Η Ελλάδα παράγει αλλά το ευρώ έχει πλήξει την αγροτική παραγωγή

Κοινοποίηση:
photo2

Νέα κυβέρνηση, νέοι υπουργοί και νέες προγραμματικές δηλώσεις, αλλά τα λάθη και τα στερεότυπα, εξακολουθούν. Ετσι ακούσαμε από κάποιον νέο υπουργό την ανάγκη «να επανεκκινήσει την παραγωγή της η Ελλάδα».

Μέγα λάθος: Η Ελλάδα παράγει και παράγει τόσο σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο ορυκτών. Απλά ειδικά σε ότι αφορά τα πρώτα δεν μπορεί να εξάγει ή δεν μπορεί να εξάγει σε ικανοποιητικές τιμές.

Χρήσιμο, ωστόσο, να επαναλάβουμε εν τάχει κάποια βασικά σημεία:

1) Μαγνήσιο: Ο μαγνησίτης που εξάγει η χώρα μας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.

2) Αλουμίνιο: Εδώ και μερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουμίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουμινίου, για χιλιάδες εφαρμογές.

3) Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βωξιτοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βωξίτης χρησιμοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, μεταλλικών κατασκευών και άλλων.

4) Σμηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών, όπως η διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κ.α.

5) Νικέλιο: H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στο υπέδαφος της. Υπάρχει ένα συγκρότημα παραγωγής νικελίου, του μεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.

6) Λάδι: Είμαστε η 3η στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς και λαδιού. Έχουμε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής (ελιάς-λαδιού).

7) Είμαστε 3η χώρα σε παραγωγή κρόκου. (saffron) Κοζάνης αλλά εμείς ούτε που το ξέρουμε…. Βάζουμε στα φαγητά μας… κέτσαπ και αμφίβολης προέλευσης σως….

8) Είμαστε 5η χώρα σε εξαγωγές σπαραγγιών… ( δοκιμάστε τα βραστά ή ομελέτα)

9) Είμαστε 7η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές βαμβακιού (τo 2004 ήμασταν 4η)

10) Είμαστε 11η σε παραγωγή βαμβακιού

11) Είμαστε 16η σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων και…

12) Είμαστε το νούμερο 1 της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.

13) Είμαστε η 1η χώρα του κόσμου σε παραγωγή κομπόστας ροδάκινου (από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας) με δεύτερους τους Ισπανούς

Ωστόσο λόγω ακριβού ευρώ έχει περιέλθει σε φθίνουσα πορεία το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).

Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Δεν είχε χώρο να βάλετε ολόκληρο τον χάρτη της Ελλάδας;;;;;; Η’ μήπως ήταν κομμένη η Μακεδονία από την original φωτογραφία;;;;;; Η’ μήπως θέλετε κάτι να μας πείτε με αυτό …;

  2. ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΚΑΤΑΡΑ ΔΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Comments are closed.