Η κοινωνία στον… ψυχίατρο: Με ψυχικές διαταραχές ένας στους τέσσερις Έλληνες λόγω της πανδημίας

Κοινοποίηση:
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Στο αποτύπωμα της πανδημίας που άφησε με άγχος, στρες, κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές έναν στους τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στο ζήτημα της παραπλάνησης ασθενών από επιτήδειους, αναφέρθηκε ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης, μιλώντας στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

«Ελαβε η ψυχική υγεία χαρακτηριστικά πανδημίας, με συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, με διαταραχές ύπνου, με ζητήματα ενδοικογενειακής βίας, εξάρτησης από το διαδίκτυο και κατανάλωση ψυχοτρόπων χωρίς συνταγογράφηση αλλά και εξαρτιογόνων όπως η κοκαϊνη», τόνισε ο καθηγητής, εκφράζοντας «ανησυχία για το τσουνάμι αιτημάτων» που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ και οι δομές ψυχικής υγείας.

«Διαγνωστικά ένα παιδί ή έφηβος μπορεί να περιμένει και έξι μήνες», είπε ο κ. Στυλιανίδης, προτρέποντας να πολλαπλασιαστούν οι υπηρεσίες αλλά με συντονισμό.

Για την υπόθεση του 65χρονου που εξαπάτησε 15 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας οι πέντε εκ των οποίων πέθαναν, ο καθηγητής ευχαρίστησε τη Δημόσια Τηλεόραση γιατί άνοιξε τη συζήτηση για μια «γκρίζα ζώνη», όπως είπε για τις εναλλακτικές θεραπείες που έχουν κίνητρο την αισχροκέρδεια.

«H απελπισία θανάτου, το αδιέξοδο και το έλλειμμα ελπίδας ίσως οδηγούν σε εκμετάλλευση από επιτήδειους. Εκμεταλλεύονται το βιοατρικό μοντέλο που ξεχνάει να δει ολιστικά την απελπισία και την οδύνη του ασθενούς», είπε ο καθηγητής.

Όταν οι επιτήδειοι παραπλανούν αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο κατά της αισχροκέρδειας, τόνισε, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «απόφοιτος ιδιωτικού κολεγίου χωρίς αξιολόγηση, δηλαδή χωρίς καν να είναι ψυχολόγος αλλά ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναλάβει περιστατικό σχιζοφρένειας.

Πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος, να κατανοήσουμε την άγνοια αυτών των ανθρώπων, να βελτιώσουμε τις παραδοσιακές θεραπείες και να ενισχύσουμε την πληροφόρηση κατά των τυχάρπαστων, είπε ο Στέλιος Στυλιανίδης.

Η συμβουλή του είναι να απευθυνόμαστε σε γιατρό εμπιστοσύνης και να καταγγέλλουμε όποιο κρούσμα εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου.

«Δεν υπάρχει ασθένεια που να μην έχει ψυχοσωματική συνιστώσα», τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον, που συνήθως ασκεί υποστηρικτική έναντι ασθενούς, χρίζει ειδικής εκπαίδευσης , ειδικά για ασθενείς που πάσχουν από άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

13 Σχόλια

  1. ψηφιστε τους ορέ.140 εκατομμυρια Ευρωπαιοι τους εγραψαν στ…….τους δεν εμβολιαστηκαν δεν φορεσαν μασκα και ειναι σημερα οι μόνοι κερδισμεμοι.

  2. Καμία πανδημία δεν φταίνει.
    Οι πολιτικές επιλογές φταίνε ιδίως τα τελευταία 13 χρόνια. Αλλά έρχεται η ώρα που θα πάρουμε τις ανάποδες και θα μετατραπεί η χώρα σε νέα Τριπολιτσά.

  3. Μία φορολογική παρτusa και ολοι θα λένε κούλα και ξερό παντεσπάνι

  4. Δε χαιρεστε για σας ειναι η ψηφιακη εποχη τσιφτετελεληνες.
    Εμεις οι διαφημιστες και τα μμε εχουμε στηση παρτι στις ψυχες σας τις ηλιθειες.
    Ρουφιανευουμε τους παντες στηνουμε αυτοκρατοριες με τα ψεματα και συνεργαζομαστε με το σατανα.
    Στοχος μας το καθε βλημα να εχει προσβαση και βημα στο δημοκρατικο δυαδικτιο δινοντας του ηλεκτρονικη δημοκρατια.
    Γαμιομαστε με τον καθε κυπατζη και ασφαλιτη για μερικες πληροφοριες και στο τελος πουλαμε φεικ νιουζ για να βγουμε απο πανω.
    Στο διαβολο να πατε ολοι μεσαιωνας που σας χρειαζεται αλητες

    1. Εμείς τον Βλαδίμηρο θέλουμε, εσύ να πάς να κοιμηθείς με την κούλα

  5. Χα,χα,χα μα κύριε dodore μου, εσείς είστε οι φταίχτες για τη που μας έχετε περάσει, με την αδιαφορία σας, την αισχροκέρδειά σας. Ο κόσμος, δεν έχει άγνοια, εσείς του την έχετε στερεύσει. Η εμπιστοσύνη του προς εσάς βούλιαξε. Λόγια, λόγια και στο βάθος ο ανθρώπινος πόνος που ψάχνει απεγνωσμένα , ένα στήριγμα,που το βρίσκει στους τσαρλατάνους που καραδοκούν.Το σύστημα υγείας νοσεί,τόσο πολύ που κάποια στιγμή σας βλέπω να τρώτε όχι με χρυσά κουτάλια αλλά με τσίγγινα.

    1. Ιόλη μου τα σώβρακά τους θαναι τσίγκινα γιατί φοβούνται τον Vlad

  6. κουλι εισαι λαμογιο!
    ολοι καραντινα και εσυ στην παρνηθα.
    και εστειλεσ τα ΜΠΑΤΣΟΣΚΥΛΑ να γραφουν!
    ζητησα να κοψεισ κληση και σε ολο το τμημα του ιλιου που καυλαντιζαν σαν σε σχολικη εκδρομη, και μου ριξατε μηνυση, ΛΑΜΟΓΙΑ!!!
    νεοι εκκολαπτομενοι προδοτεσ!!!

  7. Μη μασάτε ρε. Προπαγάνδα είναι για να πουλάνε οι ψυχίατροι τα χάπια τους. Να τα βάλουν στον πάτο τους.

  8. Εκλεισαν τα μπουζουκια και τρελαθηκαν.

  9. 400 τα έχουν οι Έλληνες, αφήστε αυτές τις τσιριτσάντζουλες περί ψυχολογικών προβλημάτων, να ψηφίζουν νουδού και σφύριζα με ποσοστό 70ο/ο -αθροιστικά- ξέρουν. Για ίνστα, φουμπού, μαγκιές, μπουζούκια, ταβέρνες, δωμάτια, μόστρα, καγκουριές, νταηλίκια, κονέ, έσπα, επιδόματα, βολέματα ξέρουν;

  10. μην τα φορτωνουμε ολα στην πανδημια. φτωχεια, ανεργια, απογνωση, ανισοτητα παιζουν σημαντικοτερο ρολο

Comments are closed.