Η τουρκική ενέδρα του 1986: Πώς σκότωσαν τον στρατιώτη Ζήση Καραγώγο και παραλίγο…πόλεμος – Διδάγματα για σήμερα

Κοινοποίηση:
1

Το παγερό εκείνο πρωινό της 19ης Δεκεμβρίου 1986 ο στρατιώτης ΠΖ Ζήσης Καραγώγος βρήκε τραγικό θάνατο στον Έβρο κτυπημένος άνανδρα από τα πυρά των Τούρκων στρατιωτών.


Πρόκειται για ένα αιματηρό επεισόδιο που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι σήμερα θυμούνται. Το επεισόδιο αυτό που ξεκίνησε με τον θάνατο του Ζήση Καραγώγου γρήγορα εξελίχθηκε σε μάχη η οποία διήρκησε σχεδόν μέχρι το απόγευμα(!) και λίγο έλειψε στο να οδηγήσει τις δύο χώρες σε ένα νέο πόλεμο.

Ο 19 χρονος Ζ. Καραγώγος είχε τοποθετηθεί αρχικά στο 535 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα το Πέπλο Φερών και γρήγορα ανέλαβε υπηρεσία σκοπού σε ένα από τα φυλάκια προκαλύψεως του τάγματος που τότε υπαγόταν στην 12η Μεραρχία Αλεξανδρούπολης σήμερα 31η Μ/Κ Ταξιαρχία.

Τούρκος στρατιώτης ο οποίος είχε σκοπιά σε απέναντι φυλάκιο ζήτησε τσιγάρο από τον Καραγώγο.

Μόλις ο Καραγώγος φτάνει κοντά στον Τούρκο στρατιώτη δύο τουλάχιστον ριπές από την τουρκική πλευρά τον κτυπούν κατάστηθα και ο Έλληνας στρατιώτης πέφτει νεκρός εντός ελληνικού εδάφους.

Η ώρα είναι 11:30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου του 1986.

Ο άλλος Έλληνας σκοπός ο οποίος είχε και αυτός υπηρεσία σε διπλανή σκοπιά ακούγοντας τους πυροβολισμούς τρέχει για να δει τι συμβαίνει. Σε λίγο διαπιστώνει ότι ο συνάδελφός του κείτεται νεκρός παρατηρώντας ταυτόχρονα μια ομάδα Τούρκων στρατιωτών –πιθανότατα η ίδια που είχε σκοτώσει τον Καραγώγο- να προσπαθεί να σύρει τη σορό του Έλληνα στρατιώτη προς την τουρκική πλευρά.

Στο θέαμα αυτό ο άλλος σκοπός ανοίγει πυρ εναντίον της τουρκικής περιπόλου με αποτέλεσμα αυτή να υποχωρήσει ανταλλάσσοντας όμως πυρά με τον Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος για; κάποιο διάστημα μαχόταν εντελώς μόνος του εναντίον τουλάχιστον 5 Τούρκων.

Ο δόκιμος Έλληνας Αξιωματικός υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου ακούει τους πυροβολισμούς και αμέσως συντάσσει τμήμα 20 στρατιωτών οι οποίοι σπεύδουν στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει ο αγροφύλακας ο οποίος βρισκόταν κοντά στην περιοχή όπου αφού πρώτα ειδοποιεί τον δόκιμο για τα τεκταινόμενα οδηγεί την ομάδα στο σημείο της μάχης.
Ξεκινά νέα μάχη αυτή τη φορά με μεγαλύτερες δυνάμεις τόσο από πλευράς Ελλήνων όσο και Τούρκων οι οποίοι ενισχύουν και αυτοί τις δυνάμεις τους, με τον αγροφύλακα να λαμβάνει μέρος και αυτός.

