ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΙΡΑΝ: ΤΑ 400 DRONES ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΗ – ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Νηνεμία πριν την… επόμενη καταιγίδα στην Μέση Ανατολή; – Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν – Η «αργή» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βαθμονομήθηκε», ώστε να αποτελεί μια προειδοποίηση έναντι ενός ευρύτερου χτυπήματος, και αντιπροσωπεύει μια επίδειξη δύναμης αλλά που όμως αφήνει χρόνο για αμυντικά μέτρα.

Κυρίως δε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και την άρνηση των ΗΠΑ να μην δώσει συνέχεια το Ισραήλ.
Αυτά τα απροσδιόριστα αποτελέσματα είναι που τρομάζουν τον κόσμο όλο, καθώς το Ιράν με αυτή του την απάντηση, δίνει στην ουσία πάτημα στο Ισραήλ να απαντήσει με μια επίθεση στο έδαφός της Τεχεράνης, αφού εκτός από μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή που θα χώριζε τον ήδη διχασμένο κόσμο στα δύο, υπάρχει ένα ακόμη ενδεχόμενο το οποίο φοβάται ολόκληρος ο πλανήτης: τα πυρηνικά του Ιράν και τον διακαή πόθο του Ισραήλ και των ΗΠΑ να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, τις οποίες το Ισραήλ εκλαμβάνει δεκαετίες τώρα ως «υπαρξιακή απειλή», σύμφωνα με τον Guardian, άποψη που δεν συμμερίζονται ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές που πιστεύουν πως το Ιράν «πέρασε σε άλλο επίπεδο την αποτροπή».
Σύμφωνα με τον Scott Ritter (πρώην CIA): «Η ανταποδοτική επίθεση του Ιράν «αποκατέστησε την αποτροπή» για να κρατήσει υπό έλεγχο το Ισραήλ και τις ΗΠΑ».

Iστορική ευκαιρία

Και αυτή η ευκαιρία να το προσπαθήσουν είναι ιστορική, γι’αυτό και χρειάζονται την βοήθεια των ΗΠΑ.
Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις μετά» και αυτός είναι ο λόγος που ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι ο Ισραήλινός πρόεδρος Benjamin Netanyahu «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση».
Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης,

το Ισραήλ διαθέτει σήμερα 80 πυρηνικές βόμβες, ενώ το Ιράν δεν διαθέτει επισήμως πυρηνικές βόμβες.
Tο Ισραήλ χαιρέτισε την Κυριακή την επιτυχημένη αεράμυνά του απέναντι στην άνευ προηγουμένου επίθεση και παρά το γεγονός πως το Ισραήλ υπέστη πολύ μικρή ζημιά, κυρίως στην αεροπορική βάση στο Nafatim και παρά τις πολύ μικρές ζημιές και τον τραυματισμό ενός μικρού παιδιού, η κυβέρνηση προειδοποίησε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση, γιατί όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, προειδοποίησε ότι «το περιστατικό δεν έχει τελειώσει ακόμη».

«Αυτή η εκστρατεία δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση… και να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε σενάριο», είπε.
«Ταυτόχρονα, μπλοκάραμε το πρώτο κύμα (επιθέσεων) και το κάναμε με μεγάλη επιτυχία» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του, χαλαρώνοντας έναν περιορισμό που είχε επιβάλει πριν από την επίθεση, αν και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα.
Η γειτονική Ιορδανία άνοιξε επίσης τον εναέριο χώρο της, αλλά παραμένει σε συναγερμό.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Daniel Harari περιέγραψε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων ως «παράγοντα κλιμάκωσης».
Ερωτηθείς για τις επιλογές του Ισραήλ και αν θα απαντήσει είπε ότι το Ισραήλ έχει σχέδια και εξετάζει τις επιλογές του.
«Έχουμε σχέδια, η κατάσταση είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Αξιολογούμε την κατάσταση, δείχνουμε στο υπουργικό συμβούλιο τα σχέδια και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την άμυνα του Ισραήλ.

