Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου ,οι απορίες, τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά που μας δημιούργησε

Κοινοποίηση:
arxiepiskopos-ieronumos

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την συνεύντευξη του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

την οποία παραχώρησε στον δημοσιογράφο Αλ. Παπαχελά, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Θλίψη και ανησυχία κατέκλισε την καρδιά μας! Και με όλο τον σεβασμό στον θεσμό, στο ιερό σχήμα του και στο ράσο, διερωτόμαστε αν υπήρχε κάποια υστεροβουλία, σκοπιμότητα ή κουτοπονηριά για να δοθεί μια τέτοια συνέντευξη!
Και μάλιστα σε μια εποχή που το Χριστεπώνυμο πλήρωμα είναι απογοητευμένο από την Εκκλησία του και αυτή δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα το ουσιαστικό για να το ξανακερδίσει.
Αντιθέτως εξακολουθεί να παραμένει θλιβερή σκιά των κυβερνητικών αποφάσεων.
Και για να μην παρεξηγηθούμε ας αναπτύξουμε τη σκέψη μας με στοιχεία απο τη συνέντευξη και με λογικές απαντήσεις.Δεν θα αφιέρωνα χρόνο στη συνέντευξη αυτή, ούτε θα τη σχολίαζα. Αλλά έκανε το λάθος να αναφερθεί στον Χριστόδουλο και αυτό για μένα είναι στοιχείο που με προκαλεί άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα. Εν προκειμένω δυσάρεστα. Γιαυτό εξ αφορμής αυτού θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε μερικά σημεία της συνέντευξης.
Ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στην συνέντευξή του μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Έρχεται η πολιτεία και μας λέει… ότι πρέπει να γίνει αυτό. Συγκαλούμε Σύνοδο και η Σύνοδος ασπάζεται τις αποφάσεις της Πολιτείας και γίνεται ας πούμε μια ομολογία…»

(!!!) Η Σύνοδος δηλαδή συνεκλήθη για να ασπαστεί τις αποφάσεις της Πολιτείας; Δηλαδή πλήρης υποταγή τω Καίσαρι. Και η «ομολογία» τι ρόλο παίζει; Σε ποιόν ομολογεί η Σύνοδος και τι ομολογεί;Η Σύνοδος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στον κλήρο και στο λαό να δώσει κάποιες εξηγήσεις για τη στάση της;

Βεβαίως, όταν η Πολιτεία δια στόματος κ. Χαρδαλιά ωρυόταν ότι…
« δεν θα πάει κανείς ούτε ένα κεράκι να ανάψει στις Εκκλησίες» –ίσως γιατί φοβόταν ότι ακόμη και η φλόγα απο το κερί θα μετέδιδε τον ιό- ο Αρχιεπίσκοπος δεν αισθάνθηκε κάποια επίδειξη υπεροψίας από την πλευρά της Πολιτείας; Δεν αισθάνθηκε κάποια ταπείνωση; Απεναντίας θεώρησε ότι υπήρξε συνεργασία για την οποία μάλιστα ουδέποτε μετάνιωσε.
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε! Αλλά πάντα να ξέρετε ότι υπάρχει και η διαφορετική ερμηνεία των πραγμάτων!

Συνεχίζοντας την… ενδιαφέρουσα συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να ακολουθήσει την προσφιλή μέθοδο των εύηχων τίτλων- κάτι που το συνηθίζει όταν μιλά- και τόνισε ότι η «Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από παλικάρια, έχει ανάγκη από αγίους».

Όταν οι Μάρτυρες, Μακαριώτατε,ομολογούσαν την πίστη τους στον Χριστό, κάποιοι τους έβαζαν το χέρι με λιβάνι στην χούφτα πάνω από τις φλόγες, ώστε να λυγίσουν και να ανοίξουν την χούφτα να πέσει το λιβάνι κι έτσι να θυσιάσουν εκόντες-άκοντες στα είδωλα.

