ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ – Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η 2Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Κοινοποίηση:
ΞΞ

Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία τόσο για τη φτώχεια όσο και για τις ανισότητες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,3% του πληθυσμού της χώρας, ήτοι 2.722.000 άτομα ή στο 29,1% (3.006.300 άτομα) με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ του 2020.

Όπως προκύπτει πάνω από 1 στους 4 Έλληνες είναι αντιμέτωποι με έναν τέτοιο κίνδυνο. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφέρονται στο 2022 (εισοδήματα του 2021), κάτι που συνεπάγεται ότι δε συμπεριλαμβάνουν την περίοδο της έκρηξης τιμών σε ενέργεια, ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, η οποία οδήγησε σε επιπλέον μείωση των εισοδημάτων των πολιτών Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία σε σχέση με τις εννέα ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Ακολουθούν η Ισπανία και η Λετονία με ποσοστό της τάξης του 26%, ενώ στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 16,3%

Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 742.235 σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριών, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενου πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά.

Κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά

Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), με το ποσοστό τους ωστόσο να εμφανίζεται μειωμένο κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 (32,0%).

Το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας υπολογίστηκε σε 10,9% επί του συνόλου του πληθυσμού αυτής της ομάδας ηλικιών, υποχωρώντας κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το έτος 2021.

Το ποσοστό για τους άνδρες ανερχόταν σε 9,9% και για τις γυναίκες σε 12,0%.

Ποιοι κινδυνεύουν

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2022 είναι υψηλότερο για τις γυναίκες (19,4%) σε σχέση με τους άνδρες (18,2%). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους άνδρες και για τις γυναίκες μειώθηκε κατά 0,4 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα το 2022 σε σχέση με το 2021.

Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εκτιμάται σε 17,6% για τις γυναίκες και σε 13,6% για τους άνδρες. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 16,8%, ενώ για άτομα ηλικίας κάτω των 75 ετών σε 19,1%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες άνω των 75 ετών εκτιμάται σε 19,5%, ενώ για τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας εκτιμάται σε 13,0%.

Ο κίνδυνος φτώχειας των νοικοκυριών με έναν ενήλικα και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί ανέρχεται σε 37,7%, ενώ των νοικοκυριών με τρεις ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά ανέρχεται σε 21,7% και των νοικοκυριών με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα παιδιά σε 18,9%.

Οι εργαζόμενοι 18 ετών και άνω αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς (νοικοκυρές κ.λπ.). Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους 18 ετών και άνω ανέρχεται σε 10,6%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το έτος 2021.

Μείωση κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες 18 ετών και άνω, ενώ μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους άνδρες, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 7,7% και 12,7%.

Οι άνεργοι

Για τους ανέργους, ο κίνδυνος φτώχειας είναι σημαντικά μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 43,6%, παρουσιάζοντας σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών (51,8% και 37,0% αντίστοιχα).

Ο κίνδυνος φτώχειας για όσους είναι οικονομικά μη ενεργοί (μη συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων) αυξήθηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 και ανήλθε σε 29,1 %.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζομένους 18-64 ετών ανέρχεται σε 10,6%, σημειώνοντας μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το έτος 2021. Μείωση κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τις εργαζόμενες γυναίκες 18-64 ετών, ενώ μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους άνδρες 18-64 ετών, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 7,8% και 12,6%.

Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται σε 9,9%, ενώ για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 18,4%.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 18,8%, ενώ για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε 19,0%.

Στερούνται τα βασικά αγαθά

Από εκεί και πέρα, σε υψηλό επίπεδο παραμένει το επίπεδο υλικής στέρησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 7 από έναν κατάλογο 13 αγαθών και υπηρεσιών (δηλαδή ο δείκτης που υπολογίζει το “ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις Ευρώπη 2030”) ανέρχεται σε 13,9%, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών (δηλαδή ο δείκτης που υπολογίζει το “ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρές υλικές στερήσεις-Ευρώπη 2020”) ανέρχεται σε 15,6%.

Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω, παρατηρείται αύξηση της υλικής και κοινωνικής στέρησης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 (10,8%) σε σχέση με το 2021 (10,3%). Στις ηλικίες 18 έως 64 ετών το ποσοστό των ατόμων που στερούνται βασικών αγαθών και υπηρεσιών το 2022 ανέρχεται σε 14,6%, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το 2021, ενώ παρατηρήθηκε μείωση της υλικής και κοινωνικής στέρησης για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, η οποία ανέρχεται σε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 (15,5%) σε σχέση με το 2021 (16,1%).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Θα πω αυτό εγω ζυμονο ψωμί Γιατί δεν μου αρέσουν τα σαβουρόψωμα που πουλάει η αγορά είναι τιγκα στο αλάτι και ειναι σαν σφουγκαροπανα .όλα τα σούπερ μάρκετ την μαγια την είχαν 0,63 λεπτά τα 3 φακελακια ,σήμερα πήγα να πάρω μαγιά την πήγανε όλα τα σούπερ μάρκετ 0,98 λεπτά Αυτή η βρώμικοι κάστα των σούπερ μάρκετ έχουν δημιουργήσει καρτέλ και έχουν τρελάνει τον κόσμο μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο Και εμείς τι κάνουμε ξύνουμε τα αντίδια μας ..ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ

