Η Ελληνική υπετροφή που έχει τριπλάσιο ασβέστιο από το γάλα!

Κοινοποίηση:
4945_1534694438_15518-188.

Τις δύσκολες εποχές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τουλάχιστον το 1980, η

χαρουπιά με το σούπερ θρεπτικό χαρουπόμελό της ήταν εδώ για να βοηθήσει τους πληθυσμούς να επιβιώσουν.

Η Ceratonia siliqua ή Χαρουπιά είναι δέντρο προστετευόμενο στην Ελλάδα από κοπή και από κλάδεμα. Για την κοπή της χρειάζεστε ειδική άδεια από το Δασαρχείο, ενώ αν είναι στο μέσον του οικοπέδου σας για παράδειγμα μάλλον θα χτίσετε ένα σπίτι με μια χαρουπιά στην μέση ή δεντρόσπιτο!
Το χαρουπόμελο ήταν η κύρια γλυκαντική ουσία του παρελθόντος και σίγουρα οι 60+ μπορούν να σας βεβαιώσουν ότι ήταν το γλυκό τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και το πρωινό τους. Η γεύση του θυμίζει κακάο, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και διαθέτει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα (350 mg/100 ml).

Ταυτόχρονα είναι ιδανική πηγή φωσφόρου, υδατανθράκων, βιταμινών Α, Β και D, ενώ έχει 12,5% πρωτεΐνη. Ανάμεσα στις ενέργειές του είναι ότι δρα καταπραϋντικά για το στομάχι, χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών για σκύλους (been there, done that!), ενώ είναι πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης.

Από τις άγνωστες χρήσεις του χαρουπόμελου είναι αυτή του αντικαταστάτης του μελιού για σάλτσες βινεγκρέτ, ώστε να γίνουν πιο θρεπτικές και με λιγότερες θερμίδες.

Επειδή το κουκούτσι των χαρουπιών έχει σχεδόν πάντα το ίδιο βάρος (0,2 γρ), χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν στο ζύγισμα και από αυτό (κιράτ στα αραβικά ο σπόρος, κέρατο ονομαζόταν αλλιώς το χαρούπι) έχουμε και το καράτι.

Η συνταγή του blog Cretan Gastronomy (Γαστρονομικος Περίπλους) για να φτιάξετε το δικό σας χαρουπόμελο (Ε, ψιτ! Έχουν και άλλες συνταγές!):

«Πλένουμε τα χαρούπια και τα σπάμε σε κομματάκια 1-2 εκατοστών. Είναι το δύσκολο μέρος όλης της διαδικασίας και δεν σας κρύβω ότι έβγαλα μια μικρή φουσκίτσα στο χέρι μου, στην προσπάθειά μου να τα κόβω με το μαχαίρι. Αν λύσω αυτό το θέμα, του χρόνου θα κάνω μποτίλιες χαρουπόμελου…Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάκτυλα περίπου. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που δημιουργείται. Αφού βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να μείνουν 24-48 ώρες ώστε τα χαρούπια να αφήσουν όλο το μέλι τους στο νερό μας. Τελικά σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία ως ότου δέσει και αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα του πετιμεζιού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. eiste toso sostos kai ego pou meno miso hrono sta exo rihno stin avli ta kopsidia apo ta lahanika pou mageirebo kai ola opos ta les bgenoun pataties tomaties kai gemizoun tomatoulesoti zarzabatiko thelo toho ston kipo mou stin adelaida pote den agorazo selina kai kremidakia mantanous faskomolo kremidakia mehri rigani faskomilo thimari ta panta ola organika kai agna