Σύντομα οι Τούρκοι μετρούν δύο νεκρούς από τα πυρά των Ελλήνων στρατιωτών (ένας υπολοχαγός και ένας στρατιώτης) – άλλες πηγές μιλούν για 8 νεκρούς Τούρκους- αλλά δεν κατορθώνουν να κλέψουν τη σορό του Καραγώγου, ώστε να τη σύρουν προς το μέρος τους για να επικαλεστούν αργότερα ότι αυτός ευθύνεται που μπήκε σε τουρκικό έδαφος.

Νέες ενισχύσεις από του Τούρκους με λόχο δύναμης 70 ανδρών και βαρέα όπλα και νέα προσπάθεια με δύναμη 30 ανδρών. Πρόκειται για κανονική μάχη. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η διοίκηση του 535 τάγματος ζητά ενισχύσεις και τις πρώτες απογευματινές ώρες ουλαμός πέντε αρμάτων μάχης M48A5 της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως φορτώνεται με πυρομαχικά κατευθυνόμενος προς την περιοχή της συνεχών μαχών.

Δε χρειάζεται όμως αν επέμβει. Κάπου εκεί οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Κάρολος Παπούλιας τότε ο Έλληνας ΥΠΕΞ) συμφωνούν για την κατάπαυση του πυρός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Στο Στρατο καταλαβαινεις την πουστια που θα ζεις και εξω στην Ελληνικη κοινωνια….αλλα παιδια υπηρετουσαν στα συνορα ολη την θητεια και αλλα κολοβισματα των πολιτικων και των στρατιωτικων αυτων που δηθεν κοπτονταιβγια το καλο σας υπηρετουσαν σε μοναδες βισματικες μεσα σε πολεις και μετα πουλουσαν και τρελιτσα….αλλα θελουν οπλο στην κολοτρυπιδα και αδειασμα την κανη απο λοχαγο μεχρι τον προεδρο της δημοκρατιας….

  2. εγω εκει το 1988 αλλα εμαθα αλλα τρελος ειμαι οτι θελω λεω.

  3. Οταν πηγα φανταρος ημουνα 18 χρονων και κατι απο τους ποιο μικρους σε ηλικια οταν παρουσιαστικα….10 μηνες σε ενα απο τα ποιο επικυνδινα μερη δεν ειχα ουτε μια μερα φυλακη…Οταν εμαθα οτι θα παω εκει για να μην ειμαι παρθενα βγηκα επιτηδες μια μερα αδικαιολογητος απων για να εχω ενα 20 αρακι και εγω γιατι τους φλωρους δεν τους μπορω….μια μερα εναν πεζοναυτης στο φυλακιο μου ειπε εγω ειμαι πεζοναυτης καταδρομεας και εκπαιδευτικα να κανω ενεδρες….και του ειπα τωρα στην προκαληψη που θα βγουμε μεσα στην νυχτα θα κανεις οτι σου πω εγω γιατι αλλιως θα παρω την κανη του οπλου και θα στην βαλω στην κολοτρυπιδα σου και θα πατησω την σκανδαλη….ενα μηνα πριν απολυθω πηγα να παρω αδεια γιατι οι μηνες με βαρενανε και πετυχα ενα φλωρο νεοδημοκρατη απο αυτους της ΔΑΠ Νδφκ να κανει θητεια στην Στρατολογεια καικυκλοφορουσε μεσα στο στρατοπεδο με αρβιλες που ειχαν ασπρα κορδονια για να το παιξει τρελιτσα που ειχα 18 μηνες στο στρατο και τους 10 τους εκανα εκει….μου λεει νεος που πας…? Του τραβηξα μια σφαλιαρα που του τρηξανε το δοντια….ακομα την θυμαται…Γιωταδες ολοι….

