Η χώρα των 10 εκατομμυρίων που έκανε τον κορoνοϊό να μοιάζει απλή γρίπη και θα μελετηθεί από τους επιστήμονες

Κοινοποίηση:
ygeionomiki-yperdynami-i-chora-ton-10-ekatommyrion-poy-ekane-ton-koronoio-synachi

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απίστευτη αποτελεσματικότητα στον πόλεμο με τον κορονοϊό, με τα στοιχεία να είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Νορβηγία είναι οι χώρες που- κατά κύριο λόγο- έχουν διαφημιστεί από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τους τρόπους που διαχειρίζονται την υγειονομική κρίση.

Έχει κάνει τα περισσότερα τεστ και έχει τα λιγότερα κρούσματα

Πρόκειται για τη χώρα που έχει διεξάγει τα περισσότερα τεστ με βάση τον πληθυσμό της, μετά την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο και αυτή που έχει τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα βάσει του αριθμού αυτών των τεστ.

Στα Η.Α.Ε. των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό. Μόλις 2359 έχουν βρεθεί θετικοί, ποσοστό δηλαδή που ισούται σχεδόν με το 1/100 του πληθυσμού!

Έχουν καταγραφεί μόλις 12 θάνατοι

Εντυπωσιακά μικρό είναι και το ποσοστό θνητότητας στη χώρα, οι απώλειες έχουν περιοριστεί σε 12 ανθρώπους, ενώ μόνο ένας ασθενής θεωρείται ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση (στην Ελλάδα που ο πληθυσμός και ο αριθμός κρουσμάτων είναι περίπου ίδιος το αντίστοιχο νούμερο είναι 90).

Κάτω από το ελάχιστο όριο η διασπορά του ιού

Η περίπτωση των ΗΑΕ είναι δεδομένο ότι θα μελετηθεί από τους επιστήμονες, όταν υπάρξει ο διαθέσιμος χρόνος. Είναι σαφές ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα έχει περιοριστεί κάτω και από αυτό που ο πιο αισιόδοξος θα χαρακτήριζε «ελάχιστο» όριο.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό 1832 άνθρωποι σε σύνολο 28.584 τεστ. Τα Εμιράτα έχουν κάνει περίπου 200.000 παραπάνω ελέγχους (αυτό το νούμερο μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερο, καθώς η τελευταία καταγραφή ήταν στις 29/03) και έχουν μόλις περίπου 500 περισσότερους νοσούντες. Με έναν μπακαλίστικο υπολογισμό η χώρα μας θα είχε περίπου 15.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αν έκανε τόσο εκτεταμένους ελέγχους, δηλαδή εννιά φορές περισσότερο απ’ όσους έχει κάνει έως τώρα.

Ποιοι είναι οι λόγοι της χαμηλής εξάπλωσης του ιού

Διάφοροι λόγοι μπορεί να έχουν επιδράσει για να έχει μείνει τόσο χαμηλά η εξάπλωση του ιού, από το ανοσολογικό DNA του λαού, το lifestyle (κοινωνικότητα στον τρόπο ζωής), τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έως φυσικά τις κλιματολογικές συνθήκες.

Δεν πόνταραν στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Τα Η.Α.Ε. ήταν η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που ανακοίνωσε κρούσμα κορονοϊού, αυτό έγινε στις 29 Ιανουαρίου, ωστόσο, στα μέτρα απομόνωσης και καραντίνας ακολούθησε και δεν προηγήθηκε της Ελλάδας. Τώρα βρισκόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, για να κυκλοφορείς πρέπει να έχεις κάποιο λόγο, αλλά προαπαιτούμενο είναι να το κάνεις φορώντας μάσκα. Τα πολυκαταστήματα τύπου Mall έκλεισαν στις 23 Μαρτίου για δύο εβδομάδες και το λουκέτο παρατάθηκε για άλλες δύο. Που σημαίνει ότι δεν πόνταραν τόσο πολύ στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Απλώς σε επίπεδο οργάνωσης το… τερμάτισαν.

Το τερμάτισαν σε επίπεδο οργάνωσης

Για τις ανάγκες ψεκασμών των δρόμων και των χώρων των πολυκαταστημάτων επιστρατεύθηκαν ακόμη και drones (!), ενώ για την εξονυχιστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων χρησιμοποιούνται οι κάμερες και το υπερσύγχρονο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ώστε να εντοπιστούν οι επαφές του ασθενούς τις προηγούμενες ημέρες. Για τον ίδιο λόγο ανιχνεύονται τα «ίχνη» στα κινητά τηλέφωνα, που μέσω του google maps δίνουν στίγμα για τις περιοχές από τις οποίες πέρασε κάποιος, που στάθμευσε κ.λ.π.

Ποιες ομάδες υποβλήθηκαν σε τεστ

Επιπλέον σε τεστ διάγνωσης υποβάλλεται (δωρεάν) κάποιος που έχει έστω ένα «ύποπτο» σύμπτωμα, είτε ανήκει σε ευπαθή ομάδα (άνω των 65 ή επιβαρύνεται με υποκείμενο νόσημα), είτε πρόκειται για εγκυμονούσα γυναίκα.

