Κορονοϊός ή κοροναϊός; Ο Γ. Μπαμπινιώτης εξηγεί πώς είναι η σωστή λέξη

Κοινοποίηση:
1

ΚορωνΑϊός ή κορωνΟϊός, για το ποια είναι η σωστή ονομασία του νέου φονικού ιού που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, έδωσε σχετικές εξηγήσεις ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.


Ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε, σε ανάρτησή του στο Facebook, ότι ο σωστότερος όρος είναι ο «κορωνοϊός», με -ω αντί για -ο στη δεύτερη συλλαβή επειδή προέρχεται από τη λέξη «κορώνα».

Τέλος, εξηγεί ότι το σωστότερο θα ήταν «κορωνιός», αλλά για λόγους «προφύλαξης» προτιμότερος είναι ο όρος «κορωνοϊός».

Δείτε την ανάρτησή του:
1

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Δεν μου λες, η σύνθεση λέξεων μπαμπουίνος + ιώτης απο ποιές ριζες λέξεων προέρχονται και τι σημαίνουν; Αυτή την απορία λυσε μας

  2. ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 90 ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ATHENS NAVIGATOR. ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΤΟΥ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΒΗ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΤΟΤΕ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚωΛΟΝΑΚΙΟΥ (ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ) ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΕ. ΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ATHENS NAVIGATOR ΟΜΩΣ ΕΒΓΑΖΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ «ΠΟΛΥΚΛΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Α.Ε.» !!!!!!!!!!!
    ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΤΟΥ(ΜΑΓΓΙΡΕΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΤΕΝΤΟΣ ΠΑΠΑΚΑΛΙΑΤΗΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ…) ΣΤΟ ΤΖΑΚΣΟΝ ΧΩΛ ΣΤΟ ΚωΛΟΝΑΚΙ ΕΛΕΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΑ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ(ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΧΩΒΑΔΕΣ) Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΧΕ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΥ Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΕΚΕΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΠΙΠΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ «ΝΙΚΗ ΑΕ». ΟΤΑΝ ΚΑΛΕΣΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΑΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΗ ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΚΜΑΙΕΥΣΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΝΕΗΘΩ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ. ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ!!! ΤΟ ΤΗΛ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ (Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΗ) ΠΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΠΩΣ ΜΑΣΗΣΕ Η ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΕ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ «ΤΥΠΙΚΑ» ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ «ΜΟΛΣ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΩ ΕΓΩ»… ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 90

  3. παρολα αυτα ΕΓΩ προτεινω αυτα που εμαθα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ. π.χ ο μαθητης δυσκολευοταν ΚΑΙ οι μαθητες δυσκολευονταν

  4. ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΦΥΛΛΑΞΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΛΟΚΙΝΕΖΟΥΣ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ, ΗΜΟΥΝ ΧΙΑΜΕΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΜΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ, ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΛΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΟΒΑΝ ΜΙΣΟΒΡΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΕΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟ ΤΙΚ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Comments are closed.