Κύπρος: Εκκενώθηκαν χωριά, καίγονται σπίτια και περιουσίες (BINTEO-ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
pyrkagia_eptagonia_arakapas_melini-750x375

Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά ξέσπασε στην κοινότητα Αρακαπά, στην επαρχία Λεμεσού, ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κοινότητες / χωριά της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, η πυρκαγιά είναι υπό την ευθύνη του Τμήματος Δασών, ωστόσο η επιχειρησιακή ευθύνη έχει αναληφθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η μεγάλη έκταση που έχει λάβει η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία στο να ζητήσει βοήθεια από το Ισραήλ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα αφορά τέσσερα αεροπλάνα πυρόσβεσης. Aυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ κλήθηκαν δυνάμεις και από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λευκωσίας, λόγω της δραματικής κατάστασης.

Η πυρκαγιά, αναφέρει ο κ. Κεττής, άρχισε πολύ κοντά στην κοινότητα και απείλησε κατοικίες, γι’ αυτό έχουν ενημερωθεί η Αστυνομία και η Πολιτική Άμυνα για την εκκένωση της κοινότητας. Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, ξεκίνησε η εκκένωση και της κοινότητας της Μελίνης προς την οποία πήρε κατεύθυνση η πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, κάτοικοι της κοινότητας Μελίνης αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη και Οδού.

 

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν απελπισμένοι, βλέποντας τις περιουσίες τους να καίγονται. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ο Πυροσβεστικός Σταθμός στην Επταγώνια έχει καεί, ενώ την ίδια τύχη είχαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα. Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για εγκλωβισμένο πρόσωπο, σε μικρή επιχείρηση της περιοχής.

Τα εναέρια μέσα βρίσκονταν στο επίπεδο Ίκαρος 2, ενώ εκτός Υπηρεσίας προσωπικό της Πυροσβεστικής κλήθηκε για ενισχύσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την πυρκαγιά.

Η Ελλάδα απέστειλε 2 καναντέρ για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης:

Πάντως, όπως πληροφορείται το politis.com.cy, οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε αποκοπές δρόμων, ούτως ώστε να εμποδίσουν διερχόμενους οδηγούς να πλησιάσουν προς τις εστίες της φωτιάς, αλλά παράλληλα δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία όσων οδηγών απομακρύνονται από την πύρινη λαίλαπα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις φλόγες δεν γλίτωσε κέντρο δεξιώσεων στην κοινότητα της Μελίνης, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένη γαμήλια δεξίωση. Το ζευγάρι, οι συγγενείς και οι φίλοι του, όπως πλροφορείται το Politis.com.cy, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οδεύει προς ακύρωση ο γάμος.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και Τμήμα Δασών προχώρησαν στην ανάκληση προσωπικού που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ώστε να συνδράμει την προσπάθεια κατάσβεσης.

 

 

Βίντεο από την κοινότητα Μελίνης:

 

 

 

 

 

 

Όπως ανέφερε με νέα ανάρτησή του ο κ. Κεττής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί, τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς παρά την κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τον τομέα της προστασίας της κοινότητας Αρακαπά και το Τμήμα Δασών τον δασικό τομέα της περιοχής.

Όπως φαίνεται από βίντεο που αναρτώνται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό και έκαψε σπίτια, αλλά και υποστατικά και οχήματα.

 

Βίντεο από την πυρκαγιά:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΙΜΟ ΚΡΑΤΟς ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΡΕΤΣΙΝΑΤΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ ,,,,ΠΗΡΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΚΟΝΤΗΛΙΑ ΚΑΙ ΟΜΩς ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΕΓΟΝΤΕ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΤΟ 1974 ΟΧΙ ,, πολλες φορες ξεκινησε απο βοσκο σπανιο αυτο ,,οταν μεσα στο δασος κανειις πολιτικη εισαι για φτυσιμο πολυξεροι ολοι πριν το 1974 δεν ειχαμε φωτιες αλλα και δεν ειχαμ εκαι αεροπλανα ελικοπτερα κλπ

Comments are closed.