Εκείνοι όμως, παλικάρια αληθινά του Χριστού, άντεχαν και τότε μόνο έπεφτε το λιβάνι στην φωτιά, όταν και το χέρι του Μάρτυρα γινόταν ολοκαύτωμα θυσίας στον Χριστό…. Ο νοών νοείτω!Δηλαδή πριν γίνουν Άγιοι ήταν πρωτίστως παλικάρια! Και για να γίνει κανείς Άγιος εν μέσω διωγμών και διώξεων πρέπει να είναι παλικάρι και όχι ψοφοδεής δημόσιος υπάλληλος που φοβάται για τη θέση του και τον μισθουλάκο του που όταν έλθει η ώρα να τον κόψουν κι αυτόν θα το κάνουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.

Σημαντική και αξιοπρόσεκτη ήταν η αναφορά του Αρχιεπισκόπου στην «επόμενη μέρα» τόσο του ιδίου, όσο και των συνεπισκόπων του, των συγκροτούντων την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Και αξίζει να σχολιάσουμε το θέμα αυτό γιατί φανερώνει τις προθέσεις και τους ευσεβείς πόθους του.
Μάλιστα αυτό που πρότεινε είναι … βολικό για τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, από τον παρόντα έως τον μέλλοντα! Εργαλείο απειλής στα χέρια του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου.
– «Να υποβάλλουν οι Ιεράρχες – πρότεινε – την παραίτησή τους προς την Ιερά Σύνοδο, μεταξύ των 70-75 ετών και να αποφασίζει η Σύνοδος(η ΔΙΣ ή η ΙΣΙ, δεν μας είπε) αν θα γίνει δεκτή ή όχι η παραίτηση».

Στυγνός και απαράδεκτος αποκεφαλισμός!

Για την Μακαριότητά του και τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο βέβαια, δεν ακούσαμε να πρότεινε κάτι , καθότι ο Μακαριώτατος δεν θα βρήκε καμία βολική πρόταση ,… στέρεψε από Αρχιεπισκοπικές ιδέες, ή ..αρβανίτικες κουτοπονηριές; Δηλαδή οι Αρχιερείς θα έχουν όριο ηλικίας, ο Αρχιεπίσκοπος γιατί να μην έχει; Και για να παραιτούνται οι Ιεράρχες μας στα 70 ή στα 75, θα πρέπει να εκλέγονται σε μικρή ηλικία και όχι ο μέσος όρος εκλογής να είναι το 55 έτος της ηλικίας τους. Μέχρι να εκλεγούν θα παραιτούνται; Βλέπετε δεν έχουν όλοι την εύνοια να εκλέγονται στα 35 ή στα 40 που εκλέγονται ολίγοι δυστυχώς! Ας ρίξει μια ματιά μέσα στον κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων και θα διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων μας είναι μεγάλης ηλικίας. Και αυτό είναι το δυσάρεστο για την Εκκλησία. Όταν οι αναμονές σου στην επετηρίδα είναι ήδη γερασμένες με ποιούς να κάνεις σχέδια για το μέλλον της Εκκλησίας;

Ωστόσο στην οφέλιμη… συζήτηση με τον κ. Παπαχελά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί – προφανώς επειδή ρωτήθηκε- και στον αλήστου μνήμης μέγα Πρωθιεράρχη Χριστόδουλο -ο οποίος αν μη τι άλλο έβγαλε την Εκκλησία από το περιθώριο, προσκάλεσε και προσέλκυσε με μοναδικό τρόπο την νέα γενιά, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας και έβαλε την Εκκλησία ξανά στον χάρτη της κοινωνίας.
Παρέλαβε λέει, πολλά προβλήματα από τόν Χριστόδουλο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!

Θα τρίζουν τα κόκαλά του Μακαριώτατε!Παραλάβατε μια Εκκλησία ζώσα, εναργή, προσιτή στον λαό, με λόγο επίκαιρο, αναζωογονητικό, παρήγορο, ελπιδοφόρο, εν πάσει περιπτώσει με λόγο! Όχι βουβή, απόμακρη, αδρανή…Όχι Εκκλησία μόνο στα χαρτιά. Με τους ναούς άδειους και τις καμπάνες βουβές για να μην σκεπάζουν τη φωνή των μουεζίνηδων που θα διαβάζουν το κοράνι! Παραλάβατε μια Εκκλησία που ήταν παράγων του δημόσιου βίου και όχι μια Εκκλησία ΝΠΔΔ. Και μια και τόφερε η κουβέντα μας: εσείς σκεφθήκατε τι Εκκλησία θα παραδώσετε στον διάδοχο σας; Νομίζω ότι θα πρέπει να σας απασχολεί γιατί όλοι αυτοί που σήμερα σας φέρονται με σεβασμό και σιωπούν την επόμενη μέρα δεν θα σας οφείλουν μια καλή λέξη!

