Η επιμονή του Τσίπρα σε κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας: «Εγκληματική ευθύνη Μητσοτάκη το νέο lockdown»

Κοινοποίηση:
τσιπρας

Με σαφή πρόθεση να εντείνει την πίεση προς τον κ. Μητσοτάκη με φόντο την εκτός ελέγχου πλέον πανδημία και την πρόταση για κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας υπό όρους και προϋποθέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του στο δελτίο του Star και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Η σημερινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα, μόλις δύο μέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες περιοδείες του ανά την επικράτεια (μετά τη Θεσσαλονίκη αύριο στα Γιάννενα) επιβεβαιώνει πως το δεύτερο lockdown και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό καθιστούν το δεύτερο κύμα τελείως διαφορετικό από το πρώτο, ως προς την πολιτική αντιμετώπισή του και στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να «ξεχάσει» τους ήπιους τόνους του πρώτου κύματος εάν απορρίψει την πρόταση Τσίπρα και δεν προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση – έστω και τώρα – του ΕΣΥ και στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το «ταμείο» που έχει κάνει η Κουμουνδούρου από τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής και τη διατύπωση της επίμαχης πρότασης, την οποία επανέφερε με άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Τσίπρας, είναι θετικό, όπως λένε στελέχη του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου και προσπάθεια να υποβαθμιστεί η επίμαχη πρόταση, την ώρα που η κατάσταση με τη διαχείριση της πανδημίας έχει βγει πλέον εκτός ελέγχου. Ενδεικτική, χαρακτηρίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, την προσπάθεια της ΝΔ να υποβαθμίσει τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δραματική επιδείνωση του αριθμού θυμάτων ανά ένα εκατομμύριο πολιτών από τον Ιούνιο ως και σήμερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η αύξηση πάνω από 260% δεν αφήνει περιθώρια στη ΝΔ να συνεχίσει την προπαγάνδα για την «καλύτερη κατάσταση της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στο υγειονομικό σκέλος, το ΕΣΥ κάθε μέρα βρίσκεται και πιο κοντά στο φρακάρισμα, με τον αρμόδιο τομέα του κόμματος να καταγράφει σε καθημερινή βάση όλα τα δεδομένα πανελλαδικά. Ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη ήδη το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα κόκκινα, ενώ δραματική είναι η εικόνα και στα Γιάννενα, τα οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίτη ο κ. Τσίπρας για σειρά συναντήσεων με υγειονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής.
Μπορεί την ίδια ώρα από την κυβέρνηση να απαξιώνεται η πρόταση του κ. Τσίπρα, ωστόσο με την πανδημία εκτός ελέγχου η πρωτοβουλία αυτή διαπιστώνεται πως έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, ως μία «υπεύθυνη» στάση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απορρίπτει με αίσθημα αυτάρκειας ο κ. Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός εξάλλου, όπως επισημαίνουν, όσο και να το αποφεύγει, θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση στη συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη για την πανδημία.

Πλέον, ο κ. Τσίπρας θα βάλει θέμα «προσωπικής ευθύνης» του κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας απέναντι στη διαρκή επίκληση της «ατομικής ευθύνης» των πολιτών από την κυβέρνηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώνει τα αντιπολιτευτικά πυρά για τους 8 μήνες που «σπατάλησε ο κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμαζόμενος, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ και να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα».

Η πρόταση την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «τελευταία ευκαιρία» συνεννόησης, εκτιμάται ότι έχει αποδιοργανώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει να πάρει θέση, ενώ ο κ. Κικίλιας σπεύδει την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα ψηλά στην ατζέντα θέλει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δύο όρους της συναινετικής πρότασης, που ωστόσο ακυρώνουν τον πυρήνα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής του Μαξίμου και φέρνουν σε πολιτικό αδιέξοδο τον Πρωθυπουργό: Την ακύρωση της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας και του εργασιακού νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο, φέρνοντας έτσι εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη να επιλέξει εάν θα προτάξει την συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή την «αντιλαϊκή» πολιτική της ΝΔ ακόμη και εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανούς ύφεσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο Τσίπρας έχει δίκιο. Να βάλουνε υπουργό υγείας τον Καρανίκα και να μοιράζουν δωρεάν μπάφο στον κόσμο όσο κρατήσει το λοκντάουν.

Comments are closed.