  2. Ε, συντονιστή, δεν ρωτας συτον που λεει για την συνταγη για χαρουπόμελο μήπως ξέρει και απο πατάτες;, ψάχνω να βρω κάποιον που να ξέρει πώς παράγονται.. Άσχετη είμαι, εχω 200τ.μ κήπο και πέταγα τον χειμώνα φλούδες απο πατάτες, καρότα, ντοματιες, σπανάκι, κρεμμύδια, σέλινο… και τώρα εχει γεμισει ολος ο κηπος με κηπευτικα! Δεν ξέρω απο καλλιεργια.., θόλωσα.. Πότε να τα μαζέψω; πόσο νερό θέλουν; πώς να μετρησω όλα αυτα τα συστατικά τού χώματος που γραφουν αυτοί στα ιντερνέτια; σάμπως και τα μέτραγαν οι παλιοι; γιατί; δεν παρήγαγαν τόσους αιώνες καρπους που δεν μέτραγαν την αλκαλικότητα τού χώματος και τα ποσοστά αζώτου..; Το σέλινο κοντεύει τα δυόμιση μέτρα – είναι φυσιολογικό; σαν πολύ μπόι δεν πήρε..; ..εχει γινει σελινόδασος… Δεν βρισκω και κανένα εγχειρίδιο πατατιάς.. Να πάω στην monsanto να μου πουν.. ή στην ευρωπαική ενωση που τα μαθαν κιόλας ολα αυτοί οι βοριοι και σταμάτησαν τούς γεωργους μας να καλιεργούν βαμβάκι και σιτάρι και τους εδωσαν σπόρους γκότζι μπέρι; – λες και ζεις με γκότζι μπέρι και ιπποφαές(!) ή εκοψαν ολες τις χαρουπιες απ τις πόλεις για να χτισουν τα κακάσχημα σπιτια τους. Κατά τ άλλα, προστατευόμενο δέντρο η χαρουπια, έτσι..;(?)

    …Μπαίνω στο ιντερνετ και γράφει “μόνο με ειδικα φυτορια..αλλιώς δεν φυτρώνει πατάτα..” και μπλα μπλα.., παω στον γεωπόνο, τα ιδια, τον χαβά του κι αυτός.. Τι δεν γίνεται αυτό χριστιανέ μου, τού λεω, εδω ρίχνω τις φλούδες απ’ τις πατάτες στο χωμα και φυτρώνουν πατατιες, ριχνω φλουδες απο καρότα, τα ίδια.., φλούδες απο αλατισμένο ηλιόσπορο, τα ίδια.. Τι μου λες πώς θέλουν ειδικους σπορους απο παραγωγους;… Ολόκληρα τζαπιά κρέμονται οι πατατούλες απ’ τα κλαδιά και δεν ξέρω τι να τις κάνω.. Έχουν βγει στην επιφάνεια ολόκληρες πατάτες και ταυτόχρονα κρέμονται σαν τσαμπιά απο σταφύλια κι άλλες απο τα κλαριά!- πελάγωσα. Τι να κάνω; Πότε είναι η συγκομιδή; Πότε να τις μαζέψω; Τι να τις κάνω αυτες στα κλαρια..; Υπάρχει κανένας γεωργος να βοηθήσει; χέλπ! Απο αυτους τούς κλασικούς, όμως.. Να ξέρει να βάνει μπαξέ όπως η μανούλα του. Πήξαμε πια με τους τεχνοκράτες. Σας βλέπω να πεινάτε, έτσι; Θα ρωτας τον άλλον “τι δουλειά κάνεις” και θα σου απαντάει, ειδικός υδατοκαλλιεργητής με μαστερ στην φωτοαντιδραση των εσπερειδωειδων.., και θα φεύγεις μακρια. Γι αυτό ρωτάω εδω, γιατί απο τους ειδήμονες, τζίφος, δεν βρίσκω άκρη. Θα πάρουν φως, λέει, οι πατάτες αν τις δει ο ήλιος. Κι αυτες που κρέμονται απ’ τα κλαδιά, δεν τις βλέπει; Τι είναι; – φιλμ και θα χαλάσει η φώτο..;

    Το μόνο πρόβλημα είναι πως πέταγα τις φλουδες ολες μαζί και εχουν φυτρώσει άναρχα… Φαντάζεστε να καρπίσει κανενα κρεμμυδι με πατατιά μαζί..;
    ..
    Α, δεν γράψατε στο άρθρο πως η χαρουπια ήταν η νο 1 τροφή στο ταισμα των ζωων. (προβατα, κατσικες, αγελαδες, αλογα..)..Ξερετε πόσα ζωα μπορουσε να ταισει μια χαρουπιά απ τον…κήπο σου; Αλλά ετσι ειναι.. Αν τις ειχαν ακόμη, πώς θα έπαιρναν τις παχυλες επιδοτησεις της εσπα οι κτηνοτροφοι για να τα χρεώνουν ως δάνεια στον Ελληνικό λαο; ε, γιουροπς..;

    1. ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ.
      ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΨΕΚΑΣΜΑΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΓΝΩΣΗ.
      https://www.youtube.com/channel/UCy8urikAciQEdiyGxgccH8g/videos
      https://www.youtube.com/watch?v=OoZnRIt9KHM
      https://www.youtube.com/watch?v=zn8haYpxjMQ

Comments are closed.