ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΠΑΛΙ. ΤΟ ΔΝΤ ΞΑΝΑΕΡΧΕΤΑΙ; ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζήτησε επιφυλακή απέναντι στην ακόμη αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις 10 Μαρτίου και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS που δημιούργησαν ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Η περίπτωση της Credit Suisse, η διάσωση της οποίας επιτεύχθηκε με την αναγκαστική εξαγορά της από την Union des Banques Suisses την περασμένη Κυριακή, προκαλεί ακόμη αναταράξεις όπως φάνηκε την Παρασκευή στην Ευρώπη, με την κατάρρευση της μετοχής της Deutsche Bank.
«Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την διάρκεια του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Κίνας, που οργανώνεται στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί παράγοντες έλαβαν αποφασιστικής σημασίας μέτρα απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημείωσε η Γκεοργκίεβα στην ομιλίας της. «Τα μέτρα αυτά άμβλυναν σε κάποιον βαθμό τις εντάσεις στις αγορές, αλλά η αβεβαιότητα είναι αυξημένη, πράγμα που τονίζει την ανάγκη να παραμείνουμε σε επιφυλακή», είπε η επικεφαλής του IMF.

Η εξαγορά της Credit Suisse με την παρακίνηση των ελβετικών αρχών, όπως και τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για την βελτίωση της πρόσβασης στην ρευστότητα επέτρεψαν την αποφυγή του κλίματος πανικού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η επιστροφή της σταθερότητας στις αγορές. Οι τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να καταγράφουν πτώση στα χρηματιστήρια κατά την διάρκεια της Παρασκευής.

 
Καθησυχάζουν ΕΕ και ΗΠΑ
Οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κριστίν Λαγκάρντ, για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και οι καθησυχαστικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς την Παρασκευή δεν κατόρθωσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή από την Οτάβα του Καναδά ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι δεν βλέπει ότι τα πράγματα βρίσκονται κοντά σε σημείο έκρηξης. Παραδέχθηκε εντούτοις ότι χρειάζεται «λίγος χρόνος για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Τα συν και πλην του Bloomberg
Το Bloomberg επιχειρεί σήμερα να αναλύσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Συγκεκριμένα με τίτλο «Η UBS έσωσε Credit Suisse. Τώρα τα κακά νέα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως ναι μεν η διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας αποτέλεσε ένα θετικό γεγονός, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον έγινε αλλά και οι αιτίες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού έχουν πτυχές οι οποίες μόνο ευοίωνες δεν είναι για το οικονομικό τοπίο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές μπορεί να απέτρεψαν την καταστροφή αναγκάζοντας τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της προβληματικής Credit Suisse Group AG και της ισχυρότερης UBS Group AG, ωστόσο οι ενέργειές τους στέλνουν επίσης ένα ανησυχητικό μήνυμα: Περίπου 15 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάρρευση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας, ακόμη και μιας σχετικά μικρής.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξαγορά από την UBS ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», αναφέρει η ανάλυση και συνεχίζει σημειώνοντας πως με δεδομένο το πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι της Credit Suisse και πόσο επειγόντως οι ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν μια συμφωνία, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είχε προκαλέσει όλεθρο. Το Bloomberg σημειώνει εντούτοις πως τα παραπάνω μπορεί να αποτέλεσαν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δεδομένα ανοίγουν παράθυρο για πραγματικά άσχημη έκβαση. «Αντιμέτωποι με την αποτυχία της Credit Suisse, οι αξιωματούχοι έδωσαν στην UBS αυτό που ήθελε και δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα με ρητές κρατικές εγγυήσεις. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις θα στέκονται πάντα πίσω από συστημικά σημαντικές τράπεζες — μια προσδοκία που ενθαρρύνει ακόμη πιο ανεύθυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανάλυση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. ΜΟΛΙΣ ΔΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΓΥΦΤΟ ΚΑΡΕΚΛΑ…

  2. Το σκανδαλώδες «κούρεμα» στο χρέος του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν.Παπαθανάση από τη Eurobank: 97%! – Από 1.800.000 μόλις 50.000 ευρώ!

  3. Άμα σας καθησυχάζουν (ειδικά η ΕΕ και ΗΠΑ), να ανησυχείτε.

  4. Μας την έπεσε και η πρώην πεινασμένη Βουλγάρα.
    Μια Γεωργίεβα συγγενείς μου την είχαν καθαρίστρια.
    Λέτε να είναι συγγενείς;

  5. και τιποτα να μη συνέβαινε στον διαχρονικά άρρωστο και χρεοκοπημένο τραπεζικο τομέα, μονο και μονο που η παρανοικη φιγούρα του Αρχηγού … ιδανική για σκηνικό του Ευγένιο Σπαθαρη βγαίνει και λεει, μην ανησυχείτε όλα ειναι εντάξει κλπ … τα λεφτά σου λες και δρομολογήθηκαν να γίνουν αέρας, αν ρωτάς συμβουλη, ΟΚ και τι κάνουμε;;; άμεσα κάτω το μαξιλάρι ελληνακο, εκτός και αν ακόμη κοιμάσαι κάπου στο 2010 και δεν έχεις ακόμη ξυπνήσει, η, επαναλαμβάνεσαι για να το χωνέψεις .. .ηλ΄θιε!!

  6. Ίσα μωρη Βουλγάρα πειναλα πουγινες κ διευθύντρια του ΔΝΤ.ελα να ξεσκατιζεις κάνα γερό εδώ πριν σε διωξουνε

  7. Θα ενεργοποιηθουν νέα ασφάλιστρα κινδύνου για να διασωθουν οι τραπεζες που επίσης αφαιμαζουν τους ήδη οικονομικά εξαντλημένους. Το πρώτο ασφάλιστρο κινδύνου που έχει και μόνιμο χαρακτήρα είναι ως γνωστό το ΕΝΦΙΑ. Τα επόμενα θα είναι πολύ πιθανόν ένας ενεργειακός φόρος, μάλλον για τα ακίνητα χαμηλης ενεργειακής κατηγορίας, και ένας υγειονομικός φόρος, πιθανόν για τους ανεμβολιαστους και όσους αργούν να κάνουν την επόμενη δοση

  8. Π. Τόμσεν: Ξεχάστε το Great Reset. Απατεώνας ο Σημίτης, σάπιο το ελληνικό πολιτικό σύστημα!
    April 9, 2021 The Flag Report

  9. Κούρεμα ή θα χάσει ο κοσμος τις καταθέσεις που έχει στις τράπεζες? Εξαλου αφού δεν υπάρχει τοκος να κερδίσεις κάτι, γιατί να ρισκάρει κάποιος να έχει λεφτά στην τράπεζα αφού υπάρχει αβεβαιότητα?

Comments are closed.