Η Ουάσινγκτον δεν έχει «καμία αντίρρηση» για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Κοινοποίηση:
h1023434

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με τη βία από την πόλη, η οποία δέχεται έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ αποφάσισε να «περιορίσει» τη συνεχιζόμενη επιχείρησή του στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, και να παραιτηθεί από μια μεγάλη επίθεση εκεί, ανέφερε ο Ντέιβιντ Ιγνάτιους της Washington Post σε άρθρο γνώμης.

Σύμφωνα με τον Ιγνάτιους, η απόφαση έρχεται μετά από συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για το θέμα.

Έπειτα από συζητήσεις με ανώνυμους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι το σχέδιο για την αποστολή δύο ακόμη μεραρχιών στη Ράφα δεν θα ξεκινήσει και ότι οι επιχειρήσεις θα είναι συγκρατημένες.

«Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με την τελική επίθεση στα τέσσερα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Αντί της βαριάς επίθεσης με δύο μεραρχίες που το Ισραήλ μελετούσε πριν από αρκετές εβδομάδες, οι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί ηγέτες προβλέπουν μια πιο περιορισμένη επίθεση που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα έχει λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων και, για το λόγο αυτό, ο Μπάιντεν δεν θα αντιταχθεί”, έγραψε ο Ιγνάτιους.

Λέει ότι το Ισραήλ «σχεδιάζει να διεξάγει τακτικές επιδρομές κατά των ανταρτών της Χαμάς στη Ράφα, όπως κάνει τώρα στη Δυτική Όχθη. Πράγματι, η Δυτική Όχθη θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το πώς θα εξελιχθεί η Γάζα στο μέλλον».

Η έκθεση ήρθε την ίδια ημέρα που Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εισβάλουν πλήρως στη Ράφα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους προηγούμενους μήνες ότι η Ουάσινγκτον είχε ως στόχο να διαμορφώσει την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα σε μια πιο περιορισμένη εκστρατεία που θα επικεντρωνόταν σε χειρουργικές επιδρομές και «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις και όχι σε μια πλήρους κλίμακας επίθεση.

Οι ΗΠΑ έχουν έκτοτε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα αρνηθούν να υποστηρίξουν την επίθεση του Ισραήλ κατά της Ράφα χωρίς σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης του πολιορκημένου πληθυσμού εκεί, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Από την έναρξη της επιχείρησης στις 7 Μαΐου, το Ισραήλ έχει αντ’ αυτού εκτοπίσει με τη βία πάνω από 810.000 από τους τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα – οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη εκτοπιστεί από άλλα μέρη της Γάζας.

«Η έξοδος συνεχίζεται στη Γάζα. Η UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) εκτιμά ότι πάνω από 810.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κάθε φορά που εκτοπίζονται οικογένειες- η ζωή τους βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να αφήσουν τα πάντα πίσω τους αναζητώντας ασφάλεια. Αλλά δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη”, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις 20 Μαΐου.

Ο αδιάκοπος ισραηλινός βομβαρδισμός της πόλης συνεχίζεται, καθώς τα στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται στη Ράφα.

«Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μια ομάδα πολιτών κοντά στη διασταύρωση Awadallah στον προσφυγικό καταυλισμό Yabna στο κέντρο της πόλης Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA στις 21 Μαΐου.

Το Al Jazeera μετέδωσε στις 20 Μαΐου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν φτάσει στα βάθη της γειτονιάς Βραζιλία της Ράφα.

Η παλαιστινιακή αντίσταση συνεχίζει να αντιμετωπίζει σθεναρά τα ισραηλινά στρατεύματα στη Ράφα, καθώς και στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καθώς οι μάχες παραμένουν σε εξέλιξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Σώπα, τι μου λες και εγώ που νόμιζα ότι θα τους κάνουν ντά!

  2. Καταπολεμα την τρομοκρατια το ΙΣΡΑΗΛ οποτε ολο αυτο το μακελειο θεωρειται ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

Comments are closed.