Ψυχολογική και συμβολική παρά ουσιαστική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση και τα αντίποινα του Ισραήλ πλέον να επικρέμονται σαν Δαμόκλειος σπάθη, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drones αναχαιτίστηκαν ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρξαν, μια πρώτη αξιολόγηση εκτιμά πως η επίθεση ήταν περισσότερο μια ψυχολογική – συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι η Τεχεράνη ένιωθε ότι «οφείλει να απαντήσει» στο χτύπημα του προξενείου της στην Δαμασκό.
Για τον λόγο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «έχει τελειώσει» και προειδοποίησε ΗΠΑ και Ισραήλ, πως «Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα».
Παράλληλα διαμηνύει ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.
«Εάν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό αποδειχθεί, οι βάσεις, τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο στρατιωτικός διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Mohammed Bagheri, επαναλαμβάνοντας ότι «Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί».
Ο διοικητής του IRGC, υποστράτηγος Hussein Salami, προειδοποίησε επίσης ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στα συμφέροντά της, αξιωματούχους ή πολίτες της.

«Δεν ήταν μια αντίδραση η οποία μπορεί να οδηγήσει οπωσδήποτε σε κλιμάκωση και άρα σε έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Υπάρχει η σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι δε συναινούν και δεν θα βοηθήσουν, σε μια επιθετική ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Αν μπορεί κάποιος να είναι σχετικά αισιόδοξος μετά την χθεσινή νύχτα, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε σε μια σχετική αποκλιμάκωση», εκτίμησε ο διεθνολόγος Δ. Υφαντής, μιλώντας στο MEGA.
«Το Ιράν ένιωθε υποχρεωμένο να αντιδράσει μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.
Πέρασαν αρκετές ημέρες μέχρι να αποφασίζει να αντιδράσει και ευτυχώς η αντίδραση είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.
Αυτό δε σημαίνει ότι η περιοχή θα ηρεμήσει. (…)
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο», είπε ο κ. Υφαντής.

Προειδοποίηση και επίδειξη δύναμης

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η «αργή» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βαθμονομήθηκε», ώστε να αποτελεί μια προειδοποίηση έναντι ενός ευρύτερου χτυπήματος, και αντιπροσωπεύει μια επίδειξη δύναμης αλλά που όμως αφήνει χρόνο για αμυντικά μέτρα.
«Φαίνεται ότι το Ιράν τηλεγράφησε την επίθεσή του στο Ισραήλ για να αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει χρησιμοποιώντας διαφορετικές δυνατότητες, για να περιπλέξει την ικανότητα [του ισραηλινού στρατού] να εξουδετερώσει την επίθεση, αλλά και να παράσχει μια ράμπα για να σταματήσει την κλιμάκωση», δήλωσε ο Nishank Motwani, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας στην Ουάσιγκτον, DC.
«Η Τεχεράνη μπορεί να κλιμακώσει επιλέγοντας να περάσει από μια σειρά φορέων», είπε ο Motwani, μεταξύ άλλων, μέσω της ένοπλης ομάδας Hezbollah του Λιβάνου, θαλάσσιες επιθέσεις, «ή χτυπήματα μαλακών ισραηλινών στόχων παγκοσμίως».
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές υποσχέθηκαν επανειλημμένα να «τιμωρήσουν» το Ισραήλ μετά το θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης – συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών της Δύναμης Quds – στην επίθεση που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Συρία.
Θεωρούν ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα απαντήσει στην επίθεση, ακόμη και χωρίς άμεση υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ωστόσο, θα μπορούσε να το κάνει επιτιθέμενο στους συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Υεμένη, αντί να εξαπολύσει πλήγματα κατά του ιρανικού εδάφους.