Το περίεργο, ωστόσο,είναι πως στα πιο σημαντικά σημεία της δικής σας Αρχιεπισκοπείας ακολουθείτε πιστά και κατά γράμμα τα χνάρια του προκατόχου σας Χριστοδούλου. Και στην φιλανθρωπία εφαρμόζεται πιστά τους ίδιους τρόπους αλλά χωρίς την διαφάνεια που είχε ο Χριστόδουλος- δεδομένου ότι η Αλληλεγγύη ανήκε στη Σύνοδο και όχι μόνο στην Αρχιεπισκοπή όπως η Αποστολή. Και τον Χριστόδουλο τον σταυρώνατε καθημερινά για ασήμαντες αφορμές.

Αλλά και στην κατεύθυνση των οικονομικών της Εκκλησίας ο δεξιός σας βραχίων σήμερα, υπήρξε συνεργάτης του προκατόχου σας ο οποίος διασύρθηκε και πετροβολήθηκε απο δικούς σας τότε υποτακτικούς! Και τώρα; Χαράσσει την στρατηγική της Εκκλησίας και κουβαλά τους Υπουργούς στη Σύνοδο για να εκφράζει η Εκκλησία την …ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της από κοντά, για όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν.

Δεν είμαστε εναντίον της εξωστρεφούς διάθεσης που έχει τελευταία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος θέλει να βγαίνει και παίρνει θέση για όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας και στην Εκκλησία του.Κάθε άλλο. Άργησε όμως. Περιμέναμε 12 ολόκληρα χρόνια για να γίνει αυτό. Και τώρα που το ξεκίνησε ας το κάνει σωστά.

Ας φροντίζει όμως,όταν αποφασίζει να μιλήσει να λέει αλήθειες και να μην αδικεί ακόμη και μετά θάνατον, όσους αδίκησε και εν ζωή.

Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον! Εκτός και αν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό… τερτίπι, για λόγους που μόνο κάποιοι αρβανίτες γνωρίζουν ή μπορούν να καταλάβουν!! Εμείς πάντως αν και μη, καταλάβαμε ….!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. AFTI I DIO ALITES ALI DOULIA DEN EHOU,AFTOS O ARHIOALITIS PIGE NA DOSI SINENTEFKSI GIA TIN THIA KINONIA? FTOU SAS ALITES FTOU SAS !!!, I THIA KINONIA TOUS ENOHLISE, ORGI THEOU /THEANTHROPOU NA PESI NA KAPSI AFTA TA SATANIKA TERATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ALIMONO SAS ALITES, ALIMONO SAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Παραιτησου και σήκω φύγε. Δεν κάνεις ούτε για καντηλαναφτης.

  3. Ρέ άθεε αντίχριστε Ιερώνημε παρέλαβες πολλά προβλήματα από τόν μακαριστό Χριστόδουλο.”Είπε ο γάιδαρος τόν πετεινό κεφάλα”.Εσύ ρέ θαυμαστή του σατανά κυνήγησες μαζί μέ άλλους αγύρτες τόν μεγάλο ηγέτη Χριστόδουλο.Στή δολοφονία τού Χριστόδουλου από τούς “άνομους”έχεις βάλει καί σύ χέρι σου άνθρωπε τού υποκόσμου.Μαγάρισες τόν άγιο σταυρό.Τόν ‘εβγαλες όταν πήγες στόν Πειραιά νά φιλοξενήσεις τού λαθρομου-
    σουλμάνους.Δέν ξεχνούμε αξούριστε τράγο.
    Γιάννης Λάκων

Comments are closed.