Η περίεργη αυτοκτονία συμβούλου του Μιτεράν και αρχηγού του Γαλλικού Gladio μέσα στο Μέγαρο των Ηλυσίων!

Κοινοποίηση:
degrossouve1

Ίσως το πιο διάσημο μέλος του μυστικού Γαλλικού αντικομμουνιστικού στρατού Rose des Vents (Ανεμολόγιο) ήταν ο Φρανσουά ντε Γκροσούβρ (Francois de Grossouvre) ο οποίος το 1981 έγινε σύμβουλος του Σοσιαλιστή Πρόεδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν (Francois Mitterand) για τις μυστικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γκροσούβρ ήταν μέλος μιας φασιστικής πολιτοφυλακής υποστηριζόμενη από την δοσιλογική κυβέρνηση του Βισύ (Vichy). Αργότερα ισχυρίστηκε ότι διείσδυσε σ’ αυτή για λογαριασμό της αντίστασης.

Μετά τον πόλεμο η στρατιωτική μυστική υπηρεσία (SDECE) τον στρατολόγησε στο μυστικό στρατό του Rose des Vents. Ο πράκτορας της SDECE, Louis Mouchon που είχε στρατολογήσει πολλούς μυστικούς στρατιώτες για το δίκτυο αναφέρει το πώς είχαν προσεγγίσει τον Γκροσούβρ:

«Ο υπεύθυνος άνθρωπός μας για την Λυών, ο Gilbert Union, που κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε πραγματοποιήσει αποστολές για την BCRA (σημ: η στρατιωτική μυστική υπηρεσία της Ελεύθερης Γαλλικής Κυβέρνησης του Ντε Γκωλ κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όχι της κατοχικής του Βισύ), ήταν παθιασμένος οδηγός αυτοκινήτου και τότε είχε πεθάνει στο δρόμο. Για να τον αντικαταστήσει, η SDECE είχε προσλάβει, το 1950, τον Φρανσουά ντε Γκροσούβρ».

Ο Mouchon θυμόταν ότι ο Γκροσούβρ δεν επιλέχθηκε μόνο για την πολεμική του εμπειρία, αλλά και για τις επαφές του: «Η επιχείρησή του, η εταιρεία ζάχαρης A. Berger et Cie, πρόσφερε άφθονες ευκαιρίες για την δημιουργία εταιρειών-βιτρίνα. Είχε πραγματικά εξαιρετικές επαφές».

Όταν ο Μιτεράν ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντά του τον Μάιο του 1981, διόρισε ως προσωπικό σύμβουλό του έναν μυστηριώδη άνδρα που ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστος στο Γαλλικό κοινό. Ο Φρανσουά ντε Γκροσούβρ François de Grossouvre, ένας αριστοκράτης από τα γεννοφάσκια του, ήταν φίλος του Μιτεράν από την εποχή της Αντίστασης.

Ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Μιτεράν, ο Γκροσούβρ επηρέασε τις Γαλλικές μυστικές επιχειρήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά του αφαιρέθηκαν προσεκτικά οι κύριες αρμοδιότητές του το 1985, καθώς το μυστηριώδες ύφος του ήταν ανυπόφορο για τους πιο μετρημένους συνεργάτες του Μιτεράν.

Ως «άνθρωπος που δρα στο παρασκήνιο» για λογαριασμό του μακροβιότερου απ’ όλους τους Γάλλους Πρόεδρους. συμμετείχε σε άκρως απόρρητες αποστολές σε ξένες χώρες, κυρίως στη Γκαμπόν, το Μαρόκο, το Λίβανο και στο Πακιστάν.

Η απόφαση για την βύθιση του πλοίου Rainbow Warrior της Greenpeace από τις Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στις 10 Ιουλίου 1985 στην Νέα Ζηλανδία ελήφθη τον Ιούνιο σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων (ή Ελιζέ -το Γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο) που συμμετείχαν ο Charles Hernu, Υπουργός Άμυνας, ο Ναύαρχος Lacoste και ο Φρανσουά ντε Γκροσούβρ.

Ο Γκροσούβρ είχε αναλάβει και κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρατικό μυστικό, αλλά αποτελούσε ουσιαστικό μέρος της ιδιωτικής ζωής του Μιτεράν: Ήταν νονός της κόρης του, Mazarine, που γεννήθηκε εκτός γάμου και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, πλησίαζε την ενηλικίωση.

