Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάσσονται στην «αεροπορική» Σένγκεν παρά τους φόβους για μαζική μετανάστευση

Κοινοποίηση:
aeropl_252863_164345_type13262

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία προσχώρησαν στον κοινό ταξιδιωτικό χώρο Σένγκεν παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τους μετανάστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αυστρία ήταν ο κύριος αντίπαλος της ένταξης των δύο χωρών στο μπλοκ, με τη Βιέννη να εκφράζει την ανησυχία της ότι η χαλάρωση των απαιτήσεων ελέγχου των συνόρων θα εξέθετε περαιτέρω την EE στην αύξηση της παράνομης εισερχόμενης μετανάστευσης.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν παρακαμφθεί προς το παρόν, με τη συμφωνία της 30ής Μαρτίου να προβλέπει τη μερική μόνο είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι έλεγχοι διαβατηρίων θα καταργηθούν μόνο στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα, ενώ οι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για τα χερσαία ταξίδια.

Αυτό δεν εμπόδισε τους ηγέτες της ΕΕ να πανηγυρίσουν για την αλλαγή. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε την αλλαγή ως “ιστορική στιγμή για τον χώρο Σένγκεν” και “μεγάλη επιτυχία και για τις δύο χώρες”.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος από τα ευρωπαϊκά μέσα φέρει το παρατσούκλι «Lifestyle» Επίτροπος του μπλοκ, χαρακτήρισε την ένταξη των δύο εθνών ως «καθυστερημένη».

«Συγχαίρω ολόψυχα και τις δύο χώρες για όλη τη σκληρή δουλειά που κάνατε για να φτάσετε εδώ», δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός.

«Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί σε κάθε βήμα του δρόμου προς τα εμπρός».

Πολιτικοί από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την εφαρμογή αυτής της λεγόμενης «αεροπορικής συμφωνίας Σένγκεν». Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν κατέγραψε το πρώτο του ταξίδι χωρίς διαβατήριο στο Χ.

«Μόνο 5 λεπτά! Τόσο χρόνο χρειάστηκα για να φτάσω στην πύλη επιβίβασης από τότε που μπήκα στο αεροδρόμιο Otopeni» (σ.σ. του Βουκουρεστίου), δήλωσε ο πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

«Μόνο πέρυσι, πάνω από 13 εκατομμύρια επιβάτες από τη Ρουμανία ταξίδεψαν προς ή από χώρα Σένγκεν. Τώρα, μπορούν να πετάξουν στη Σένγκεν χωρίς έλεγχο διαβατηρίων».

Άλλοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη του μπλοκ.

«Οι προσπάθειές μας να ενταχθούμε και με χερσαία σύνορα συνεχίζονται σε πολλαπλούς διπλωματικούς διαύλους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Καταλίν Πρεντόιου.

Η Αυστρία είναι αποφασισμένη ότι τέτοια προνόμια δεν πρέπει να δοθούν σε καμία από τις δύο χώρες εν μέσω της τρέχουσας κρίσης μαζικής μετανάστευσης. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Karl Nehammer φοβάται ότι και τα δύο έθνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από παράνομους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στη Δυτική Ευρώπη.

Αυτό απορρίφθηκε από τους Ρουμάνους εκπροσώπους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η υπηρεσία εξωτερικών συνόρων της ΕΕ FRONTEX έδειξαν ότι οι επίδοξοι αιτούντες άσυλο δεν χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό καμία από τις δύο χώρες για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Οι οδηγοί των ρουμανικών μεταφορικών εταιρειών εξακολουθούν να αναγκάζονται να περνούν από ελέγχους διαβατηρίων όταν εισέρχονται σε χώρες Σένγκεν, με τους χρόνους αναμονής στα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουγγαρία να λέγεται ότι διαρκούν έως και 16 ώρες σε ορισμένες ημέρες.

Ο Radu Dinescu, γενικός γραμματέας του συνδικάτου οδικών μεταφορών UNTRR της Ρουμανίας, δήλωσε: «Οι Ρουμάνοι μεταφορείς χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μόνο και μόνο λόγω των μεγάλων χρόνων αναμονής στα σύνορα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Πρώτα τις φτωχοποιούν και μετά τους λένε “Θέλεις τα πακέτα με τα ευρώπουλα; Πάρε 1-2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, ψήφισε νόμο να παντρεύονται οι ομοφυλόφιλοι, βάλε στα σχολεία τις κουνίστρες να κάνουν προπαγάνδα για τους λοάτκι στα πιτσιρίκια κλπ”. Αυτά που κάνανε και στην Ελλάδα.

Comments are closed.