Η σχέση του ελαιόλαδου με την άνοια – Τι ανακάλυψαν ερευνητές του Χάρβαρντ

Κοινοποίηση:
02b382485d9241ae97c124bdeb48c8f8

Μια κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ.

Η μελέτη περιελάμβανε 92.000 ενήλικες συμμετέχοντες και δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Όπως έδειξε, η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων – κάτι περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας- ελαιόλαδου καθημερινά συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν πότε ή σπάνια ελαιόλαδο.

Η μελέτη είναι η αναθεωρημένη και οριστικοποιημένη έκδοση μιας πρώιμης έρευνας που οι συγγραφείς παρουσίασαν τον Ιούλιο του 2023 στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Ήταν η πρώτη που διερεύνησε εάν η βασική μεσογειακή διατροφή συνδέεται με τον κίνδυνο θανάτου από την άνοια.

“Η μελέτη μας ενισχύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και δείχνει πως υποστηρίζουν όχι μόνο την υγεία της καρδιάς αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου”, δήλωσε η Anne-Julie Tessier, επιστημονική συνεργάτης στον τομέα της διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης. “Η επιλογή του ελαιόλαδου αντί της μαργαρίνης είναι μια ασφαλής επιλογή και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας”.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 56 ετών. Η ομάδα περιελάμβανε περίπου 60.600 και 32.000 άνδρες. Οι συγγραφείς αξιολογούσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων κάθε τέσσερα χρόνια μέσω ερωτηματολογίου και του “Δείκτη Υγιεινής Διατροφής”.

Η αντικατάσταση 5 γραμμαρίων – περίπου 1,2 κουταλάκια του γλυκού – μαργαρίνης με ελαιόλαδο συσχετίστηκε με 8% έως 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Τα πιθανά οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία του εγκεφάλου θα μπορούσαν να οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο), επηρεάζοντας άμεσα τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επίσης πιθανό το ελαιόλαδο να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Αν και η συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων δεν έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο στα ευρήματα της έρευνας, όσοι καταναλώνουν ελαιόλαδο ενδεχομένως να έχουν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Επιστημονες του κ@λου τωρα ανεκαλυψαν αυτο που οι Ελληνες γνωριζουν πολλες χιλιαδες χρονια πριν
    ΥΓ γι’αυτον τον λογο η κουλα εκτοξευσε την τιμη του λαδιου σε απλησιαστα υψη γιαναεκτελεσει τις εντολες των
    ομαιμων της φαρας του να εξαφανισει τους Ελληνες

Comments are closed.