  4. Το γνωριζω το περιστατικο γιατι συνεβη ακριβως εξω απο το χωριο μου….Πορος Φερων Εβρου!
    1η διορθωση….η εδρα του τοτε 535 ταγματος ηταν ο Πεπλος Φερων και οχι το Πεπλο Φερων….Πορος και Πεπλος απεχουν 3-4 χιλιομετρα… ο Πορος εχει πιο προκεχωρημενη θεση προς Τουρκια απο τον Πεπλο…. ο πρωτος ειναι νοτιοτερα στον καμπο και ο δευτερος πιο βορεια και πανω σε λοφους….
    2η διορθωση….ο αγροφυλακας μαζι με το ζευγαρι του Καραγωγου επαιξαν τον κυριο, καταλυτικο και κυριαρχο ρολο ωσπου να ερθει η διμοιρια απο Πεπλο….αυτοι κρατησαν τους Τουρκους κολλημενους στις θεσεις τους καθως εριχναν στο ψαχνο! Προσφατα η πλατεια του Πορου που ηταν το χωριο καταγωγης και κατοικιας του αγροφυλακα Σ.Ζ. πηρε το ονομα του….ο αγροφυλακας δεν ζει πια αλλα απο αλλη αιτια και απεβιωσε πολυ αργοτερα απο το συμβαν!
    3η διορθωση….την επομενη του συμβαντος οι ντοπιοι συγχωριανοι μου ειπαν οτι ειδαν σε τουρκικα καναλια (το σημα λαμβανεται κανονικα λογω εγγυτητας) 8-9 φερετρα και ειδαν σε ζωντανη μεταδοση τις κηδειες των Τουρκων….
    4η διορθωση….μετα την ελευση μεγαλυτερων δυναμεων και απο τις 2 μεριες, ειδοποιηθηκαν μεχρι και οι υπουργοι εξωτερικων των 2 χωρων…ευτυχως γιατι οι δικοι μας ειχαν κατεβασει ολοκληρη ιλη οπλισμενων αρματων η οποια ηρθε και σταθμευσε ΜΕΣΑ στο χωριο του Πορου και ανεμενε διαταγες, ενω οι απεναντι στην αεροπορικη βαση της Αινου ετοιμαζαν σμηνος αεροπλανων, τα οποια φορτωναν με εμπρηστικες βομβες….
    φανταστειτε τι θα γινοταν!

  5. …10 μηνες εκανα εκει…. οταν ειχα παλιωσει μονο στο διοικητη μιλουσα και εδινα αναφορα …σε κανεναν αλλο….ακομα και οι καταδρομεις οταν εμπαιναν στο φυλακιο μου μιλουσαν και εξινα τα αρχιδια μου….20 χιλιομετρα περιπολο μερα παρα μερα καναμε και ο αλλος λεει εκανα πορεια με μπερκερ 50χιλιομετρα δεν ειναι γιωτας?πρεπει να τον μιλαω?

  6. Ανέλαβε να διευθετήσει την κατάσταση ο Κάρολος Παπούλιας ο τουρκαλβανός. Για να μη χαλάσει προφανώς το φαγοπότι των πασοκων την εποχή της ανόδου και της μεγάλης μάσας.

  7. Τιμή μου που υπηρέτησα εκεί και μάλιστα για να μαθαίνει ο κόσμος που τρώει σανό και βλέπει τα τούρκικα σίριαλ να πω ένα περιστατικό. Καλοκαίρι υπηρέτησα και σε κάποια στιγμή από ένα αγροτικό πετάξανε ένα αναμμένο τσιγάρο. Ξεκινάει πυργαγιά στα ξερόχορτα από τη δικά μας πλευρά. Στο απέναντι παρατηρητήριο οι σκοποί με στοχεύουν όσο τρέχω να σβήσω τις φλόγες. Τους δείχνω τη φωτιά και ενώ οι καπνοί είναι έντονοι, συνεχίζουν να με στοχεύουν. Σβήνω τη φωτιά και στη συνέχεια τους χαιρέτισα με τον απαξιωτικό τρόπο που δείχνεις ότι τρομπάρουν. Αυτοί είναι οι σκατότουρκοι. Μυαλό μηδέν και ατζαμήδες αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνος όχλος λόγω θρησκείας και αμορφωσιάς.

Comments are closed.