  2. Ένα έχω να πω έχω μαγαζί στην εστίαση και Ελληνίδα δεν μπορώ να βρω να έρθει για δουλειά αναγκάστηκα να έχω Βουλγάρες ουκρανες αλβανίδες κτλ κτλ κτλ ΔΕΝ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΆ άρα ποια φτώχεια;;;; Δεν ξέρω τι να πω

  3. Φτωχός είναι μόνο ο ΕΛΛΗΝΑΣ απλός φορολογούμενος πολίτης οποίος πληρώνει κανονικά τους φόρους/εισφορές του και καλείται να ζήσει με τον κατώτατο βασικό μισθό/επίδομα τακτικής ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας/με την κατώτατη βασική σύνταξη ή την σύνταξη για τους ανασφάλιστους υπερηλίκους και κάθε 15 του μήνα δεν έχει χρήματα να αγοράσει τα βασικά αγαθά (τρόφιμα) όπως οι ελιές , το λάδι , η φέτα , το τυρί , το ψωμί.

    Δεν είναι φτωχός ο μετανάστης καθώς αυτός έχει ακίνητη/κινητή περιουσία δεν πληρώνει φόρους/εισφορές (υπάρχουν βέβαια και οι σωστοί αλλά είναι λίγοι…)

    Δεν είναι φτωχός ο πολιτικός/συνδικαλιστής καθώς έχουν ακίνητη/κινητή περιουσία δεν πληρώνουν φόρους/εισφορές.

    Δεν είναι φτωχός ο επιχειρηματίας/δημοσιογράφος/αγρότης/δικηγόρος/ιατρός καθώς έχουν ακίνητη/κινητή περιουσία δεν πληρώνουν φόρους/εισφορές (υπάρχουν βέβαια και οι σωστοί αλλά είναι λίγοι…)

    Αυτό βέβαια που με στεναχωρεί και λυπάμαι ακόμα περισσότερο είναι ότι δεν έχετε ξυπνήσει ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι σας περιμένει

    Τσακώνεστε εδώ μέσα στο makeleio (gr) αναμεταξύ σας για τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα
    κατηγορείτε οι αριστεροί τους δεξιούς και το αντίθετο ή τσακώνεστε για τις αθλητικές ομάδες και δεν έχετε καταλάβει ότι όλοι θα πληρώσετε τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ που έχετε κάνει και ΕΣΕΙΣ έχετε την ΕΥΘΥΝΗ αυτών κανένας ΑΛΛΟΣ δεν σας φταίει.

  4. Η ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ

  5. η φτωχεια ειναι για τους κακομοιρηδες ελληνες που γιναν δουλοι των ξενων στη πατριδα τους και τους υπηρετουν πιστα….
    ποιοι αλλοι ειναι φτωχοι???
    οι τουρκοι αλβανοι που μπηκαν εχουν ολοι επιχειρησεις και ακινητα και ατελειωτα μαυρα λεφτα γιατι δεν πληρωνουν ουτε ρευμα ουτε ασφαλειες ουτε κτεο ουτε ασφλιστικα ταμεια ουτε τελη κυκλοφοριας με κλεμενες πινακιδες κλεμενο ρευμα αφορολογητη εργασια και ολα μαυρα….
    οι μαλακες οι ελληνες που τα πληρωνουν ολα αυτα πεινανε μονο…
    ποιοι πεινανε οι εκατονταδες χιλιαδες μεταναστες βορειοευρωπαιοι??? οι τουριστες???
    ποιοι πεινανε???
    αλλα βεβαια οταν για μια ζωη τρως φαπες και δεν ξεσηκωνεσαι να τους σφαξεις ολους αυτα ειναι τα αποτελεσματα…
    αουσλαντερ ραους!!!!

  6. Μη γκρινιαζετε !!!! Ο πρωθυπουργος χρειαζεται ισχυρη εντολη να σας ισιπεδωσει οποτε πρεπει να τον ψηφισετε !!!!! Μπορει να δωσει και κανενα pass.

  7. ΟΛΑ τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
    ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ….ΟΙ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ….. ΜΕ ΤΑ 50 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΚΙΝΗΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ…..

  8. Oταν δίνουν 150.000.000 ευρω σε επιδόματα στους αλλοδαπούς επόμενο είναι η φτώχεια του Έλληνα

Comments are closed.