Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί μηχανισμό που θα ελέγχει τις εισαγωγές – εξαγωγές των εμβολίων

Κοινοποίηση:
εμβολιο

Πράξη φαίνεται πως κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξαγγελίες περί ενεργοποίησης μηχανισμού που θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να μπλοκάρουν εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες ώρες, στον απόηχο της καθυστέρησης παράδοσης εμβολίων από την AstraZeneca, η ΕΕ ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα μπλοκάρει από εδώ και στο εξής τις εξαγωγές εμβολίων.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί πως οι συμφωνημένες δόσεις προς την ΕΕ θα παραδοθούν στην ολότητά τους εν μέσω αυξανόμενης πίεσης που δέχονται οι «27».

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την απόφαση καλούνται να λάβουν τα κράτη – μέλη. «Τα κράτη μέλη είναι εκείνα που θα έχουν την τελική απόφαση», με την απόφαση της Κομισιόν να μην είναι δεσμευτική

Όπως τόνισε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη».

«Η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών μας αποτελεί προτεραιότητα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν μας δίνουν άλλη επιλογή παρά να δράσουμε» πρόσθεσε.

Ανακοινώνοντας τους ελέγχους των εξαγωγών, η Επίτροπος Υγείας υποστήριξε πως τα μέτρα εισήχθησαν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. «Αυτή η προσέγγιση βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα» είπε.

Στο σημείο αυτό πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, «οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρουσιάσουν πληροφορίες για τις εξαγωγές που έκαναν τους τελευταίους τρεις μήνες, κάτι που θα ρίξει φως και στις εξαγωγές των τελευταίων εβδομάδων».

Στο πλαίσιο αυτό, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε πως «πρέπει να υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι η Κομισιόν έχει επενδύσει πολλά και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την κατάσταση ώστε να διαβεβαιώσουμε πως οι δεσμεύσεις είναι σεβαστές».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΜΟΝΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΡΧΗ , ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ , ΤΑ ΚΑΛΑ & ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ , Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝΕ – GREXIT 90% KAI NA MAΣ ΔΩΣΟΥΝΕ Η ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΙΜΙΩΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝΕ , ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ , ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ , ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΟΤΙ ΞΕΧΝΟΥΝ .

Comments are closed.