ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑΚΙ ΕΥΡΩ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗ” 717 ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ – ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ;

Κοινοποίηση:
Τέμπη

Με την καταβολή μεγάλων εγγυήσεων που συνολικά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ έφυγαν ελεύθεροι από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι δύο πρώτοι από τους 23 κατηγορούμενους, μη πολιτικά πρόσωπα, που απολογήθηκαν στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για τη σύμβαση 717 που αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, έργο που συνδέεται ευθέως με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκριμένα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για σειρά αδικημάτων, απολογήθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι από την πλευρά του ΕΡΓΟΣΕ.

Μετά την απολογία τους η ανακρίτρια από κοινού με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου επέβαλαν στους κατηγορούμενους υψηλές εγγυήσεις, 500.000 ευρώ στον έναν και 600.000 στο δεύτερο και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η διαδικασία των απολογιών που εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος Απριλίου θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα, όπου η σκυτάλη θα περάσει στην επόμενη ομάδα των κατηγορουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το κατηγορητήριο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας διατυπώνεται ότι θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία των Τεμπών , αν εγκαίρως είχε ολοκληρωθεί η περίφημη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σύμφωνα με την δίωξη που ασκήθηκε από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς σε βάρος των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ , οι οποίοι ανοίγουν τον κύκλο των απολογιών:

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής —το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο ‘Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Κατά την εκτίμηση των εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση , η μη εκτέλεση της σύμβασης συνδέεται τόσο με το δυστύχημα στο ‘Αδενδρο, το 2017 όσο και με την τραγωδία των Τεμπών , το 2023.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για σειρά σοβαρότατων κακουργηματικών πράξεων που ανά περίπτωση αφορούν απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.

Ενώπιον της κ. Σαλάππα θα απολογηθούν 14 υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ , οι δύο εκ των οποίων απολογήθηκαν σήμερα, στους οποίους αποδίδεται απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις που πιστώθηκαν για την εκτέλεση του έργου. Από αυτούς δύο βαρύνονται και με την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

*4 Στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στους οποίους αποδίδεται απιστία κονδυλίων·

*5 Ιδιώτες, νομίμους εκπροσώπους και στελέχη της Αναδόχου Κοινοπραξίας, οι οποίοι κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Ψίχουλα είναι το 1 εκ σε αυτά που έκλεψαν. Ποθεν έσχες υπάρχει για αυτούς; Τι ρωτάω το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.

  2. Οπου το βρισκει καθε “δικο τους παιδι”… Δηλαδη οποιος ανηκει στη ΜΑΦΙΑ που αποτελει το ” ελληνικο ” κρατος ,τα κομματα,οι τραπεζιτες και λοιπες “δημοκρατικες δυναμεις”. Και ο ηλιθιος λαος θα παει παλι να ψηφισει οποιον αλητη και οποια βιζιτου του σερβιρουν ολοι αυτοι ως “εκπροσωπο ” του… Καλα ρε, δε βαρεθηκατε να σας δουλευουν? Δε βαρεθηκατε?

  3. και υστερα σου λενε οτι ο ελληνας πειναει!!!!αυτοι ειναι οι εγκαθετοι του κουλισταν σε τετοιες θεσεις και αυτοι με τη σειρα τους παρασυρουν με το μπλα μπλα τους και με διαφημισεις το 41τακατο. ακους εκει 1 μυριο λες και ειναι στραγαλια….

  4. Αυτοί από τούς όποιους ζητούν εγγυήσεις δέν έχουν όνομα ; Προσωπικά δεδομένα πάλι !

  5. Ηθικό δίδαγμα πως αν διαθέτεις δυνατούς δικηγόρους και λεφτά να τους πληρώσεις ξεβρακωνεις το σάπιο σύστημα της πολιτικής των 300ων προδοτών.Αν ο κάθε Έλληνας έκανε μήνυση για την οικονομική κλοπή που δέχεται θα έπαιρνε λεφτά πίσω.

  6. Παλι η μαριδα, θα την πληρωσει;;; Οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, φταινε και ο μηχανοδηγος! Ε;;; Καλο το παραμυθακι σας, αλλα δεν εχει δρακο!
    Παρεμπιπτοντως, μηπως μπορουμε να μαθουμε τι ρολο παιζουν η Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και η ευρωπαια εισαγγελεας Πόπη Παπανδρέου;;;

  7. Πάντως λεφτά υπάρχουν που έλεγε και ο Τζέρι. Τώρα που τα βρήκαν τόσα χρήματα να πληρώσουν τις εγγυήσεις, μάλλον πληρώνονται καλά εκεί στην ΕΡΓΟΣΕ.

  8. ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ !

Comments are closed.