ϵλληνας όμηρος των καθεστώτων των Αθηνών ! ! !

Comments are closed.