Η έναρξη της επίθεσης

Λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, μια επίθεση που το Institute for the Study of War χαρακτήρισε «κόπια» αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ολοκληρώθηκε το χάραμα της Κυριακής (14/4/2024).
Αρχικά το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες drones προς το Ισραήλ – το οποίο δέχτηκε επίθεση και από την Υεμένη και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Houthi.
«Δεκάδες drones κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε αρχικά η Jerusalem Post.
Η Ιρανική επίθεση με drones εκδηλώθηκε με τρία κύματα ενώ σύμφωνα με την CENTCOM (Αμερικανική Διοίκηση στη Μέση Ανατολή) εκτοξεύτηκαν και πύραυλοι cruise.
Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν σχεδόν 400 πύραυλοι και drones… 250 drones, 36 πύραυλοι κρουζ και 110 πύραυλοι εδάφους-εδάφους κατά του Ισραήλ.
Το δεύτερο κύμα επίθεσης ξεκίνησε ξημερώματα 2:50 ώρα Ελλάδος, καθώς λίγο νωρίτερα η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει πως θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε χώρα συνδράμει το Ισραήλ θα αποτελέσει στόχο, και το τρίτο ακολούθησε.
Σε βοήθεια του Ιράν η Hezbollah εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ.

Κατά τους Ισραηλινούς το 99% των drones αναχαιτίστηκε κυρίως μέσω της αεροπορίας και λιγότερο με το Iron Dome τον σιδερένιο θόλο.

Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.
Συγκεκριμένα, αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανέφερε πως αναχαίτισε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν, ενώ «προκλήθηκαν μικρές ζημιές στις υποδομές» και ορισμένοι τραυματισμοί αναφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ.
Επίσης, βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε αρχικά το Sky News επικαλούμενο πηγές άμυνας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη φύση της βρετανικής συμμετοχής στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, αλλά ο υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε πως πρόσθετα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν την Επιχείρηση Shadow, που αποτελεί τη βρετανική επιχείρηση κατά του ISIS σε Ιράκ και Συρία.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στόχος των πυραύλων και drones, που εκτοξεύθηκαν από Ιράν και Υεμένη εκτιμάται ότι ήταν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα Υψώματα του Golan και την έρημο Negev.

ΝΥΤ: Το Ιράν εκτόξευσε 185 drones και 36 πυραύλους cruise κατά του Ισραήλ

Το Ιράν εκτόξευσε τουλάχιστον 185 drones και 36 πυραύλους cruise ως απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση του ισραηλινού στρατού στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, γράφουν οι New York Times επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι περισσότερες εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος του Ιράν, αν και ορισμένα drones απογειώθηκαν από το Ιράκ και την Υεμένη.
Εξάλλου, το Ιράν εκτόξευσε επίσης 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Οι New York Times προσθέτουν ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν θα καθοριστεί με τους εταίρους του Τελ Αβίβ, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Institute for the Study of War: Θυμίζει Ουκρανία η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ…

Ομοιότητες με τις πρώτες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την ειδική επιχείρηση, βρίσκει το Institute for the Study of War (ISW) σε ανάλυσή του.
«H σύνθεση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ είναι παρόμοια με εκείνη των χτυπημάτων που η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα κατά της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον βέλτιστο τρόπο για να διαπεράσει τις δυτικού τύπου αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες» αναφέρει το ISW, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πειραματίστηκε στην Ουκρανία με τον συνδυασμό χρήσης βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ μαζί με ιρανικά drone».
Tο Ιράν επίσης, δοκίμασε το προηγούμενο διάστημα τα αμυντικά συστήματα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω των επιθέσεων των Houthi με drone.
«Η ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ δείχνει ότι το Ιράν μαθαίνει από τους Ρώσους και τους Houthi για να αναπτύσσει όλο και πιο επικίνδυνα και αποτελεσματικά πακέτα κρούσης κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ», υποστηρίζει το ISW.
«Αναμφίβολα, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου» με μεγάλη διαφορά, αναφέρει σε ανάλυσή του στο Sky News.

Πλήγμα ψυχολογίας με εργαλείο τον φόβο

«Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική χροιά, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στα καταφύγια το βράδυ του Σαββάτου γνωρίζοντας ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους» Παρά την αναχαίτιση μεγάλου αριθμού drones και τις μηδενικές ανθρώπινες απώλειες το χτύπημα έπληξε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών που νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι χρειάζονται περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ καθώς πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτισή τους, ενώ η χρήση, των πυραύλων cruise αλλάζει περαιτέρω την δυναμική των πραγμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Ακόμα και αν το Ιράν είχε βασιστεί στη στρατηγική «μέγιστη επίδειξη δύναμης/ελάχιστες επιπτώσεις», στόχος ο οποίος είναι πιο εύκολος με τα drones, η πιθανότητα κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού παρέμενε μεγάλη» προστίθεται .

