Καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος: “Δεν θα υπάρξει 4ο κύμα πανδημίας”

Κοινοποίηση:
Ευάγγελος Μανωλόπουλος

«Δεν πιστεύω ότι θα προκύψει 4ο κύμα με την έννοια μιας μεγάλης αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών στις ΜΕΘ, θανάτων» σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο πρώτο αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σε σχέση με την ινδική μετάλλαξη ο καθηγητής επισημαίνει πως «το στέλεχος ΔΕΛΤΑ είναι πιο μεταδοτικό, περισσότερο και από την βρετανική μετάλλαξη, γι’ αυτό είναι και πιο εύκολο να μολυνθούν ή να μολύνουν άλλους άτομα που έχουν εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση».

Ωστόσο θετικό είναι ότι έχει φανεί πως τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα καλύπτουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά απαιτείται να είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος. Σε αυτή την περίπτωση, του ολοκληρωμένου δηλαδή εμβολιασμού, «καλύπτεται κάποιος το ίδιο αποτελεσματικά όσο και από τα άλλα στελέχη, τουλάχιστον ώστε να μην νοσήσει σοβαρά. Ακόμα και να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί, να βρεθεί θετικός, καλύπτεται από την σοβαρή νόσο. Γι’ αυτό επειδή το στέλεχος ΔΕΛΤΑ μεταδίδεται πιο εύκολα είναι πιο επικίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», εξηγεί ο κ. Μανωλόπουλος.

Αναφορικά με την χρήση μασκών ως μέτρο προστασίας, στο να απαλλαγούμε από αυτές,  συνυπολογίζονται και άλλοι λόγοι, όπως λέει ο καθηγητής, όπως για να λειτουργήσει πιο καλά η οικονομία. Ωστόσο επειδή όπως εξηγεί, υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος, «τις μάσκες θα τις επαναφέρουμε όταν γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».
Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου lockdown μετά το φθινόπωρο, για τον καθηγητή, αυτή είναι πολύ μικρή. «Όσοι νοσήσουν θα είναι ανεμβολίαστοι, άρα θα είναι επιλογή τους, δεν θα μπορεί να σταματήσει όλη η χώρα για αυτή την ομάδα. Αυτή την στιγμή έχουμε 35% πλήρως εμβολιασμένους, αν φτάσουμε πάνω από το 50%, θα είμαστε καλύτερα. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι πιθανόν να εντοπιστεί και στην Ελλάδα και να επικρατήσει, όπως έγινε και με την βρετανική, επειδή είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος και τότε θα χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμένους, γιατί το ποσοστό ανοσίας που χρειαζόμαστε εξαρτάται από το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Άρα αυξάνεται η μεταδοτικότητα αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμένων που χρειαζόμαστε», καταλήγει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Όπως διέσπειραν τον αρχικό ιό μέσω της Κίνας είναι ικανοί όχι μόνο να διασπείρουν 4ο κύμα αλλά είναι ικανοί να το κάνουν και χειρότερο από τα προηγούμενα. Η πλάκα είναι ότι περισσότερo εκτεθειμένοι θα είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί νωρίς και όπως λένε αυτοί θα πηγαίνουν σαν τα κοτόπουλα διότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν θα μπορεί να αντιδράσει. Θα πέσει το γέλιο της αρκούδας λέμε. Θα κλάψουν μανούλες εμβολιασμένων με μαύρο δάκρυ.

  2. Κύριε καθηγητά δέν είναι δυνατόν νά διαψεύσετε ένα τόσο μεγάλο επιστήμονα μέ παγκόσμια φήμη τόν καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη, εφάμιλλο τού καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη, γιά τό 4ο κύμα.
    “Η ανάρτησή του”
    “ALERT πρός ανεμβολίαστους”
    Τό 4ο κύμα τής Πανδημίας τό φθινόπωρο θά σάς αφορά αποκλειστικά.Οί περιπτώσεις βαριάς νόσου καί θανάτου θά σάς αφορά σχεδόν κατά 95%”.
    Γιάννης Λάκων

    1. Εκτος απο γιατρος ο κυριος Γραβάνης ειναι και μεντιουμ? βλεπει το μελλον?

  3. Δεν το κάνω γιατί μου το λέει ο κούλης, το φιλαράκι του ζάεφ και του ερντογάν. Δεν το κάνω γιατί το λέει και ο τσιόδρας, η παγώνη και ο βασιλακοπουλος. Δείτε τι λέγανε παλιά και τι λένε τώρα. Δεν θα πάρω το μπόλι, πάρτε το εσείς που τους εμπιστεύεστε.

  4. Μετά τα υπάρξουν τα κύματα που θα σας πνίξουν όλους. Ρεμπεσκεδες ε ρεμπεσκεδες.

  5. Όσο υπήρξαν τα άλλα κύματα,άλλο τόσο θα υπάρξει και το 4ο.

  6. Τώρα ήλθε η μετάλλαξη Δέλτα μετά θα “έρθει” η μετάλλαξη Ε, μετά η Ζ, μετά Η, Θ, Ι, Κ, Λ και μετά η Μου, Νι. Τα πρόβατα θα συνεχίσουν να είναι κλειδωμένα μέσα και να τρυπιούνται.

Comments are closed.