Θεσσαλονίκη – Καβάλα σε μια ώρα με τρένο – Ξεκινά το έργο για το τμήμα της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας

Κοινοποίηση:
trainose-dromologia-trainon-proastiakou-athina-thessaloniki-patra

Μία μόλις ώρα θα χρειάζεται ο επιβάτης του μέλλοντος για να πάει με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που προετοιμάζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα 173 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας, με τη νέα αυτή γραμμή που θα κατασκευαστεί θα είναι τμήμα της λεγόμενης Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και περνώντας από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

Η χάραξη του είναι πεδινή και ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο αυτή της Εγνατίας οδού. Θα αφορά στην κατασκευή νέας μονής γραμμής υψηλών ταχυτήτων με ηλεκτροκίνηση και θα έχει μήκος 173,7χλμ. Οι ταχύτητες που θα αναπτύσσονται θα είναι κατά τόπους 160-200χλμ/ώρα.

Στο έργο θα υπάρχουν σημαντικά τεχνικά έργα: 23 συνολικά σήραγγες μήκους 22,23χλμ, 30 σιδηροδρομικές σήραγγες 8,77χλμ και 71 ανισόπεδες διαβάσεις.  Η νέα γραμμή που με την ολοκλήρωση της υπόσχεται πως θα μειώσει τουλάχιστον κατά 3 τουλάχιστον ώρες την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, έχει κόστος που ξεπερνά το 1,25δισ.ευρώ και η υλοποίηση του θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μιας και αναβαθμίζει συνολικά το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χώρας και τα τρία λιμάνια σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ξέχασαν να γράψουν πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ίσως κατά το 2060.
    Φυσικά θα το ξεχάσουν και αυτό σε λίγο καιρό όπως και τόσα άλλα.
    2020 και ακόμα το Μετρό σε Θεσσαλονίκη.
    Ελλαδιστάν.

Comments are closed.