ΜΙΜΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: “ΈΣΒΗΣΕ” Ο “ΠΥΛΩΝΑΣ” ΤΗΣ ΑΕΚ – ΣΤΑ 80 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Κοινοποίηση:
mimis_papaioannou

Ο Μίμης Παπαϊωάννου άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στα 80 του χρόνια. Εδώ και χρόνια ταλαιπωρούταν από σοβαρά προβλήματα υγείας μιας και ο μύθος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου πάλευε με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Έκανε μια καριέρα τεράστια εντός και εκτός ποδοσφαίρου. Θα μπορούσε να αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης που δεδομένα τον επιθυμούσε, όμως εκείνος ήθελε να κάνει καριέρα στο πλάι του Στέλιου Καζαντζίδη. Τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ, έγραψε πολλά χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους και θα μνημονεύεται ως ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών της ιστορίας.

Καταγόμενος από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, γεννημένος στις 23 Αυγούστου 1942 αποτέλεσμα ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα η IFFHS τον αναγνώρισε ως τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ για το εορτασμό των 50 χρόνων της UEFA, ενώ και πάλι η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου στο 2021.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Νέα Γενεά Νικομήδειας. Το 1962 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ έναντι 140.000 δραχμών.

Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε επί 17 συνεχείς περιόδους και μαζί της γνώρισε μεγάλες διακρίσεις. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978). Επίσης, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ (1964, 1966) και ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, το 1968-69 στο κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το 1979 σταμάτησε να αγωνίζεται στην Ελλάδα έπειτα από 480 αγώνες πρωταθλήματος. Πέτυχε 234 γκολ, ρεκόρ για την εποχή που κατέρριψε ο συμπαίκτης του Θωμάς Μαύρος 11 χρόνια αργότερα. Μέχρι σήμερα κατέχει την έκτη θέση σε συμμετοχές και την τρίτη θέση στους σκόρερ στην Α΄ Εθνική. Είναι δε στην πρώτη θέση στους σκόρερ με την ίδια ομάδα.

Τη χρονιά εκείνη μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε για μια περίοδο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης – προπονητής και κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ στο τοπικό πρωτάθλημα και κύπελλο. Αν και πλησίαζε τα 40 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας των ΗΠΑ, της NASL, αλλά πλέον είχε αποφασίσει να σταματήσει.

Στην εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21) για την εποχή εκείνη. Σήμερα, κατέχει την 5η θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική ομάδα.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας επεδίωξε να εργαστεί ως προπονητής σε μερικές ομάδες, όπως στην Κέρκυρα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Υπήρξε συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ.

Το ποδόσφαιρο δεν ήταν η μοναδική του καριέρα όμως καθώς εργάστηκε μερικά χρόνια ως επαγγελματίας λαϊκός τραγουδιστής βιώνοντας μεγάλες στιγμές στις αθηναϊκές πίστες ενώ, εκείνος τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Η Ένωση διαφυλάσσοντας την κληρονομιά του έχει «ντύσει» έναν από τους πυλώνες του νέου της γηπέδου με την μορφή και το όνομα του Μίμη Παπαϊωάννου. Η απουσία του από τα εγκαίνια της «OPAP Arena» προκάλεσε ερωτήματα, ωστόσο η υγεία του είχε επιδεινωθεί αρκετά και δεν μπορούσε να δώσει το παρών.

 

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ για τον Μίμη Παπαϊωάννου

Η οικογένεια της ΑΕΚ θρηνεί την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου που έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 81 του χρόνια. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας μας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ηταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Kaλο παραδεισο παιχταρα..θα μεινης αξεχαστος.Ενας Παναθηναικος…

  2. Δυστυχώς,λόγω ότι γεννήθηκα το 1973,δεν είχα την τύχη να τον δω ούτε να παίζει στο γήπεδο, ούτε καν από την τηλεόραση σε κάποιον αγώνα. Μόνο από αφιερώματα της παλιάς κυρίως κρατικής τηλεόρασης. Ας είναι αναπαυμενη η ψυχή του και καλό του ταξίδι εκεί ψηλά. Θα τον περιμένουν τα φιλαράκια του που έφυγαν κι αυτά, όπως ο κύριος Αλέκος Σοφιανιδης και σχετικά πρόσφατα ο Σεραφειδης. Συλλυπητήρια στους οικείους του και στην οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Καζαντζίδης σίγουρα θα τον περιμένει πώς και πώς για να παίξει στο μπουζούκι του και να τραγουδήσουν μαζί… “ΕΜΠΡΌΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΑΛΗΚΑΡΙ…” 🌹🌹🌹🌹
    ***Θα ήθελα να εκφράσω επίσης και τα συλλυπητήρια μου και να ευχηθώ επίσης καλό ταξίδι στον Αρχηγό της εξέδρας του ΠΑΟΚ… Μάκη Μανάβη που έφυγε κι αυτός μόλις χθες.
    ΑΣ ΕΊΝΑΙ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΆ ΕΚΕΊ ΠΑΝΩ🌹🌹🌹

  3. Καλό παράδεισο Μίμη. Πώ πώ ωραίο σχόλιο! Μπράβο από έναν Αεκτζή. Τον πρόλαβα και ‘γω να τον δω. Φτωχειναμε

  4. Καλό παράδεισο μεγάλε, θα μείνεις αξέχαστος !!
    (ένας ΠΑΟΚτζής.. )

  5. Καλο ταξιδι γιγαντα Οσο ζουνε αυτοι που εσυ τους ομορφηνες τις Κυριακες παραμενεις ζωντανος
    Ενας Παναθηναικος

    1. Καλό παράδεισο Μίμη. Πώ πώ ωραίο σχόλιο! Μπράβο από έναν Αεκτζή. Τον πρόλαβα και ‘γω να τον δω. Φτωχειναμε

  6. Πιτσιρίκια βράδια πηγαίναμε στο γήπεδο και παρακολουθούσαμε τις προπονήσεις.
    Παίρναμε και μπάλα δερμάτινη!!! εκείνη την εποχή και λίγο πρίν αλλά και πρός το τέλος της προπόνησης πατούσαμε το χόρτο και παίζαμε και μπάλα.
    Θυμάμαι τον ΜΙΜΑΡΟ τον ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ τον ΒΑΓΚΝΕΡ τον ΝΙΚΟΛΑΟΥ τον ΣΤΕΡΓΙΟΥΔΑ τον ΤΣΑΡΛΑΙΝΤΕΡ τον ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ και πολλούς ακόμα να έρχονται και να μας μαθαίνουν τα κόλπα της μπάλας.
    Εγώ που είχα τρέλλα σαν τερματοφύλακας και ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΣΤΕΡΓΙΟΥΔΑΣ και ο ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ καθόντουσαν αρκετή ώρα και μιλούσαμε και μου μάθαιναν πως να κάθομαι κάτω από τα γκολπόστ.
    ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ…ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…ΑΛΛΑ ΙΝΔΑΛΜΑΤΑ….
    ΕΙΔΙΚΑ Ο ΜΙΜΑΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΠΑΙΧΤΗΣ για όσους τον έζησαν.
    Τώρα μαζί με τους άλλους εκεί ψηλά θα έχουν να λένε τα δικά τους…..

  7. Αιωνια η μνημη του Παιχταρα που δυστυχως τοσα χρονια βασανιζοτανε!
    Ενας οπαδος του Ολυμπιακου.

Comments are closed.