«Κίτρινη» κάρτα της Κομισιόν σε επτά χώρες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων – Και η Ελλάδα στο γκρουπ

Κοινοποίηση:
european-commission-to-launch-eurobarometer-animal-welfare-survey

Προειδοποιητικές επιστολές έλαβαν Ελλάδα, Βουλγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία από την Κομισιόν για τη μη συμμόρφωση με τον κανονισμό σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Στην σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν κοινοποίησε στις προαναφερθείσες χώρες επιστολές, προκειμένου να τους υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις τους, αναφορικά με την τρίτη έκθεση βέλτιστου κόστους σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (οδηγία 2010/31/ΕΕ).

Τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα κτίρια, ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος συνδυασμός μεταξύ επενδύσεων και εξοικονόμησης.

Ως εκ τούτου τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή. Σε ενδεχόμενο μη ανταπόκρισης, η Κομισιόν μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση αιτιολογημένης γνωμοδότησης.

Τι προβλέπει η νέα αναθεωρημένη Οδηγία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, κάθε κράτος μέλος θα υιοθετήσει τη δική του εθνική πορεία για τη μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας των οικιστικών κτιρίων κατά 16 % έως το 2030 και κατά 20-22 % έως το 2035. Για τα μη οικιστικά κτίρια, θα πρέπει να ανακαινίσουν το 16% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2030 και το 26% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις έως το 2033.

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρούν ορισμένες κατηγορίες οικιστικών και μη οικιστικών κτιρίων από τις υποχρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών κτιρίων ή των εξοχικών κατοικιών.

Στις προσπάθειές τους για ανακαίνιση, τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν μέτρα τεχνικής βοήθειας και οικονομικής υποστήριξης, με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα, προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα κτίρια. Προκειμένου να απελευθερωθεί ο κτιριακός τομέας, τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης κτιρίων θα περιλαμβάνουν έναν οδικό χάρτη με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040. Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν την εγκατάσταση κατάλληλων υποδομών ηλιακής ενέργειας σε νέα κτίρια, δημόσια κτίρια και υφιστάμενα μη οικιστικά υπό ανακαίνιση που απαιτούν την έκδοση άδειας.

Τέλος, οι υποδομές βιώσιμης κινητικότητας όπως σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και χώροι στάθμευσης για ποδήλατα συμπεριλαμβάνονται στην νέα σελίδα υποδομών που χαράσσει η Ευρώπη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κυρα Ουρσουλα ελα και συ να ζησεις με 500 ευρω συνταξη και μετα μας δινεις οδηγιες! Αντε γιατι παραγινε…

Comments are closed.