Θεσσαλονίκη: Διψήφιος αριθμός λουκέτων στην παλιά παραλία – Αγνώριστη… η Λεωφόρος Νίκης

Κοινοποίηση:
kleista_katastimata

Αγνώριστη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς το ενεργειακό κόστος και η ανοδική τάση των μισθωμάτων έχουν ήδη επιφέρει λουκέτο σε ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λεωφόρο Νίκης και στην Κουντουριώτου, δηλαδή καθ’ όλο το μήκος της παλιάς παραλίας.

Οι εικόνες των ξένοιαστων φοιτητών αλλά και γενικότερα της νεολαίας -και όχι μόνο- της πόλης που ανταγωνίζονταν για τα καλύτερα τραπέζια στα παραλιακά καφέ κατά μήκος της παλιάς παραλίας, επί της Λ. Νίκης, για την άμεση θέα στον Θερμαϊκό, πλέον έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν.

kleista_katastimata1

Μια περιδιάβαση στην περιοχή αφήνει γλυκόπικρη αίσθηση, καθώς ο Θερμαϊκός μπορεί να συνεχίζει να δίνει εξαιρετικές εικόνες ιδιαίτερα στα ηλιοβασιλέματα, αλλά στην απέναντι πλευρά το μάτι συναντά άδειους χώρους, τζαμαρίες καλυμμένες με χαρτόνια κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα, κλειστά είναι τα καταστήματα στους αριθμούς 1, 7, 9, 31, 47 (δυο καταστήματα στο 47), 65, 69 και 77 στη λεωφόρο Νίκης και στον αριθμό 9 της Κουντουριώτου και τα εν λόγω λουκέτα έχουν μπει κατά κανόνα από το φθινόπωρο και εξής.

Μιλώντας, μάλιστα, στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων νομού Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Α.Σ.Θ.), Κωνσταντίνος Τζάρος, εκτιμά ότι θα προκύψει ανάλογο πρόβλημα και σε άλλα κομμάτια της πόλης με μεγάλες συγκεντρώσεις καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα. Από τη μια το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως σημειώνει ο κ. Τζάρος, από την άλλη τα μισθώματα που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη απόσταση από εκείνα που μπορούν πλέον να δώσουν οι καταστηματάρχες, με αποτέλεσμα τη θλιβερή αυτή εικόνα στο παραλιακό «φιλέτο» του κέντρου της πόλης.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις στο GRTimes.gr και του Ταμία της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Στέφανου Τσιακίρη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

kleista_katastimata2

Δεν βγαίνουν μόνο με καφέ…
Όπως αναφέρει ο κ. Τσιακίρης, μια επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να «βγει» πουλώντας μόνο καφέ λόγω του ενεργειακού κόστους, τα μεροκάματα έχουν ανέβει, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μεγάλος αριθμός καφετεριών έχει αρχίσει να σερβίρει πρωινό, brunch και γενικότερα κάποια πιάτα για να μπορέσουν να έχουν κι άλλες πηγές εσόδων.

Μόνο με καφέ ασχολούνται πλέον επί το πλείστον μικρά μαγαζιά που δουλεύουν με take away και τα μεγάλα μαγαζιά δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν λόγω κόστους.

Χαρακτηριστικό του υπέρογκου ενεργειακού κόστους είναι το παράδειγμα εστιατορίου της περιοχής που στο παρελθόν είχε λογαριασμούς ρεύματος 2.000 ευρώ και φυσικού αερίου 500 ευρώ, αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της κατακόρυφης ανόδου των τιμολογίων έλαβε λογαριασμούς 8.500 ευρώ για το ρεύμα και 3.000 για το φυσικό αέριο και μπόρεσε με την αλλαγή εταιρείας να τους μειώσει σε 5.000 ευρώ για ρεύμα και 1.125 για αέριο.

kleista_katastimata3

Κατά κανόνα, επίσης, τα μαγαζιά δουλεύουν καλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ και ο κόσμος έχει αλλάξει συνήθειες: Ενώ παλιά θα έβγαινε για φαγητό και μετά για ποτό τώρα έχει περιορίσει σημαντικά τα έξοδά του και τις εξόδους του.

«Το καλοκαίρι είχαμε τουρισμό, δουλέψαμε μέχρι και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά ό,τι βγάλαμε πήγαν στους λογαριασμούς ενέργειας», τονίζει ο ταμίας της Ένωσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ακόμη ότι μία κάβα της πόλης δηλώνει ότι έχει ήδη χάσει 14 πελάτες στο κέντρο, λόγω λουκέτων….

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Για αυτό φταίνε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ζητάνε την μάνα και τον πατέρα τους για ενοίκιο ! Και από την άλλη φταίνε αυτοί που έχουν τις επιχειρήσεις με την συμπεριφορά τούς , που έδιωξαν οι ίδιοι τους πελάτες από την λεωφόρο Νίκης . Το ακριβώς αντίθετο βλέπουμε στην προξένου Κορομηλά, την Αγίας Σοφίας ,την Μητροπόλεως και άλλες οδούς που δεν υπάρχουν κλειστά μαγαζιά,σε αντίθεση με πριν 5 και 10 χρόνια . Δεν φταίει πάντοτε οι άλλοι για ότι γίνεται, κάποιες φορές φταίνε και οι ίδιοι !

  2. Η Ελλάδα μας …αλλάζει προς το χειρότερο και με γοργούς ρυθμούς έρχονται τα χρόνια των ισχνών αγελάδων……η κυβέρνηση έχει χρήματα να στείλει στην Ουκρανία αλλα για τους Έλληνες αθλιότητα……

  3. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ;ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΑΣ;ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ;ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΤΑ ΕΥΡΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΣΟΥΛΑ Κ ΤΟ ΠΑΙΖΑΤΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ;ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΤΩΡΑ

    1. Ναι, οι μαγαζάτορες έφταιγαν που ο νόμος τους υποχρεώνε να κάνουν ελέγχους. Για κούνα το κεφάλι σου ρε ούγκανο.

    2. Ποσο στόκος μπορεί να είσαι βρε γκαζμα. Οι μαγαζάτορες έφταιγαν βρε πανηλιθιε; Κόψε το μαύρο σε χαλαει

Comments are closed.