Ιταλία: Ντύθηκε στα γαλανόλευκα μνημείο σύμβολο του Τορίνο για την 25η Μαρτίου – «Ελευθερία ή θάνατος»

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Η πόλη του Τορίνο στην Ιταλία τίμησε με ένα μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο χθες (25.3.2023) την Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς έντυσε στα γαλανόλευκα μνημείο – σύμβολο της περιοχής, στο οποίο υπήρχε και το σύνθημα της επανάστασης του 1821«Ελευθερία ή θάνατος».

Η πόλη της Ιταλίας είχε ελληνικό χρώμα χθες, καθώς το κτίριο – ορόσημο του Τορίνο, η Μόλε Αντονελιάνα, ύψους 166 μέτρων, φωτίστηκε με γαλανόλευκους προβολείς.

 
Επίσης δέσμη ακτίνων λέιζερ σχημάτιζε πάνω στο μνημείο την ελληνική σημαία και το σύνθημα: «Ελευθερία ή θάνατος».

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στεγάζει το πασίγνωστο Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου της Ιταλίας. Αποτελεί το πιο ψηλό κτίσμα στο κέντρο της πόλης της Ιταλίας.

 

Η πρωτοβουλία να ντυθεί το μνημείο στα γαλανόλευκα και να τιμηθεί έτσι η Ελλάδα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, ανήκει στο Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου του Τορίνο και με την χορηγία του Ιταλό – Ελληνικού Οργανισμού για την εκπαίδευση, «Microkosmos».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η ελληνική σημαία και το σύνθημα της επανάστασης, δέσποσε για αυτή την σπουδαία νύχτα, σε όλο το Τορίνο», δήλωσε η πρόεδρος του Ιταλό – Ελληνικού Οργανισμού για την εκπαίδευση, «Microkosmos», Δρ. Σοφία Μαστροκούκου.

«Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, η κατάκτηση θεωρούνταν νόμιμη και, επομένως, η κυριαρχία βασίζεται στην κατάκτηση. Με την εμβληματική φράση “Ελευθερία ή θάνατος”, οι επαναστατημένοι Έλληνες όρισαν την ελευθερία, τόσο ατομική όσο και συλλογική, ως έννοια που προκύπτει από τη μεταβολή της νομικής θεώρησης της ίδιας της κατάκτησης και αμφισβητεί την όποια κατάκτηση βασίζεται στην ισχύ, καθώς η ισχύς δεν παράγει δίκαιο», συμπλήρωσε η Σοφία Μαστροκούκου.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

Comments are closed.