Κορωνοϊός: Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη

Κοινοποίηση:
brazilia-koronoios

Δείτε αναλυτικό πίνακα


Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά και τον χειμώνα να πλησιάζει, η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνα που βιώνουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό και υπάρχει κίνδυνος να τον μεταδώσουν.

Σύμφωνα με την Guardian, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δημιούργησε έναν οδηγό που βοηθάει τους πολίτες να ξεχωρίσουν τις τρεις ασθένειες με βάση τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Ο βασικός στόχος είναι, φυσικά, να μπορέσει κάποιος έγκαιρα να εντοπίσει τα «καμπανάκια» του κορωνοϊού, προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση και να αυτοαπομονωθεί, εξασφαλίζοντας σωστή φροντίδα και προφυλάσσοντας τους γύρω του.

Η εφημερίδα Guardian συνόψισε τον «οδηγό συμπτωμάτων» σε έναν απλό και κατανοητό πίνακα:

200922090309_guardian-pinakas

Αναλυτικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα που συνδέονται με κάθε μία από τις τρεις ασθένειες είναι τα εξής:

Νέος κορωνοϊός ή Covid-19

Τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι ο πυρετός – πάνω από 37,8C – ένας νεοεμφανισθείς, επίμονος βήχας (συνήθως ξηρός) και η απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το «μπούκωμα» στη μύτη είναι σπανιότερα συμπτωματα. Όσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Κρυολόγημα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι φτέρνισμα. πόνοι στο σώμα, καταρροή ή «μπούκωμα» στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στην γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. Για τα παιδια στα σχολεία είχαν όλο αυτό το κατεβατό συμπτωμάτων και συνιστούσαν(απαιτούσαν δηλαδή) σε…1 μόνο(!!!!!!) από όλα αυτά τα συμπτώματα και απουσία άλλης εναλλακτικής(!!!!!!) διάγνωσης(λές και δεν μοιάζουν μεταξύ τους, και το μόνο που ίσως διαφέρει, αλλά πιό σπάνια, είναι η σοβαρότητα και η ηπιότητα στο κοινό κρυολόγημα) οτι θεωρούνται ύποπτα για κορωνοιό!!!!!!!!!!!!!!
    Ας μην μιλήσουμε για τα τεστ που είναι αναξιόπιστα, με πολλά ψευδώς + αποτελέσματα και με θετικοποίηση και σε κοινά κρυολογήματα(κορωνοιοί επίσης)!!!!!!!! Ετσι έχουμε πολλά + τέστ, που και χωρίς σοβαρά(ή καθόλου) συμπτώματα τα βαπτίζουν κρούσματα!!!!!!!Το κακό είναι οτι δεν αντιδρά καθόλου η ιατρική κοινότητα!!!!!

  2. Η προπαγάνδα υπέρ του πρόβιτ 19 καλά κρατεί. Τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν φταίνε τα πολιτικά σκουπίδια αλλά, εσείς οι ίδιοι που πιστεύετε και αναπαράγετε τα παραμύθια τους.Έτσι, για να μην πιστεύουν οι αφελείς ότι διαβάζουν………

  3. Παγκόσμιο σχέδιο. Μια γρίπη την έκαναν viral γιατί έτσι θέλει η παγκοσμιοποίηση. Δεν μας πείθετε. “Αρχή ωδίνων“ που λέγει και η Αποκάλυψη.

  4. και αυτοί που έχουν ΣΕΛ που δεν ανεβάζουν πυρετο?

  5. Ωραια τωρα μαθαμε να ξεχωριζουμε τα συμπτωματα του covid.
    Πιστευω και οι λοιμωξιολογοι να μαθουν συντομα να ξεχωριζουν με τα τεστ που γινονται ποιοι πραγματικα εχουν covid και να μη τα βγαζουν ολα θετικα ως covid ειτε ειναι γριπη ειτε κοινο κρυολογημα ειτε υπολλειματα αντισωματων απο παλια κρυολογηματα η απο τους 5000 κορωνοιους που κυκλοφορουσαν ως περυσι!
    Και επιτελους να γινεται καταμετρηση των πραγματικα νοσουντων οχι του 99% των αυμπτωματικων καθως και αναφορα οσων πεθαναν με covid και αλλα 2-3 υποκειμενα νοσηματα και οχι απο covid με αναφορα και του αριθμου των τεστ λαμογια.

Comments are closed.