Κατοικίδια: Μειώνουν τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες στα παιδιά

Κοινοποίηση:
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πολλοί γονείς φοβούνται να έχουν κατοικίδια ενώ έχουν νεογέννητο μωρό στο σπίτι. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ένα κατοικίδιο τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει τροφικές αλλεργίες.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, η έκθεση σε γάτες και σκύλους, ενώ ένα παιδί είναι στη μήτρα ή μόλις λίγων μηνών σχετίζεται με περίπου 14% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει τροφική αλλεργία αργότερα στη ζωή του.

Το ισχυρότερο όφελος παρατηρήθηκε σε παιδιά που ζούσαν με σκύλους που κρατούνταν μέσα στο σπίτι και σε οικογένειες που είχαν κατοικίδια ζώα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης του παιδιού και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας.

«Υπάρχει η υπόνοια ότι η έκθεση στο τρίχωμα των τριχωτών ζώων νωρίτερα στη ζωή, οδηγεί την ανοσολογική αντίδραση μακριά από εκείνη της αλλεργίας και περισσότερο προς την ανοχή», λέει η Δρ. Carolyn Kwiat, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Κατοικίδια και μωρά

Η συμβίωση με σκύλο κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης ενός παιδιού συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στο γάλα, το αυγό και τους ξηρούς καρπούς, ενώ η παρουσία της γάτας φάνηκε να μειώνει τις αλλεργίες στο σιτάρι, το αυγό και τη σόγια. Δεν βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και της ιδιοκτησίας πτηνών, χελωνών και χάμστερ.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είναι αντικρουόμενες σχετικά με το αν η κατοχή κατοικίδιων ζώων όσο ένα παιδί είναι μικρό είναι πράγματι χρήσιμη για την πρόληψη της ανάπτυξης τροφικών αλλεργιών, λέει ο Kwiat.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πρώιμη έκθεση στο τρίχωμα των τριχωτών ζώων προστατεύει από τις τροφικές αλλεργίες. Κάποιες δείχνουν ότι δεν το κάνει», λέει.

Η νέα μελέτη ωστόσο, η οποία διεξήχθη στην Ιαπωνία, είναι η μεγαλύτερη του είδους της γι’ αυτό και πολλά υποσχόμενη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. οι αλλεργίες οφείλονται στα εμβόλια που περιέχουν τρομερό αριθμό τοξικών ουσιών από ζώα, αυγά, ξηρούς καρπούς και άλλα τρόφιμα και διαλύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, τους κάνουν 70 εμβόλια μέχρι 3 χρονών χωρίς κανέναν λόγο απολύτως, είναι όλα πλέον αυτιστικά, με προβλήματα νοημοσύνης, διαβητικά, προβλήματα όρασης, καρκίνους κλπ, ξυπνάτε ζωάδια….

Comments are closed.