Συχνά, μετά τη δουλειά, οι δύο άνδρες είχαν τη συνήθεια να εγκαταλείπουν το Μέγαρο των Ηλυσίων και να πηγαίνουν κρυφά με το αυτοκίνητο του Γκροσούβρ σε ένα διαμέρισμα στο Quai Branly στο Παρίσι, όπου ζούσε η Mazarine με τη μητέρα της.

Παρόλο που η ύπαρξη της Mazarine έγινε δημοσίως γνωστή λίγο αργότερα, σήμερα, 26 χρόνια μετά το τέλος της προεδρίας του Μιτεράν, η σχέση των δύο ανδρών εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο και έχει γίνει αντικείμενο βιβλίων, τηλεοπτικών εκπομπών και μιας ταινίας.

Ωστόσο, οι προσωπικές του σχέσεις με τον Μιτεράν φέρεται να παρέμειναν καλές και όταν στα τέλη του 1990, μετά την αποκάλυψη του Gladio (σημ: Γκλάντιο -μυστικός στρατός του NATO κατά τον Ψυχρό Πόλεμο σε όλη την Ευρώπη που έχει κατηγορηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, προβοκάτσιες και συνωμοσίες) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Πρόεδρος Μιτεράν αναγκάστηκε να κλείσει το Γαλλικό δίκτυο του Gladio «αφού είχε πρώτα συμβουλευτεί τον “άνθρωπό του που δρα στο παρασκήνιο” (grey eminence), τον Φρανσουά Γκροσούβρ».

Στις 7 Απριλίου 1994, αργά το απόγευμα, ο Φρανσουά ντε Γκροσούβρ βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Είχε μια σφαίρα στο μυαλό του και ένα δίπλα στη σορό του, στο γεμάτο με αίματα πάτωμα, βρισκόταν ένα Magnum 357. Η ετυμηγορία μετά από επίσημη έρευνα ήταν «θάνατος από αυτοκτονία».

Την εποχή του θανάτου του Γκροσούβρ, η συμμετοχή του στον μυστικό πόλεμο δεν ήταν πλέον μυστικό. «Στρατολογήθηκε στη Γαλλική υπηρεσία κατασκοπείας και βοήθησε στην οργάνωση του Gladio, ενός υποστηριζόμενου από την Αμερική σχεδίου για την δημιουργία ενός κινήματος ένοπλης αντίστασης στη Δυτική Ευρώπη ενάντια σε μια Ρωσική εισβολή», ανέφερε η Βρετανική εφημερίδα Economist στο άρθρο της για την είδηση του θανάτου του Γκροσούβρ.

Αλλά υπάρχουν πολλοί που απορρίπτουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και η διαμάχη έχει αναζωπυρωθεί μετά τη δημοσίευση του βιβλίου «Ο τελευταίος θάνατος του Μιτεράν» από την Raphaelle Bacqué, δημοσιογράφου της καθημερινής εφημερίδας Le Monde, και μια σειρά τηλεοπτικών ρεπορτάζ για το θέμα.

Οι πιο αποφασισμένοι αμφισβητίες της εκδοχής της αυτοκτονίας είναι ο γιος, η κόρη και ο εγγονός του Φρανσουά ντε Γκροσούβρ. Σε συνέντευξη στο περιοδικό Le Figaro μετά από ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2013 από το κανάλι Fr3, λένε ότι η σχέση του Μιτεράν με τον σύμβουλό του τους τελευταίους μήνες της ζωής του Γκροσούβρ, ήταν ψυχρή και απόμακρη.
Ο Πρόεδρος είχε αφαιρέσει από τον Γκροσούβρ όλες τις κρατικές αποστολές, καθιστώντας τον άχρηστο, πικραμένο και απογοητευμένο. Ήταν αυτός ο λόγος που τον οδήγησε στην αυτοκτονία του;

Ο Πατρίκ ντε Γκροσούβρ, ο γιος, λέει ότι θα ήταν πολύ ικανοποιημένος με αυτήν την ερμηνεία εάν δεν υπήρχαν κάποιες άλλες αρκετά ανησυχητικές λεπτομέρειες. Εάν ο πατέρας του, ένας δεξιόχειρας, είχε τραβήξει τη σκανδάλη, τότε γιατί ο αριστερός ώμος του βρέθηκε εξαρθρωμένος; Στη συνέχεια, η αυτοψία δεν έδειξε ίχνος πυρίτιδας γύρω από την πληγή, ένα σίγουρο σημάδι ότι η σφαίρα βλήθηκε από απόσταση.

