«Κωνσταντίνεια 2022»: Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα τεθεί για προσκύνηση

Κοινοποίηση:
ΣΟΥΜΕΛΑ

Σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού και ένα από τα πιο ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα τεθεί για προσκύνηση από τις 17 Μαΐου και για μία εβδομάδα στο Ναύπλιο, στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Συνοικισμό Νέο Βυζάντιο.

Η μεταφορά της εικόνας από το Βέρμιο στο Ναύπλιο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και πλαισιώνεται από πλούσιες εκδηλώσεις με την ονομασία «Κωνσταντίνεια 2022».

Διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο και τον Δήμο Ναυπλιέων, ενώ συμμετέχουν ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και Φίλοι του Ποντικού Ελληνισμού «Παναγία Σουμελά», το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού και το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου.

Η υποδοχή της εικόνας από το Βέρμιο θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, την Τρίτη 17 Μαΐου (19:00), στη συμβολή των οδών Άργους και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η άφιξή της στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα γίνει στις 19:30, θα ακολουθήσει εσπερινός Μεσοπενηκοστής.

Όσο για το «ταξίδι» επιστροφής της εικόνας, θα ξεκινήσει την Τρίτη 24 Μαΐου.
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των «Κωνσταντινείων 2022»

Ιδιαίτερων συμβολισμών είναι οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τα «Κωνσταντίνεια 2022». Στις 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνει ιερά παράκληση (11:00) και εσπερινός-ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο την Σουμελιώτισσα.

Θα ακολουθήσει (20:00) επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Ηρώον της πλατείας Νέου Βυζαντίου, ομιλία από την δικηγόρο Χριστίνα Ι. Μελίδη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ποντίων» και μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Ποντίων Αργολίδος και Φίλων του Ποντιακού Ελληνισμού «Παναγία Σουμελά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: