ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΚΟΥΛΗΣ; Η Τουρκία απειλεί με ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ για τα ελληνικά πλοία – Κάνουν κουρελόχαρτο και τη Συνθήκη του Μοντρέ – Στραγγαλίζουν την ελληνική ναυτιλία

Κοινοποίηση:
ektakti eidisi

Σε άλλο ένα ανθελληνικό παραλήρημα προέβη πριν λίγο ο απόστρατος Ναύαρχος και εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας, Cihat Yaycı.

Σε συνέντευξή του που μεταδίδεται τώρα από τα τουρκικά ΜΜΕ απείλησε ευθέως με κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου για τα πλοία ελλήνων εφοπλιστών σε μια κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκη του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936.

Όπως λέει αυτό το απολειφάδι των Οθωμανών «η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος στην Ελλάδα μετά τον τουρισμό, είναι οι θαλάσσιες μεταφορές. Επίσης, η κύρια πηγή εισοδήματος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης είναι οι θαλάσσιες μεταφορές. Εκατοντάδες πλοία περνούν από τα τουρκικά στενά το χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία είναι ελληνικά”. Στη συνέχεια προτείνει τον αποκλεισμό των Στενών για αυτά τα πλοία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ, η οποία προβλέπει τα εξής:

Τα συμβαλλόμενα Μέρη της συνθήκης (Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γιουγκοσλαβία) αναγνωρίζουν και επιβεβαιώνουν την αρχή της ελεύθερης διέλευσης και ναυσιπλοΐας δια θαλάσσης στα Στενά: «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, με τη μέρα και τη νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία με οποιοδήποτε είδος φορτίου.” Η σύμβαση δίνει στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Επιτρέπει στην Τουρκία την στρατιωτικοποίηση των Στενών. Επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών με ειδοποίηση μιας εβδομάδας και υπό κάποιους όρους εκτοπίσματος, μεγέθους, οπλισμού. Περιορίζει σημαντικά το πέρασμα των πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας (προειδοποίηση διέλευσης, όριο εκτοπίσματος πλοίων, περιορισμός οπλισμού, μη διέλευση αεροπλανοφόρων κλπ).

Ειλικρινά με αυτούς τους όρους και τις καθημερινές απειλές θέλει να συνομιλήσει ο Κούλης;

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Τι έχει ήδη συμφωνήσει ο τρισμέγιστος αλήτης μιζοτάκης να τσακιστεί να μάς πει, κι αν διαφύγει ζωντανό το σίχαμα, βλέπουμε περί συνομιλιών…

  2. Casus Beli μωρή κούλα, ακούς;;;;;;

Comments are closed.