Γνώριμη μέθοδος

Mε την επιλογή των συγκεκριμένων «όπλων» η Τεχεράνη προχώρησε σε μια δοκιμασμένη μέθοδο επίθεσης αφού με drones είχε χτυπήσει πετρελαιοπαραγωγές στη Σαουδική Αραβία το 2019 σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε καμία απώλεια ζωής αλλά κόστισε στο Ριάντ εκατομμύρια δολάρια.
Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική οπτική, σύμφωνα με το Sky News, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου αφού γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.
Από τότε που το Ισραήλ πήρε την απόφαση να σκοτώσει δύο Ιρανούς στρατηγούς μέσα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από 13 ημέρες, ήξερε ότι θα προκαλούσε αντίποινα.
Το Ιράν δήλωσε ότι η απάντησή του θα είναι «βαθμονομημένη».
Αυτό ερμηνεύτηκε ως «περιορισμένο», ώστε να μην προκαλέσει μαζική ισραηλινή αντίδραση και περιφερειακό πόλεμο.
Με την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή η εκτίμηση μπορεί να ήταν πολύ αφελής, σημειώνεται.

Έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο στο Ισραήλ – Netanyahu (Ισραήλ): Αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα  νικήσουμε

Απάντηση στην επίθεση του Ιράν ετοιμάζει το Ισραήλ και μάλιστα, συγκαλείται έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, B. Netanyahu, σε ανάρτησή του στην πλαφόρμα Χ υπόσχεται νίκη της χώρας του.
Όπως αναφέρει, «αναχαιτίσαμε, απωθήσαμε, μαζί θα νικήσουμε».
neta_1.JPG
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το μεσημέρι – «Ο κόσμος δεν αντέχει ακόμη έναν πόλεμο»

Με τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου να είναι εμφανείς, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Μάλιστα, μετά από αίτημα του Ισραήλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το μεσημέρι της Κυριακής 14/3.
Όπως ανέφερε ο  πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Gilad Erdan, σε ανάρτησή του μέσω της πλατφόρμας X, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να καταδικάσουν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
«Η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω από το Συμβούλιο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει συγκεκριμένη δράση εναντίον του Ιράν», όπως έγραψε.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει γύρω στις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 23:00 ώρα Ελλάδας).
erdan.JPG
Οι IDF διαμήνυσαν ότι η ισραηλινή απάντηση προς το Ιράν, θα είναι πρωτοφανής.

«Από εμάς, το συμβάν τελείωσε», διαμηνύει η ιρανική πρεσβεία στον ΟΗΕ.
«Εάν το Ισραήλ κάνει άλλο ένα λάθος (και απαντήσει), η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο σκληρή.
Αυτή είναι μια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν του απείθαρχου ισραηλινού καθεστώτος και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παρεμβαίνουν σε αυτήν» επισημαίνει.
Η ανάρτηση της ιρανικής προσβείας στον ΟΗΕ: «Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό. Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως το Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω «αμυντικά μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της επίθεσης στο Ισραήλ.
«Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά των στρατιωτικών επιθέσεων και της παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση.
«Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο», επισημαίνει η Τεχεράνη.

Διεθνείς αντιδράσεις

Biden: Ακλόνητη η στήριξή μας προς το Ισραήλ, αλλά μην απαντήσει – Trump: Η επίθεση του Ιράν δείχνει την αδυναμία των ΗΠΑ