Στη λίστα αυτών που μπορεί να υποβληθούν στο τεστ, ακόμα και σε σταθμούς drive-through – χωρίς καν να βγουν από το αυτοκίνητό τους – εντάσσονται και όσοι έχουν ιστορικό ταξιδιού τις τελευταίες 14 ημέρες. Από τα τέλη Μαρτίου ανοίγουν σωρηδόν σταθμοί drive-through. Υπάρχουν πλέον ήδη σε 8 διαφορετικές πόλεις, που έχουν τη δυνατότητα να τεστάρουν 600 ανθρώπους την ημέρα.

Ταχύτατη κατασκευή υπερσύγχρονου εργαστηρίου διαγνωστικών ελέγχων

Προέκταση όλων αυτών ήταν και η κατασκευή μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες νέου υπερσύγχρονου εργαστηρίου διαγνωστικών ελέγχων στην υπό κατασκευή πόλη Μάσνταρ έξω από το Αμπού Ντάμπι.

Το εργαστήριο, που έχει τη δυνατότητα να διεξαγάγει δεκάδες χιλιάδες ελέγχους ημερησίως με τη μέθοδο RT-PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), άνοιξε στις 31 Μαρτίου. Έως τις 20 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα 125.000 τεστ για τον κορονοϊό.

Στις επόμενες εννιά ημέρες, έγιναν άλλοι 95.000 έλεγχοι και τα νέα στοιχεία που θα ανακοινώσουν εντός των προσεχών ημερών οι Αρχές της χώρας (το update για τα τεστ δεν είναι καθημερινό) μπορεί και να φέρει τα Η.Α.Ε. στην πρώτη θέση του σχετικού καταλόγου, πάντα σε σχέση με τον πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή με τα 220.000 βρίσκεται στην 10η θέση παγκοσμίως, ανεξαρτήτως πληθυσμού, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο των 68 εκατ. κατοίκων!

Πάνω από 200 κρούσματα ημερησίως το τελευταίο 6ημερο

Η μαζική εξάπλωση των τεστ δικαιολογεί και τα αυξημένα κρούσματα των έξι τελευταίων ημερών. Έως τις 31 Μαρτίου η χώρα είχε υπερβεί μόνο μία φορά τα 100, ενώ το τελευταίο εξαήμερο ανακοινώνει σταθερά πάνω από 200, καταρρίπτοντας διαδοχικά ρεκόρ. Οι ειδικοί της Υγείας δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν καθόλου και ότι αυτό είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της εκθετικής αύξησης στη διενέργεια των τεστ.

Προλαμβάνονται περιστατικά ώστε να μην καταλήξουν βαριά

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει επίσης να επισημανθεί είναι ότι, αντίθετα από αρκετές χώρες, για να νοσηλευτεί κάποιος σε νοσοκομείο δεν χρειάζεται να αναπτύξει βαριά συμπτώματα (ή δύσπνοια όπως συμβαίνει στην Ελλάδα). Ένα και μόνο σύμπτωμα είναι αρκετό για να βρει κλίνη σε κάποιο νοσοκομείο και να τεθεί υπό παρακολούθηση. Με αυτό τον προληπτικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού είναι προφανές ότι πολλά περιστατικά προλαμβάνονται και δεν καταλήγουν ποτέ «βαριά». Είναι πιθανότατα και ο λόγος που αυτή τη στιγμή μόνο μία από τις 2161 ενεργές περιπτώσεις θεωρείται «serious critical».

Ποιος ο ρόλος του παράγοντα “θερμοκρασία“

Αφήσαμε τελευταίο (last but not least που λένε) τον παράγοντα της θερμοκρασίας. Είναι και αυτή που… ευχόμαστε να έχει παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο στην εντυπωσιακή αδυναμία μετάδοσης του ιού στα Η.Α.Ε. Η Μέση Ανατολή ανήκει στο βόρειο ημισφαίριο (κι εκεί δηλαδή διανύουν το δεύτερο μήνα της άνοιξης), αλλά το κλίμα φυσικά είναι τελείως διαφορετικό, η δική τους άνοιξη είναι σαν δικό μας καλοκαίρι. Ο υδράργυρος αγγίζει τους 30 βαθμούς, ενώ τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο η μέση θερμοκρασία ήταν 22-25°C.

Φυσικά υπάρχουν μεγάλες διαφορές και στον τρόπο ζωής, αφού ο μεσογειακός ουσιαστικά ορίζεται από τις κοινωνικές επαφές, αλλά το… χάσμα στη θερμοκρασία είναι ακόμα μεγαλύτερο. Μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι η επερχόμενη ηλιοφάνεια θα κάνει και τώρα τη δουλειά της όπως με τόσες και τόσες ιώσεις. Όχι μόνο στο επίπεδο εξασθένησης της διασποράς του ιού, αλλά και σε αυτό της ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος με τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό. Κάτι που μάλλον… τεχνηέντως δεν έχει αναδειχθεί στο επίπεδο που του αναλογεί έως τώρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Εμεις οι πλουσιοι δεν αρρωσταινουμε ποτε

  2. Μαζί με την Ν.Κορέα, ήταν οι μόνες χώρες που επλήγησαν από τον προηγούμενο κωρονοιο την στιγμή που εμείς ζούσαμε σε πελάγη ευτυχίας. Έχουν εμπειρία, ΜΕΘ και κοντέινερ με τεστ. Καμία ζέστη, κανένα μαγικό. Δουλειά, οργάνωση και αποφασιστικότητα.

    https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

Comments are closed.