Η μεγάλη ληστεία – Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους για τη δήμευση ρωσικών κεφαλαίων

Κοινοποίηση:
60bf295898f23c5aa8df000c4c1aaeb6_XL

Το σχέδιο για τη δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 300 δισ. δολ. προχωρούν οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, πρότειναν στις ομάδες εργασίας της G7 να διερευνήσουν τρόπους για την κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 300 δισ. δολαρίων, καθώς οι σύμμαχοι σπεύδουν να συμφωνήσουν έγκαιρα ένα σχέδιο πριν τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Fiancial Times, ενώ δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και για το θέμα υπάρχουν έντονες συζητήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η επιτάχυνση των εργασιών για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας υπέρ της Ουκρανίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της για τη Δύση.
Το θέμα συζητήθηκε αυτόν τον μήνα τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών της G7, όσο και από τους αναπληρωτές τους, σύμφωνα με πηγές των FT.
Κάλυψαν τον τρόπο ανάπτυξης μιας τέτοιας πολιτικής και την αξιολόγηση των κινδύνων.

Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδάς στηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο

Οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και του Καναδά, πρότειναν να προχωρήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε οι επιλογές να είναι έτοιμες για μια πιθανή συνάντηση των ηγετών της G7 γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία της επίθεσης του Putin στο Κίεβο το 2022.
Οι τρεις ομάδες εργασίας που πρότεινε η Ουάσιγκτον θα εξετάσουν τα νομικά ζητήματα γύρω από τη δήμευση, τη μέθοδο εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής και τον μετριασμό των κινδύνων, καθώς και επιλογές για τον καλύτερο τρόπο διοχέτευσης των κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Επιφυλάξεις από την ΕΕ

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η ΕΕ έχουν εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις και την ανάγκη να αξιολογηθεί προσεκτικά η νομιμότητα της δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας πριν ληφθούν αποφάσεις. Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί τόνισαν επίσης την ανάγκη διατήρησης υψηλού επιπέδου μυστικότητας σχετικά με τις εργασίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις από τη συνάντηση
Στις δυτικές πρωτεύουσες διερευνώνται διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από την απευθείας κατάσχεση και διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, έως την αξιοποίηση των εσόδων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ή τη χρήση τους ως εγγύηση για δάνεια.

Η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στο να δεσμεύσει τα ίδια τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αντ ‘αυτού να διερευνά τρόπους να αξιοποιήσει τα κέρδη που δημιουργούνται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το Euroclear, όπου βρίσκονται 191 δισ. ευρώ κρατικού ρωσικού χρήματος.
Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει υποστηρίξει δημόσια την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ιδιωτικά ένα έγγραφο συζήτησης φέτος στο πλαίσιο της G7 που υποδηλώνει ότι οι κατασχέσεις των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας θα ήταν νόμιμες ως «ένα αντίμετρο για να παρακινηθεί η Ρωσία να τερματίσει την επιθετικότητά της».
Ωστόσο η Ευρώπη, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων, είναι πολύ πιο επιφυλακτική, φοβούμενη τις πιθανές επιπτώσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς και τα αντίποινα από τη Ρωσία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΠΟΥΤΙΝ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΟΥΣ

Comments are closed.