Την υποστήριξή του στο Ισραήλ, μετά την επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν με drones, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
«Μόλις συναντήθηκα με την εθνική ομάδα ασφαλείας για να ενημερωθώ για τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ.
Η δέσμευσή μας στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από το Ιράν είναι ακλόνητη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, μετά τη συνάντηση με το επιτελείο Ασφαλείας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζονται φόβοι ότι η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε πλέον να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή.
Αυτό εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ.
Τούτου λεχθέντος, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα φέρει προς εξέταση την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο με το οποίο θα υποστηριχθεί το Ισραήλ και θα καθίσταται υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε, δήλωσε ο Steve Scalise, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων.
«Η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για αυτήν την απρόκλητη επίθεση (του Ιράν)», αναφέρει σε δήλωσή του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικοινώνησε με το γραφείο του Steve Scalise, ζητώντας να διευκρινιστεί σε ποιο νομοσχέδιο αναφερόταν.
Εάν δηλαδή πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά αποκλειστικά βοήθεια προς το Ισραήλ ή για εκείνο συνολικού ύψους των 95 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια ύψους 14 δισεκ. για το Ισραήλ, καθώς και επιπλέον 60 δισεκ. δολάρια για την Ουκρανία, υποστήριξη της Ταϊβάν και ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πακέτο αυτό εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Γερουσία τον Φεβρουάριο, αλλά μπλοκαρίστηκε στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων.
Βασικότερος λόγος είναι η αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων σε περαιτέρω χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Donald Trump ανέφερε πως η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ δείχνει τη «μεγάλη αδυναμία» των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Joe Biden.
«Ο Θεός να ευλογεί τον λαό του Ισραήλ.
Δέχεται επίθεση αυτή τη στιγμή», επειδή «δείχνουμε τόσο μεγάλη αδυναμία», είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν και καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να αποκλιμακωθεί η κρίση

Το ΝΑΤΟ «καταδικάζει την κλιμάκωση από το Ιράν», το οποίο πραγματοποίησε μια πρωτόγνωρη επίθεση το Σάββατο 13/4, κατά του Ισραήλ και «καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ώστε «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ζωτικής σημασίας η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην ξεφύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Farah Dakhlallah, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Ο κόσμος δεν αντέχει ακόμη έναν πόλεμο

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.
«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πόλεμο», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan, ανακοίνωσε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του Σ.Α. καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».
«Aναμένω (το Σ.Α.) να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».
«Το Ιράν έχει παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και έχει δείξει ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Πού είναι η φωνή σας;
Πού είναι η καταδίκη σας;
Ξυπνήστε!!!», έγραφε επίσης στην ανάρτησή του.

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το Κρεμλίνο, ωστόσο μέρες πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι «Η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτεθούν στο έδαφος του Ιράν για να υποστηρίξουν το Ισραήλ»!

Κίνα: Η Κίνα «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την εκτόξευση drones και πυραύλων από το Ιράν σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή.
Εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της χώρας, σε δηλώσεις του ανέφερε πως η χώρα είναι σοβαρά προβληματισμένη από την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτόξευση ιρανικών drones, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ αλλά αν και μιλά για “ηρεμία” και από τις δύο πλευρές εντούτοις το μήνυμα είναι περισσότερο προς το Τελ ΑΒίβ.
«Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές εκτοξεύσεις.
Αυτός ο κύκλος των εντάσεων «αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα» και ο κατευνασμός αυτής της πολεμικής διαμάχης αποτελεί «ύψιστη και πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα δείχνει ότι δεν θα θέσει κανείς παρακώλυση του διεθνούς εμπορίου και τιμών καυσίμων και αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ θα πρέπει να θέσει σοβαρά υπόψη.

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος της Josep Borrell αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, βλέποντας στην ενέργεια αυτή «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Βρετανία:
 Ο βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak καταδίκασε « με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ», διαβεβαιώνοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».
«Στο πλευρό των συμμάχων μας, εργαζόμαστε κατεπειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση.
Κανείς δεν θέλει να δει νέα αιματοχυσία», πρόσθεσε ο Sunak, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου πως στέλνει στην περιοχή περισσότερα βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη.

