Η ΒΙΒΛΙΚΗ καταστροφή της Τουρκίας και οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί: «Κάποια στιγμή θα το βιώσουμε και εμείς»

Κοινοποίηση:
ερντο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν η χειρότερη καταστροφή στη χώρα του εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο η Τουρκία, έχει βιώσει πολλούς φονικούς σεισμούς στην ιστορία της. Δύο μεγάλες γραμμές ρήγματος διασχίζουν τη χώρα και προκαλούν κραδασμούς σε τακτική βάση.

Μάλιστα από το ένα από αυτά τα δύο μεγάλα ρήγματα (ρήγμα Ανατολίας) επηρεάζεται άμεσα και ο ελλαδικός χώρος. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν προκληθεί ισχυροί σεισμοί στην περιοχή του βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η Τουρκία βίωσε περισσότερους από 60 σεισμούς με μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 Ρίχτερ την περασμένη ημέρα.

«Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου είναι σεισμικά ενεργή», ανέφερε το USGS τη Δευτέρα.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί είναι λιγότερο συχνοί, αλλά εξακολουθούν να είναι συχνό φαινόμενο. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία υπέστη σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ . Σεισμός 7,0 Ρίχτερ έπληξε το Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 2020.

Ο σεισμός της Δευτέρας συνέβη επειδή δύο μέρη του φλοιού της γης κινήθηκαν το ένα δίπλα από το άλλο οριζόντια κατά μήκος μιας γραμμής ρήγματος, ένα φαινόμενο γνωστό ως ρήγμα ολίσθησης.

«Κάποια στιγμή θα το βιώσουμε και εμείς»

Κάποια στιγμή θα βιώσουμε στον ελληνικό χώρο έναν σεισμό σαν της Τουρκίας, αποκάλυψε σε σημερινές του δηλώσεις ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να βιώσουμε ανάλογους σεισμούς με παρόμοιες τρομακτικές συνέπειες, ο κ. Παπαζάχος τόνισε τα εξής:

«Τέτοιοι σεισμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, απλά δεν θυμόμαστε και πολλά γι’ αυτούς, γιατί έχουμε σχετικά βραχεία μνήμη».

Ανέφερε ως παραδείγματα τις δονήσεις των 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956 και των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά το 1953.

Αλλά ανέτρεξε και ακόμα πιο πίσω, αιώνες πριν, στον σεισμό του 365 μ. Χ. που είχε ισχύ 8,2 ρίχτερ με επίκεντρο τη δυτική Κρήτη.

«Έχουμε λοιπόν τέτοιους σεισμούς στον ελληνικό χώρο, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει: πώς θα αντιδράσουμε και τι θα γίνει στην αντίστοιχη περίπτωσηKάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό με σύγχρονα κτίρια και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί

Οι περισσότεροι από τους σεισμούς του πλανήτη συμβαίνουν κατά μήκος του χείλους του Ειρηνικού σε μια περιοχή γνωστή ως το Δαχτυλίδι της Φωτιάς.
Το Μεξικό είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης. Η χώρα βρίσκεται πάνω από τρεις τεκτονικές πλάκες, καθιστώντας την σεισμικά ενεργή. Το 1985, ένας σεισμός έπληξε την πρωτεύουσα, σκοτώνοντας περισσότερους από 10.000 .
Ο αναλυτής Denolle σημείωσε ότι η γεωλογία της περιοχής το κάνει έτσι ώστε οι δονήσεις από κοντινές περιοχές να διοχετεύονται προς την Πόλη του Μεξικού, καθιστώντας οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα απειλή.
Η μεξικανική πρωτεύουσα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης των Αζτέκων Tenochtitlan, ενός νησιού στη μέση μιας λίμνης. Ο ξερός βυθός της λίμνης που αποτελεί πλέον το θεμέλιο της σύγχρονης μητρόπολης ενισχύει τις δονήσεις από τους σεισμούς.
Οι σεισμογενείς χώρες το γνωρίζουν καλά: Η Ιαπωνία υπήρξε αποφασιστική όσον αφορά την τακτική ενημέρωση των οικοδομικών της κωδίκων για να αντέχει σε σεισμούς. Τα αναθεωρημένα πρότυπα έχουν εν μέρει τροφοδοτήσει την κατασκευαστική έκρηξη της Ιαπωνίας παρά τη μείωση του πληθυσμού της.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει περάσει από διάφορες εκδοχές των εθνικών προτύπων δόμησης για την ανθεκτικότητα σε σεισμό. Και η Αλάσκα αναπτύσσει στρατηγικές μετριασμού των ζημιών από σεισμό και σχέδια αντιμετώπισης εδώ και χρόνια.
Σε χώρες όπως το Ιράν, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονται τα κτίρια στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας ζει σε αγροτικές περιοχές , όπου τα σπίτια χτίζονται χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά όπως τούβλα λάσπης και πέτρα αντί από οπλισμένο σκυρόδεμα και χάλυβα. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του γιατί τα θύματα είναι τόσο υψηλά όταν οι σεισμοί χτυπούν απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το λεγόμενο “δαχτυλίδι της φωτιάς” μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει ισχυρότατους-βιβλικούς σεισμούς άνω των 8 ρίχτερ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Εμείς εδώ στον ελλαδικό χώρο δεν έχουμε τόσο μεγάλα ρήγματα όπως η Τουρκία,είμαστε η πιο σεισμογενείς χώρα στην Ευρώπη και αυτό επειδή έχουμε χιλιάδες μικρά ρήγματα με καθημερινές δονήσεις ,τα σημεία που είναι επικίνδυνα είναι από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα στην τάφρο του Αιγαίου η οποία είναι εντός θαλάσσης και δυστυχώς τρομάζουν άλλη μια φορά τον κόσμο όπως πάντα

  2. ΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΕΔΩ ΣΤΙΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΑΙ………………

  3. Δεν μπορεί να είσαι πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας και να πω χτίζεις ουρανοξύστες με τούβλα σαθρά χωρίς λάσπη, ανύπαρκτα θεμέλια, κολώνες χωρίς σίδερα στου διαόλου τη μάνα.Αυτο καταδεικνύει κράτος σαθρο,βαθύ, ανύπαρκτο.

    1. Ειναι ο καθρεπτης της σαπιλας που υπάρχει αλλα δυστυχως δεν λενε να το χωνεψουν οι μπουνταλαδες
      αυτο που τους ενδιαφερει ειναι να γινουν υπερδυναμη σαν την αμερικη(τρομαρα τους).
      Το ιδιο ειχε γινει το 1999 αλλα μυαλο δε βαλαν. χτισαν καινουργια κτιρια αλλα απο θεμελια μες στη λασπη

    2. Το θέμα φίλε είναι πως οι πλειοψηφία των κατασκευών της Αθήνας είναι από δεκαετία ’70 και πίσω οπότε το σκυρόδεμα έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια και σε συνδιασμό με όλες τις άλλες κακοτεχνίες της εποχής (π.χ. φτιάχναν το τσιμέντο σε μπετονιέρες στον δρόμο με το μάτι κλπ) δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Τα κτήρια γέρασαν και μόνο όσοι είναι σε κατασκευές μετά το 2000 έχουν πιθανότητα επιβίωσης.

Comments are closed.