Γιατί όμως να προσπαθήσει κάποιος να δολοφονήσει τον κορυφαίο σύμβουλο του Προέδρου και να επιλέξει για αυτήν την πράξη το γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με όλα τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που το περιβάλλουν;

Η Ναταλί, κόρη του Γκροσούβρ, λέει ότι δεν έχει καμία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το μόνο που ξέρει είναι ότι ο πατέρας της ήταν τότε απασχολημένος γράφοντας τα απομνημονεύματά του. Υπήρχαν αμέτρητες χειρόγραφες, δακτυλογραφημένες, καθώς και εκτυπωμένες από υπολογιστή, σελίδες, που συνήθιζε να φυλάει σε ένα συρτάρι ασφαλείας στο γραφείο του. Αυτές δεν βρέθηκαν ποτέ μετά το θάνατό του.

Η Ναταλί μιλά επίσης για απειλές κατά της ζωής του πατέρα της: Χαρτιά ριγμένα στο γραμματοκιβώτιο που έδειχναν ένα φέρετρο και μηνύματα που έλεγαν «δεν αστοχούμε ποτέ στον στόχο μας».

Ο Φρανσουά, ο οποίος έχει το ίδιο όνομα με τον παππού του, λέει ότι ήταν 14 τότε, αλλά θυμάται καλά έναν άνδρα στην πόρτα του διαμερίσματός του να ισχυρίζεται ότι ήταν τεχνικός που είχε έρθει να φτιάξει μια βλάβη στην τηλεφωνική τους σύνδεση.

«Όταν η μητέρα μου επέμενε να δει την ταυτότητά του, είπε ότι επρόκειτο να την φέρει από το αυτοκίνητό του που ήταν κάτω, παρκαρισμένο στον δρόμο. Δεν επέστρεψε ποτέ, αφήνοντας πίσω την εργαλειοθήκη του», θυμάται ο Φρανσουά.

Η οικογένεια είπε στο περιοδικό Le Figaro ότι η παρουσία του Μιτεράν στην τελετή ταφής του Γκροσούβρ αποδείχθηκε πραγματικό βασανιστήριο για αυτούς. Λένε ότι ήξεραν ότι ο Πρόεδρος ήταν εκεί για να δείξει στα ΜΜΕ ότι είχε όλο το σεβασμό και την αγάπη για τον μακαρίτη σύμβουλό του, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δεν του είπαν ούτε μια λέξη.

Ο Φρανσουά Μιτεράν πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1996, λίγους μόνο μήνες μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία. Αλλά το φάντασμα του Φρανσουά ντε Γκροσούβρ εξακολουθεί να στοιχειώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων μέχρι σήμερα!

Πηγή: thetruth.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Περίεργη ιστορία. Δύσκολο να αυτοκτόνησε αφού η κόρη του έβρισκε απειλητικά μηνύματα στο γραμματοκιβώτιο. Είχε το ίδιο όνομα με τον Μιτεράν, Φρανσουά. Ήταν αριστοκράτης, άρα ανήκε στη μαύρη αδερφότητα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι όταν πήγε να φτιάξει την τηλεφωνική βλάβη στο σπίτι του εγγονού του και η μητέρα του παιδιού, η κόρη του, τού ζήτησε ταυτότητα. Δεν αναγνώρισε τον πατέρα της; Πήγε μεταμφιεσμένος; Την μεγάλωσε η μητέρα της και δεν γνώριζε εξ όψεως τον πατέρα της; Πάντως ούτε αυτός ούτε ο Μιτεράν έζησαν με τις οικογένειές τους. Μάλλον τον καθάρισαν για τα απομνημονεύματα που έγραφε. Όσοι δρουν υπόγεια δεν θέλουν να αφήνουν ίχνη.

Comments are closed.