Γερμανία: «Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και αδικαιολόγητη», έκρινε μέσω X ο καγκελάριος Olaf Scholz, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη διακινδυνεύει «ανάφλεξη» της περιοχής.
«Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο κ. Scholz.
«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος,», πλειοδότησε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Ιταλία: Η Ρώμη παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani.
«Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Giorgia Meloni) και τον υπουργό Άμυνας (Guindo Krosseto)» και η ιταλική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Γαλλία: Το Παρίσι καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που ανέβασε το επίπεδο «των αποσταθεροποιητικών ενεργειών» της Τεχεράνης, ήταν η αντίδραση μέσω X του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Stephan Sejourne.
Αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αυτή την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας «αναλαμβάνει τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης», σημείωσε προσθέτοντας πως η Γαλλία «επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και το διαβεβαιώνει για την αλληλεγγύη της».

Βενεζουέλα: «Εξαιτίας της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη και του παραλογισμού του ισραηλινού καθεστώς, καθώς και της απραξίας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση αστάθειας στην περιφέρεια χειροτέρεψε πολύ τις τελευταίες εβδομάδες», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Ivan Hill.
Δεν θα υπάρξει ειρήνη παρά μόνο «όταν αποκατασταθούν η δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο, ειδικά όσον αφορά τον παλαιστινιακό λαό και το κράτος της Παλαιστίνης».

Την ανησυχία τους για ενδεχόμενη κλιμάκωση και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση, διεμήνυσαν και οι: Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μεξικό, Καναδάς, Χιλή, Αργεντινή αλλά και η Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

14 Σχόλια

  1. Το Ιράν είναι μια φούσκα. Εβγαλαν μια πορδή η οποία βρωμούσε πολύ. Είχε ωδίνες για ελέφαντα και έτεκε ποντικό. Το Ισραήλ θα ανταποδώσει, αλλά μιλάμε για σοβαρά πράγματα.

    1. Όπως τα έγραψες είδαμε σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ χαχαχαχα πιο συμβολικό χτύπημα δεν γινόταν…

  2. Παραφρονοι ηγέτες όλοι τους… Πουτιν μπαιντεν νετανιαρχου χομεινιδες ολοι τους ψυχοπαθής

  3. Στην Ελλάδα είναι παραλία με γεμάτες τις ταβέρνες. Στο Μοναστηράκι παίζουν τα νταούλια, δεν ασχολούνται τι γίνεται εκεί….

  4. Μπράβο στο Ισραήλ που θέλει να σβήσει απ’ τον χάρτη τα βρωμοϊσλάμια! Εμείς ούτε ατρακτίδια στόχευσης δεν έχουμε βάλει ακόμα σε viper και rafale. Ούτε όπλα αγοράσαμε σε μεγάλους αριθμούς, όπως ο ερντογάν. Ούτε μεγάλου βελ/κούς όπλα έχουμε. Ούτε αεράμυνη καλή όπως το ισραήλ. Το SAMP-T μας περιμένει κι’ εμείς κουβεντιάζουμε με την τουρκία και τους παρακαλάμε να μην μας πειράξουν.

  5. Προμελετημένα όλα. Ρίξανε κι αυτοί τα πυραυλάκια τους και ησυχάσανε. Κι η ζωή συνεχίζεται..

  6. Γράφεται ιστορία στην μέση ανατολή δεν περίμενα ότι θα χτυπήσουν με πυραύλους εκτός από drones και από το Ιράν… Αυτή την επίθεση περίμενε τόσα χρόνια το Ισραήλ οπότε τώρα μπορούν να επιτεθούν στις μονάδες εμπλουτισμού ουρανίου για να μην αποκτήσουν ποτέ πυρηνικά οι Ιρανοί… Δεν υπάρχει περίπτωση να αναχαίτησε το 99% των βαλλιστικών πυραύλων το Ισραήλ πάνω από 10 πύραυλοι βρήκαν τον στόχο τους…

    1. Αύριο θα σου απαντήσω που θα ανοίξουν τα χρηματιστήρια για να δω τις πρώτες επιπτώσεις και αν θα αντέξει το οικονομικό σύστημα αυτό που έγινε. Εάν κάνει πάντως επίθεση το Ισραήλ τότε αύριο είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα…

    2. Αν ειναι μια θεατρικη παρασταση, πού καθονται οι Θεατες και την παρακολουθουν?

Leave a Response