Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ισπανία ο Πέδρο Σάντσεθ – Ραγδαία αύξηση των νεκρών – Κλείνει τα σύνορα η Ουκρανία

Κοινοποίηση:
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez speaks during a news conference after taking part in a conference call with European leaders at the Moncloa Palace in Madrid, Spain March 10, 2020. REUTERS/Sergio Perez

 

Φόβος πως τα κρούσματα θα φτάσουν στα 10.000 την επόμενη εβδομάδα – Στους 120 οι νεκροί στην Ισπανία από το ξέσπασμα του κορωνοϊού – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα για 15 ημέρες
Απελπιστική η κατάσταση τις τελευταίες μέρες στην Ισπανία, λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει – ανεπίσημα – στους 120, ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 ημέρες, στη έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το υπουργικό Συμβούλιο στην Ισπανία θα συναντηθεί το Σάββατο για να επικυρώσει την πρωθυπουργική απόφαση, η οποία περιορίζει μεν τις κινήσεις των πολιτών στη χώρα, αλλά όχι και τα βασικά τους δικαιώματα.

«Είμαστε μόλις στην πρώτη φάση της μάχης κατά του ιού. Μας περιμένουν δύσκολες εβδομάδες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός τα κρούσματα να φτάσουν στις 10.000 την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Σάντσεθ.

Και συνέχισε, επισημαίνοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης των πολιτών: «Η ανακήρυξη ισχύος της έκτακτης ανάγκης, κινητοποιεί όλες τις αρχές στη μάχη κατά του ιού, ωστόσο η τελική νίκη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες του καθενός. Πλέον, αποτελεί ηρωισμό το συχνό πλύσιμο χεριών και η παραμονή στο σπίτι».

Κλείνει τα σύνορα η Ουκρανία

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο λόγος για μια 71χρονη γυναίκα, η οποία είχε φτάσει στη χώρα από την Πολωνία, την 1η Μαρτίου και διαγνώστηκε με τον ιό στις 12 του μήνα.

Στο μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση κοινοποίησε την πρόθεσή της να κλείσει τα σύνορά της στους αλλοδαπούς για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης της επιδημίας.

«Σε 48 ώρες, η χώρα μας θα κλείσει τα σύνορά της στους ξένους υπηκόους», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας Ολέξι Ντανίλοφ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εδώ τ ακούτε; Κλείστε τα όλα μπας και σωθεί κανείς. Τι περιμένετε να φτάσουμε τις 10.000 κι εμείς και μετά να τρέχουμε για μέτρα; Μόνο φαρμακεία και τρόφιμα ανοικτά και απαγόρευση ασκοπης κυκλοφορίας. Μπας και προλάβουμε.

Comments are closed.