Η παρέμβαση της Τουρκίας στην εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη το 1972

Κοινοποίηση:
Dimitrios

Άρθρο του Μάθιου Νέιμι, που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021 στην ιστοσελίδα «OrthodoxHistory.org», όπου ο Αμερικανός ιστορικός αναφέρεται στις εκλογές του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες διενεργήθηκαν με την εμπλοκή των κυβερνήσεων Τουρκίας και ΗΠΑ.

Το 1948 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης ο Αθηναγόρας Σπύρου, εν πολλοίς χάρη στην επιρροή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδίως του υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ. Ο Μάρσαλ συμβουλεύθηκε προηγουμένως τον ισχυρό Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Σπύρο Σκούρα, που πρότεινε τον Αθηναγόρα, τότε Αρχιεπίσκοπο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Ο Αθηναγόρας ήταν ήδη πολύ γνωστός στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ως συνεργαζόμενος με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Κατά τον Σκούρα, «από τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών ο στρατηγός Μάρσαλ υποστήριξε χωρίς κανένα δισταγμό τον Αγιώτατο και χάρη κυρίως στη δική του επιρροή και τις προσπάθειές του η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκλέξει Πατριάρχη τον Αρχιεπίσκοπο Αθηναγόρα και η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε με αυτή την εκλογή».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Γενικως ολοι αυτοι που χοροστατησαν σε μεγαλες θεσεις στην ελλαδα ηταν ολοι τους δοσιλογοι.
    Και συνεχιζουν ακαθεκτοι.
    Τριζουν τα κοκκαλα του Μεγαλου Αλεξανδρου και του Φιλιππου.
    Αλλα ποιος νοιαζεται γι αυτους ??

  2. Αυτό που κατάλαβα, αν έχει δίκιο ο αρθογράφος, είναι ότι οι άγγλοι θέλουν την ύπαρξη του οικουμενικού πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Και οι Αμερικανοί πολιτικοί το θέλουν για να μη χάσουν τις ψήφους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Οι τούρκοι δεν το θέλουν. Αφού εκλέγονται πάντα έλληνες πατριάρχες γιατί δεν ονομάζεται ελληνικό πατριαρχείο; Χαχαχα: Κίσινγκερ, δεν με νοιάζουν οι επίσκοποι αλλά η τουρκική κυβέρνηση! Ο έλληνας επιχειρηματίας Σκούρας δεν είχε σχέση με το Χόλυγουντ;

Comments are closed.